7x Foodhotspots in Amersfoort

Als je wel eens cityguides tegenkomt of hotspotartikelen gaan ze vrijwel altijd over restaurants in de grotere steden van Nederland. Logisch ook, Rotterdam en Amsterdam zitten vól toffe plekjes en op iedere straathoek kom je wel iets tegen. In het oosten van het land is dat echter een stuk lastiger vind ik. Ik klaag regelmatig over het minimale aanbod aan echt leuke restaurants in dit deel van het land. Toen ik van Stoer en Smaak en citymarketing Amersfoort een uitnodiging kreeg voor een foodtour in Amersfoort hoefde ik dan ook niet lang te twijfelen. Amersfoort ligt op slechts een halfuur rijden van Apeldoorn en ik was wel benieuwd welke zogenaamde hotspots hier dan zouden zijn. Ik ben slechts één keer eerder in Amersfoort geweest om te dineren bij de Viszaeck. Dat beviel onwijs goed maar verder spotte mijn oog niet direct andere dingen die de moeite waard zijn. Veel goede hoop had ik dus niet. Op een donderdagmiddag reden Viv en ik naar Amersfoort waar we in een paar uur tijd verschillende zaken aan deden. Variërend van ambachten tot restaurants. En ok, sorry voor mijn negatieve houding eerder want blijkbaar hebben ook andere steden wel het een en ander te bieden. Ik zet mijn zeven favoriete foodhotspots in Amersfoort voor je op een rij, want wauw.. wat zijn deze stuk voor stuk de moeite waard zeg!

Buuf in de Serre

Buuf in de Serre

Buuf in de Serre

We starten bij Buuf in de Serre, de place to be wanneer je dol bent op taart want dat is zo’n beetje het enige dat je hier kunt krijgen. Absoluut geen straf zeg ik je. Vriendinnen en buurvrouwen Carmen en Cesare hadden al jaren de droom een taartenshop te openen. Dankzij een wedstrijd die in 2015 werd uitgezet door het Mariënhof wonnen zij de locatie voor hun zaak en sindsdien is Buuf in de Serre een feit. Bij Buuf kun je taarten bestellen, een taartje bij de koffie eten of lunchen met hartige taart. Carmen en Cesare maken alles zelf en gebruiken het liefst zoveel mogelijk lokale producten. Alle taarten zijn per punt of in hun geheel te bestellen maar ik waarschuw je vast: een keuze maken is bijna niet te doen. Want hoe kun je in vredesnaam kiezen tussen Snickercheesecake of Chocolade-crèmetaart?!

Buuf in de Serre, Kleine Haag 2 – Amersfoort

Bakker Boersma

Bakker Boersma

Je hebt bakkers en bakkers. Bakker Boersma is een van de betere bakkers van Nederland aangezien het nog maar een van de weinige écht ambachtelijke bakkers van het land is. Bij Boersma worden iedere ochtend de broden vers gebakken. Niet van kant-en-klaar industrieel deeg, maar van hand gekneed brooddeeg waarvoor, voor het volkorenbrood, het graan in de winkel wordt vermalen. ‘Omdat je dan het allerbeste volkorenmeel hebt’ aldus Boersma. Toen wij er waren rook de zaak naar versgebakken speculaasjes en die hebben we natuurlijk ook even geproefd. Naast brood bakken kan ik je vertellen dat ze bij Bakker Boersma ook héél goed zijn in het bakken van koek. Je loopt het risico even in de rij te moeten staan want klanten lopen af en aan de zaak in, maar lekkerder brood dan hier kun je bijna niet krijgen.

Bakker Boersma, Zuidsingel 60 – Amersfoort

Liefde & Ambacht

Liefde & Ambacht

Liefde & Ambacht

Liefhebbers van kaas zouden zéker even een bezoekje moeten brengen aan Liefde & Ambacht. Eigenaresse Robin is pas begin 20 maar nam de passie van haar vader over bij wie ze van jongs af aan al in de kaaskraam op de markt stond. Liefde & Ambacht is een schattig klein en ietwat kneuterig zaakje maar laat je daardoor zeker niet tegenhouden. Het aanbod aan kazen is er waanzinnig. Alle kazen zijn, met uitzondering van de Parmezaanse kaas, van Hollandse oorsprong. In haar tweede zaak die onlangs is geopend aan de Utrechtseweg worden ook meer buitenlandse kazen verkocht. Half Amersfoort loopt de winkel plat om kaas te halen en dat snap ik. Vooral de truffelkaas is gruwelijk lekker.

Liefde & Ambacht, Muurhuizen 137 – Amersfoort

Vlaams Friteshuis van Gogh

Vlaams Friteshuis van Gogh

Vlaams Friteshuis van Gogh

Als je dan toch bij Liefde & Ambacht bent geweest, loop dan even een stukje terug naar Vlaams Friteshuis van Gogh. Deze zaak is bijna niet te missen, je loopt er praktisch tegenaan wanneer je onder de Kamperbinnenpoort het stadscentrum in loopt. Bij van Gogh eet je echt goede frieten met echt goede huisgemaakte kroketten. Ik heb gesmuld van de wildkroketten maar de echte originele runderkroket is ook niet te versmaden. De frieten worden met de hand gesneden van uitsluitend de beste aardappels en dat proef je. Niets geen slappe snackbar friet, kwaliteit staat bij van Gogh hoog in het vaandel. Zeker eens langsgaan voor zo’n heerlijk ouderwetse puntzak friet. En aanschouw dan ook vooral even het gigantische (van Gogh-ish) kunstwerk rechts van de ingang.

Vlaams Friteshuis van Gogh, Langestraat 143 – Amersfoort

Bierwinkel HOP

Bierwinkel HOP

Tim was jaloers toen ik een appje stuurde vanuit bierwinkel HOP en ik werd een beetje verdrietig omdat ik in verband met mijn zwangerschap geen lekker biertje kon proeven. Reden te meer om nog eens terug te gaan want HOP is het walhalla voor bierliefhebbers. Het kleine zaakje staat aan alle kanten propvol met talloze bieren van over de hele wereld. Je moet hier niet verwachten Heineken of Grolsch tegen te komen, alleen de echte speciaalbieren verdienen een plekje in de vele kasten. En dat zijn er dus meer dan 500! Uit ons eigen kikkerlandje, dat qua aantal brouwerijen België voorbij is gestreefd!, maar uiteraard ook van onze zuiderburen. Mocht je echter ooit in Azië een lekker biertje hebben geproefd, of in Amerika of in Scandinavië, dan is de kans groot dat je bij HOP het biertje terugvindt. Iedere laatste vrijdag van de maand wordt er een bierproeverij georganiseerd. Tipje!

Bierwinkel HOP, Achter Het Oude Stadhuis 2 – Amersfoort

Jochem Diekerhof

Jochem Diekerhof

Scharrelslagerij Jochem Diekerhof

Als groot vleesliefhebber kon ik mijn geluk niet op toen ik scharrelslagerij Jochem Diekerhof binnenliep. Buiten stond de Big Green Egg al aan en het eerste dat je opvalt in de zaak zijn de talloze worsten die in de kozijnen hangen en de prachtige rijpkast waar Jochem zelf de mooiste stukken entrecôte laat rijpen. Dry-aged is dan ook Jochem zijn specialiteit maar liefhebbers van ander goed en eerlijk vlees kunnen ook hun hart ophalen. Er is gewoon teveel lekkers verkrijgbaar, ik kon letterlijk niet met lege handen naar huis gaan en kocht voor Tim waanzinnige salami met truffel en Parmezaan, een wildrookworst en burgers gemaakt van dry-aged entrecôte. Na een bezoekje aan Jochem Diekerhof snap ik niet waarom mensen (ik maak me hier zelf ook nog heel erg schuldig aan hoor) nog vlees in een supermarkt kopen.

Scharrelslagerij Jochem Diekerhof, Utrechtseweg 56 – Amersfoort

Son of a Croque

Son of a Croque

Als je in Amersfoort nog een plekje zoekt om lekker te lunchen dan kun je dit meer dan prima doen bij Son of a Croque, een heus tosti-restaurant in het centrum van de stad. Bij Son of a Croque eet je culinaire tosti’s. Natuurlijk is de standaard croque madame er ook te koop, maar veel lekkerder is de tosti met gemarineerde pulled pork, vintage cheddar, mozzarella en komkommer-ui zoetzuur. Oef. Voor zoetekauwen is er overigens ook voldoende aanbod. Scheur gewoon een kaart uit Sonny’s menu en kies jouw favoriete tosti. Je zult niet teleurgesteld worden!

Son of a croque, Arnhemsestraat 2A – Amersfoort

Zo, het kan bijna niet anders of jij moet nu ook overtuigd zijn van het Amersfoortse culinaire aanbod. Toch? Ik ben echt blij verrast in ieder geval en vind vooral Bakkerij Boersma en Scharrelslagerij Jochem Diekerhof écht het omrijden waard. Zelden heb ik zulk lekker brood en vlees geproefd en dat is iets, komt ze weer!, wat ik echt mis in Apeldoorn. Zodra mijn zwangerschap voorbij is ga ik zeker een keer op en neer voor de prachtige dry-aged entrecôte van Jochem. En ach, dan sla ik ook direct wat biertjes in bij HOP. Als ik er dan toch ben…

Join the Conversation

 1. wendy says:

  Ik woon mijn hele leven (24 jaar :p) al in Amersfoort dus deze plekjes ken ik allemaal en zijn ook echt allemaal top plekken. En ik kan je vertellen welke hebben er nog meer super plekjes. Ik denkt alleen dat als je uit een andere stad komt en je gaat naar niet de aller grootste plaatsen (maar hè Amersfoort is de 2 na grootste stad van utrecht) dan is het gewoon wat meer zelf zoeken en ontdekken. Misschien een leuke tip voor in de toekomst als je dit soort artikelen wilt blijven schrijven. Kies een stad uit vermeld dit op je blog of social media en laat iemand uit die stad met je mee op pad gaan. Dan weet je zeker dat je goed zit;)

 2. Ik woon 10 minuten van Amersfoort maar ik kom er nooit. Houd niet zo van de stad maar deze tips zijn de moeite waard om toch weer eens daar heen te gaan.

 3. Saskia says:

  Voor de biertjes kan je ook wat dichter bij huis terecht. In Apeldoorn hebben we sinds september namelijk ook (weer) een bierwinkel. Op de Koninginnelaan zit Hopdonders. Leuke winkel van twee enthousiaste bierliefhebbers. Zeker een bezoekje waard!

  1. Sabine Author says:

   Oooh, dat wist ik niet wat een goede tip! Daar moet ik maar eens met mijn meneer heen.

 4. Wat heb je er een leuk lijstje van gemaakt! Ik woon zelf in Nijmegen en merk ook dat voornamelijk de hotspots uit de randstad erg bekend zijn. Met mijn blog richt ik mij zelf ook voor een groot deel op steden aan de andere kant van het land, zoals Arnhem en Nijmegen.. Ik vind het zo leuk om kleine ondernemingen in het oosten van het land aandacht te geven. Als ik in Amersfoort ben ga ik zeker weten langs Son of a croque.

 5. Maaike says:

  Wat een leuke post!
  Ik woon 10 minuutjes van Amersfoort én kom er heel graag om te eten :-)
  En mijn vriend komt alleen voor het eten, haha. Hij gaat alleen mee shoppen omdat hij dan weet dat we wel ergens neerstrijken om wat te eten.
  Zoveel leuke plekjes! En dan moet ik bekennen dat ik vier van de zeven uit deze post nog niet eens ken…
  Zoals ik Facebook zag kun je in Amersfoort ook naar de chocoladebar Quetzal, juffrouw Jacoba, SEM (sla en meer), coffee Corazon (heeft ook een bakkerij), Charlies burger 33 en nog veel meer….

 6. Marion van de Sande says:

  Leuk Amersfoort, ik heb er 8 jaar gewoond en kom er nog regelmatig vanuit Limburg naar terug. Bedankt voor je adresjes. Ik vind het echter wel jammer dat het zo onvolledig is doordat je er niet één enkel restaurant voor diner bij hebt zitten. Dat vind ik een gemis van de organisatie die jullie uitgenodigd heeft. Maar dan nog, je had dit zelf ook kunnen doen. Op deze manier vind ik het niet echt een handig lijstje om de stad Amersfoort te bezoeken. Immers meestal eet je dan ook ’s avonds nog in zo’n stad. Dat vind ik echt een minpunt aan deze bijdrage en ik ben dol op jouw blog(én je kookboek f.t.m.) dus ik zeg dat echt niet makkelijk.

  1. Sabine Author says:

   Son of a Croque is een restaurant waar je kunt dineren. De tosti’s daar zijn regelrechte maaltijden compleet met friet, groenten en/of vlees.

  2. Wendy says:

   Hete kolen is een aanradertje om te eten!

 7. Daniëlle says:

  Het was allemaal erg lekker inderdaad! Ik kan begrijpen dat je na je zwangerschap teruggaat naar de scharrelslager.

 8. Charlotte says:

  Ik heb mijn middelbare schooltijd in Apeldoorn gewoond, daarna 8 jaar in Utrecht en nu in Zwolle. Heel eerlijk Apeldoorn heeft in mijn ogen ook echt heeel weinig leuke hotspots. Zwolle daarentegen zit (net als Utrecht) vol leuke tentjes. Amersfoort ken ik ook redelijk goed en daar zijn echt veel leuke plekjes, een paar van je lijstje kende ik nog niet, dus die ga ik ook eens proberen. Hop & Hen (heel veel biertjes en kippetjes) is ook heel leuk, maar ook hier door zwangerschap helaas niet kunnen genieten van de biertjes haha, wel van de kip ;).

 9. Jessica says:

  Wat een fijn lijstje. Deze ga ik even opslaan. Als het goed is start ik in februari met mijn opleiding, 1 dag in de week naar school, in Amersfoort. Mocht er tijd zijn om te lunchen dat kan ik mooi dit lijstje er bij pakken.

 10. Froukje says:

  Ik mis nog wat leuke eettentjes…. ; Bloks voor als je echt uitgebreid wil eten echt heeeeerlijk! Hoogvuur ook daar beschikken ze over een erg goed kok, vooral de voorgerechten zijn hoogstandjes. Het bevind zich in een deel van de oude prodent fabriek… super tent om een avondje uit te gaan!, iets qua kwaliteit daaronder maar ook verrassend is Dara een restaurant voor de iets minder dikke portemonnee met eten uit de wereld keuken… Echt Amersfoort heeft veel verrassingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close