5x Waarom ik van een campingvakantie houd

Een aantal weken geleden was ik bezig met het plannen van onze zomervakantie en op Facebook vroeg ik naar tips voor campings in Italië. Wat ik vooral kreeg waren reacties als “Je gaat toch niet met je wc-rol naar de plees lopen!” of “Een camping?! Verschríkkelijk”. Hoewel ik het heerlijk vind om de wereld rond te reizen en verschillende bestemmingen te mogen zien, kan ik ook echt genieten van twee weken lekker simpel doen op een camping. Ik ben wel een ‘luxe’ kampeerder en ga niet met een eigen tentje de hort op, we huren een bungalowtent, maar de hele campingsfeer vind ik fantastisch. Het leek me leuk om er een artikel aan te wijden. Dit zijn de vijf redenen waarom ik van een campingvakantie houd.

1. De reis ernaartoe

Om te beginnen de reis er naartoe. Zoals jullie weten heb ik een hekel aan vliegen en zou ik het liefst alles met de auto doen. Daar komt ook nog bij dat ik autorijden helemaal niet zo erg vind en ik vind het ook nog eens een stuk gezelliger dan vliegen. Heerlijk, met zijn tweetjes in de auto zitten. Hardop mee blèren met de muziek, je spullen continu bij je en een koelbox achterin de auto bomvol lekkere dingen. Bovendien zie je ook nog eens wat, mits je een leuke route uitkiest natuurlijk. Geef mij maar een autorit van 14 uur hoor. Maak je mij veel blijer mee dan een vliegreis van 6 uur. Bijkomend voordeel is dat je op de plek van bestemming automatisch je eigen auto hebt. Dan zie je ook nog eens veel meer van de omgeving.

De benen worden al bruin! #vakantie #spanje

Een foto die is geplaatst door sabine_koning (@ohmyfoodnessnl) op

2. Avonden lang voor de tent zitten

Ook zo heerlijk: gewoon uren lang voor de tent zitten. Onze campingdagen zien er eigenlijk altijd hetzelfde uit:

1. Uitslapen en daarna vers brood halen bij de bakker om rustig te kunnen ontbijten.
2. Spullen pakken en richting het strand. Er zitten dagen tussen dat we de omgeving gaan verkennen, maar aangezien het een echte ‘ik-moet-tot-rust-komen’ vakantie is doen we vooral heel weinig.
3. Richting het einde van de middag weer naar de tent om te borrelen. Boekje lezen, tijdschrift erbij.. Biertje, wat chipjes of een stokbroodje.
4. Koken of barbecuen, zie punt 4.
5. Vervolgens weer urenlang met een boek op schoot. Of een spelletje doen of we lopen richting de boulevard voor wat drankjes.

Als ik de oceaan over vlieg moet ik van mezelf de omgeving ontdekken, je maakt immers niet voor niets zo’n lange reis. Als we een camping in Spanje of Italië boeken hoeft dat niet zo nodig en kan ik me uren vermaken met alleen een boek. Ultiem tot rust komen.

3. Met je badspullen naar de douches

Dat hele ‘met je pleerol onder je arm’ idee? Heerlijk toch! Als is dat inmiddels wel weer een beetje achterhaald denk ik hoor, de meeste campings hebben tegenwoordig toch gewoon wc-rollen hangen? Met je douchespullen onder je arm geldt nog wel steeds en ik vind dat zó leuk. Tasje mee, handdoek onder de arm. Het bespaart je ten eerste een natte badkamer want hotel-badkamers zijn vaak zo klein dat je ’s avonds je tanden staat te poetsen in een plens water van het douchen eerder. En ten tweede: het is een stuk minder benauwd. Negen van de tien keer als ik gedoucht heb tijdens een zomervakantie in het hotel heb ik het vijf minuten later alweer warm. Op campings heb ik dat veel minder omdat de douchehokjes daar aan de bovenkant vaak open zijn en dus veel minder benauwd.

Klaar voor weer een barbecue op de camping! #lovemylife

Een foto die is geplaatst door sabine_koning (@ohmyfoodnessnl) op

4. Veel barbecuen en toch een beetje zelf koken

De eerste week van de vakantie heb ik vaak geen zin om te koken. Dan laat ik liever voor me gekookt worden want vaak heb ik die weken ervoor zóveel  in de keuken gestaan om de site voor te bereiden voor de vakantie, dat ik geen gasfornuis meer kan zien. Maar na een week begin ik het toch wel te missen. Op een camping kun je tenminste zelf nog een beetje koken. Zeker als je een bungalowtent huurt, daar staat namelijk gewoon een gasfornuis in.

Daarnaast vind ik het ook gewoon hartstikke praktisch. Soms heb je gewoon geen zin om in een restaurant te gaan zitten of om bij je accommodatie weg te gaan; op een camping hoeft dat niet. En we zijn mega-fan van barbecuen dus dat kan op een camping natuurlijk perfect. En dat doen we dan ook extra vaak, haha.

5. De gezelligheid

Tot slot de gezelligheid want laten we wel zijn: een camping is véle malen gezelliger dan een hotel. Op een camping trek je je veel minder terug in je eigen schulp omdat je de buren vaak meerdere keren per dag ziet. Je maakt al gauw een praatje met ze, ook al gaat het over het weer, en iedereen groet elkaar. Op de een of andere manier vind ik campinggasten altijd een stukje socialer. Toen wij een paar jaar terug aankwamen op een camping in Spanje gingen onze (Nederlandse) buren net weg en mochten wij hun campingbarbecue hebben. Da’s toch lief!

Kortom: ik houd van campingvakanties. Nu zou ik het niet ieder jaar hoeven te doen want de wereld is te mooi om iedere keer in Europa te blijven (al kun je in Amerika natuurlijk ook kamperen maar ja, dan mis je weer die reis er naartoe) maar nu onze campingvakantie voor dit jaar al geboekt is kijk er reikhalzend naar uit.

Ben jij meer van de camping- of hotelvakanties?

Join the Conversation

 1. Marlotte says:

  Haha, ik herken het allemaal heel erg. Heel veel mensen vinden punt 3 echt het grootste nadeel, maar ik vind het stiekem wel leuk, past helemaal bij het sfeertje!

 2. Margot says:

  Ik heb vroeger wel veel gekampeerd en daar heb ik erg leuke herinneringen aan. Ik ga nu liever voor een vliegvakantie, maar als ik ooit kinderen krijg zou ik wel met ze willen kamperen.

 3. Anouk says:

  Ik ben het volledig met je eens ;-) Camping!! Lekker buiten leven! Zoals je zegt; boek lezen, barbecuen etc. Heerlijk! Het zijn twee andere vakanties, hotel en camping… In een hotel voel ik me wat opgeloten, daar ga ik niet naar toe om te relaxen, maar alleen om te overnachten wanneer ik overdag iets wil zien/doen in de omgeving.

 4. Karlijn says:

  Heel herkenbaar, ik heb tot mijn 20ste elk jaar gekampeerd en ik vind het geweldig. Zo ontspannend! Onze dagplanning zag er bijna precies hetzelfde uit als die van jullie :) Vaak om de dag een dagje op de camping en de andere dag de omgeving verkennen.

 5. Cheese and Chinese says:

  Ik ben eigenlijk maar 1 keer op campingvakantie geweest en dat was wel een geinige ervaring! Toch kies ik liever voor vliegvakanties, maar ik snap heel goed dat lekker camperen ook heel ontspannend kan zijn!

 6. Aranka says:

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik vind camping vakanties echt het beste ever, de gezelligheid, het minimalisme en de prachtige natuur waar je gaat kamperen. Vroeger deden we het elk jaar met het gezin. Nu kies ik voor een vliegtuig vakantie omdat het kan, maar over een x aantal jaar wil ik een eigen caravan en lekker door Europa trekken!

 7. Annemarie says:

  Daarom houden wij ook van kamperen. Alles ongedwongen en zoals je zelf wilt…….

 8. Ik houd wel van kamperen maar dan inderdaad een bungalowtent huren. Met de auto naar Italië doe ik niet meer, ik houd juist niet van autorijden :) Verblijf op een camping is inderdaad erg relaxed en gezellig, ben ik helemaal met je eens.

  De laatste jaren kiezen wij altijd voor een rondreis met verblijf in agriturismo’s. We vliegen dan en huren een auto. Dat bevalt ons het beste, vooral als je er ook kunt eten. Het eten is vaak goedkoop en het zijn altijd streekgerechten. Ooit zaten we ergens waar we ’s middags pasta maakten met “la mamma” en ’s avonds kregen we dat dan te eten.

 9. Rachel Kromdijk says:

  Ik ben ook echt een kampeermuts, ik hou van je eigen eten regelen, het water horen vlakbij de tent, de gezelligheid en wij gingen ieder jaar naar camping cora doro in italie en dat ligt perfect in een baai, ieder jaar was het weer thuiskomen!

 10. Nienke says:

  Wij zijn inmiddels ook om en huren ook een tent op de locatie. Het nadeel vind ik toch wel de reis erheen. Met zijn tweeën zou ik mijn hand er niet voor omdraaien, maar met twee kleine kinderen is het een uitdaging

 11. Erica says:

  I totally agree! Ik hou van kamperen! Ik krijg alleen mijn vriend niet zo ver, misschien is dan toch zo’n luxe tent wat.

 12. Marije | Love2camp.nl says:

  Leuk en herkenbaar! Je dagindeling is bijna hetzelfde als die van ons haha. Heerlijk om voor de tent een boekje te lezen en te relaxen. Hoop dat je inmiddels een leuke camping in Italië hebt gevonden.

 13. Marieke says:

  Heerlijk! Nog een voordeel: het is zoveel goedkoper. Als je aan schoolvakanties gebonden bent is dat zo’n groot verschil. Ik krijg er al helemaal zin in…

 14. simone says:

  Mij doe je echt een plezier met het campingleven. Ik ga inderdaad liever met de auto op reis dan met het vliegtuig. Sinds een aantal jaar hebben wij een eigen stacaravan op de Veluwe. Doordat mijn kinderen autistisch zijn willen ze het liefst steeds hetzelfde doen op vakantie. Ik vind het niet erg om in Nederland op ‘vakantie’ te gaan. Alleen inderdaad het lopen met de toiletrol heb ik een hekel, dus hebben we wel een caravan met toilet en douche gekocht ;). Maar voor de rest alles in je artikel herken ik wel

 15. Wendy says:

  Jaa, heerlijk een campingvakantie! Lekker je eigen ding doen :) Ons niet gezien bij de all inclusive hotels. Dit jaar gaan we naar Curacao en daar heb je helaas geen campings hihi, dus hebben we gekozen voor een appartement, waarbij je toch lekker zelf je ontbijt ed kan regelen.

 16. Kelly says:

  Ik herken me hier helemaal in ! Ook al ben ik nu pas 4x met de caravan van mijn schoonouders weg geweest. Ik houd er echt van, heerlijk! En ik hoop dat we dit jaar weer gaan :) Echt een hotelvakantie heb ik nog nooit meegemaakt, vorig jaar ben ik 2 nachtjes in een hotel geweest en met pasen ga ik voor de 2e keer. Ook leuk, maar niks boven de camping

 17. Tjerk says:

  Kamperen kun je leren zeg ik altijd maar meestal is het er toch met de paplepel in gegoten of niet. Ik vind het wel altijd jammer dat er nog zoveel vooroordelen zijn over kamperen. Want op hoeveel campings moet je nu nog daadwerkelijk met een wc rol over de camping? Verder super herkenbaar! Ik ben gewoon gek op kamperen van wege de vrijheid, weinig afleiding en gewoon kunnen doen wat je wilt. Keep Camping! Sabine!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close