Bapao met kip ketjap

#partner

In samenwerking met Russell Hobbs

Zoals je aan de foto’s kunt zien, maakte ik deze bapao met kip ketjap klaar in mijn Good to Go multicooker van Russell Hobbs. Dat deze multicooker, mede dankzij de stoomfunctie, ideaal is liet ik al eerder in het recept voor de Vega Gyoza met paddenstoelen zien.

Deze keer ging ik dus voor bapao, nog zo’n favoriete Aziatische snack van me. De buns zijn een beetje anders dan anders, want ik maakte ze deze keer met volkorenbloem. Maar voel je vrij om patentbloem of speciaal bapao-meel te gebruiken voor de wat meer klassieke bapao’s.

Bapao in de Airfryer

Broodje Bapao

Broodje bapao doet me altijd denken aan die voorverpakte broodjes in een plastic zakje. Die je even moet opkrikken in de magnetron weet je wel? Vroeger at ik ze best wel regelmatig, maar sinds ik geen magnetron meer in de keuken heb, zijn ze verleden tijd. Wat eigenlijk gek is, want je kunt ze natuurlijk ook warm stomen in een stoommandje of in de Good to Go multicooker.

Bapao is met verschillende vullingen verkrijgbaar en deze keer maakte ik ze met kip ketjap. Mocht je liever een andere vulling hebben, kijk dan ook eens naar mijn recepten voor Bapao met BBQ pork of Bapao met kipsaté.

Heb je helemaal geen zin om zelf bapao te maken, wat ik me niet zo goed kan voorstellen want anders had je dit recept niet geopend, kijk dan vooral eens in het vriesvak bij je favoriete Aziatische supermarkt. Neem van mij aan dat de buns die je daar kunt krijgen véél smaakvoller zijn dan de voorverpakte bapao uit de reguliere supermarkt.

Bapao met kip ketjap

Broodje Bapao zelf maken

Een broodje bapao zelf maken is wel even een klusje. Je gaat namelijk aan de slag met brooddeeg dat gewoon moet rijzen en daarnaast heb je natuurlijk ook te maken met een vulling.

Zoals ik al zei koos ik er deze keer voor om de bapao te maken met volkorenmeel. Dat heeft meer dan prima uitgepakt, maar ik waarschuw je wel vast: de textuur van deze bapao met kip is wel iets anders dan je gewend bent. Waar je met patentbloem en zeker met bapao-meel echt van die plakkerige, witte broodjes krijgt, krijgen ze met volkorenbloem juist wat meer een typische broodtextuur.

Dat maakt ze echter niet minder lekker! De broodjes smaken nog steeds top. Bijkomend voordeel is echter dat ze beter vullen en dat ze een tikkeltje gezonder zijn.

Trek wel even wat tijd uit voor het maken van de bapao met kip. Het deeg moet namelijk een uur rijzen voordat je het kunt verwerken. In de tussentijd heb je dan echter wel de gelegenheid om de kip ketjap vulling te maken en deze goed af te laten koelen. Dat laatste is wel belangrijk. Als je vulling gebruikt die nog te warm is, zul je namelijk merken dat het deeg sneller scheurt wanneer je de broodjes wilt vormen.

Bapao met kip invriezen

Met dit bapao recept maak je 10 broodjes bapao met kip. Mocht je ze niet allemaal tegelijk gaan serveren, dan kun je de broodjes heel goed invriezen. Leg iedere bapao afzonderlijk op een velletje bakpapier en verdeel de broodjes over een snijplank of bord. Leg de broodjes een paar uur in de vriezer, tot ze goed hard zijn geworden.

Als de broodjes hard zijn kun je ze samen in een grote diepvrieszak bewaren en ze later, direct vanuit de vriezer, stomen.

Bapao zelf maken

Bapao stomen in de multicooker

Ik koos ervoor om mijn bapao te stomen in de Good to Go multicooker van Russell Hobbs. Die heeft namelijk, naast onder andere twee slowcookfuncties, ook een stoomfunctie. En dat is zó ideaal! Zeker als je grotere hoeveelheden van iets wilt stomen werkt het fijn, want een gemiddeld stoommandje die je bovenop een pan met kokend water moet plaatsen, heeft veel minder ruimte.

Het stomen in de Good to Go multicooker van Russell Hobbs werkt als volgt:

  • Schenk een laagje water van ongeveer 1,5 – 2 centimeter hoog in de pot van de multicooker.
  • Plaats het speciale stoomrekje in de pot van de multicooker.
  • Selecteer de stoomfunctie en zet de timer op 20 minuten. De Good to Go multicooker zal gaan voorverwarmen zodra je op start drukt. Het apparaat geeft een piepje als de goede temperatuur is bereikt.
  • Plaats de broodjes bapao op een velletje bakpapier op het stoomrekje en doe de deksel van de multicooker op de pot.
  • Stoom de bapao met kip in 20 minuten gaar.

I-de-aal, de broodjes bapao komen na 20 minuten perfect gegaard uit de multicooker. Houd er wel rekening mee dat de broodjes tijdens het stomen in volume uitzetten, dus plaats ze niet te dicht op elkaar op het stoomrekje.

Wil je meer informatie over de Good to Go multicooker? Lees dan de uitgebreide review die ik erover schreef.

En goed nieuws! Deze week bestel je de Good to Go multicooker weer met 20% korting! Bestel de multicooker via deze link en vul bij het afrekenen de code SABINE20 in. De code kun je invullen bij ‘cadeaukaart code’.

Bapao stomen multicooker

Kan bapao in de Airfryer?

Dan wil ik je tot slot nog even antwoord geven op de vraag of bapao in de Airfryer kan. Het korte antwoord: nee. Stomen is namelijk een totaal andere manier van bereiden dan bakken. Door te stomen worden de bapao met kip namelijk lekker luchtig en plakkerig. Zou je de broodjes in de Airfryer doen, dan krijgen ze juist een krokante bovenkant en compactere binnenkant.

Kan uiteraard alsnog smaakvol zijn, maar is in het geval van bapao eigenlijk niet wat je wil.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Bapao met kip
5 van 1 stem

Bapao met kip ketjap

Porties10 stuks
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rijstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Waar te bewaren ongestoomd in de vriezer
Hoelang te bewaren 3 maanden

Benodigdheden

  • keukenmachine met deeghaken
  • Russell Hobbs Good-to-Go Multicooker
  • bakpapier

Ingrediënten

Bapao deeg

  • 375 g volkorenbloem (of patentbloem)
  • 175 ml lauwwarm water
  • 1 zakje instant gist (7g)
  • 1 el kristalsuiker
  • 2 el zonnebloemolie
  • snuf zout

Kip ketjap vullling

  • 300 g kipfilet – in kleine blokjes
  • 1 teentje knoflook – fijngehakt
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 el donkerbruine basterdsuiker
  • 4 el ketjap manis

Instructies

  • Meng voor de kip ketjap vulling de blokjes kip met alle andere ingrediënten en laat de smaken intrekken terwijl je het deeg maakt.
  • Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in de kom van de keukenmachine en kneed het geheel in 10 minuten tot een stevig deeg.
  • Vorm een bal van het deeg, leg deze in een licht ingevette kom en laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Verhit een koekenpan op het vuur en bak hierin de kip ketjap gaar. Laat de vulling volledig afkoelen.
  • Verdeel het deeg na de rijstijd in 10 gelijke porties en rol deze uit tot ronde plakken van ongeveer 1/2 cm dik.
  • Schep een lepel van de kip ketjap vulling in het midden van het deeg en vouw het deeg om de vulling. Vorm een bolletje van het gevulde deeg.
  • Schenk een laagje van 2 cm water in de Good to Go multicooker en plaats het stoomrekje erin. Verwarm de multicooker voor op de stoom-stand en zet de timer op 20 minuten.
  • Plaats de broodjes bapao op een velletje bakpapier en stoom ze in 20 minuten in de multicooker gaar.
Gang: borrelhapje, lunch
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: bapao, broodje bapao, kip ketjap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close