5x Nieuwe kookboeken die je moet hebben

2016 is het jaar van de kookboeken, het is ongelofelijk hoeveel er in de eerste maanden van het jaar al zijn gelanceerd en als ik de vooruitzichten voor de rest van het jaar bekijk, worden het er alleen maar meer. Tussen al het kookboekgeweld zijn er wat mij betreft vijf kookboeken die nu echt op je lijstje moeten staan. Deze vijf nieuwe kookboeken die recentelijk zijn gelanceerd zijn mijn favorieten, een musthave voor iedere foodie. Ik bespreek ze vandaag alle vijf met je en geef je een kort kijkje in ieder boek.

Smokey Goodness

Smokey Goodness

Smokey Goodness

Jord Althuizen – Smokey Goodness

Aangezien ik dit jaar veel meer met barbecuen wil doen sprong ik een gat in de lucht toen ik hoorde dat Jord Althuizen met een eigen kookboek kwam. Jord Althuizen kun je kennen van Smokey Goodness, hét BBQ bedrijf dat in 2010 is gestart om Nederlanders kennis te laten maken met de Amerikaanse manier van barbecuen. Je komt ze overal tegen, vrijwel geen enkel foodfestival is compleet zonder de aanwezigheid van Smokey Goodness. Onze Hollandse wereldkampioen BBQ heeft zijn meest populaire gerechten nu gebundeld in dit boek. Dit ultieme BBQ boek is iets waar ik zelfs Tim nog gelukkig mee had kunnen krijgen. Nog nooit, afgezien van mijn eigen kookboek natuurlijk, heeft hij een kookboek vrijwillig doorgebladerd maar van Smokey Goodness heeft hij iedere pagina gezien. Dit boek is een absolute musthave voor fanatieke barbecuers. De foto’s zijn fantastisch, de vormgeving van het boek is briljant en de recepten? Die wil ik allemaal maken.

Jord Althuizen, Smokey Goodness. Te bestellen voor €24,99 op Bol.com.

Mag ik nog een hapje?

Mag ik nog een hapje?

Mag ik nog een hapje?

Francesca van Berk – Mag ik nog een hapje?

Het heeft even geduurd voordat het boek van Francesca in de boekhandels lag maar het feit dat ze er langer de tijd voor heeft genomen heeft zich zeker uitbetaald. Ondanks dat ik nog geen kinderen hoef op te voeden word ik wild enthousiast van dit boek. Mag ik nog een hapje is absoluut een boek dat niet mag ontbreken op de kookboekenplank van nieuwbakken of aanstaande ouders. Kinderen die met een glimlach aan tafel zitten en alles willen eten, dat willen we allemaal wel maar in de praktijk blijkt dit vaak anders. Op het internet en in andere media zijn talloze tips te vinden over het culinair opvoeden maar in Mag ik nog een hapje deelt Francesca haar ideeën. En ik kan me daar helemaal in vinden. Van de relaas over borstvoeding tot een handig overzicht over wat baby’s wanneer mogen gaan eten. Al wat oudere kinderen? Ik weet zeker dat je met de recepten uit dit boek uit de voeten kunt. Ze zijn namelijk ook heel leuk om samen met kinderen te maken.

Francesca van Berk, Mag ik nog een hapje? Te bestellen voor €19,99 op Bol.com.

Nanban

Nanban

Nanban

Tim Anderson – Nanban

Sinds ik terugben uit Japan ben ik op zoek geweest naar een kookboek dat vol staat met goede Japanse recepten. Tijdens de Culiperslunch zag ik Nanban liggen van Tim Anderson en daar was het boek dat ik zocht. Tim Anderson is chefkok van het Japanse restaurant Nanban in Londen en zijn recepten zijn nu gebundeld in dit kookboek. Als de Japanse keuken ook jouw hart heeft gestolen is dit boek zeker een aanrader. De recepten variëren van zeer makkelijke en toegankelijke recepten tot de wat meer uitdagende gerechten. Bovendien staat er in het boek veel informatie over Japanse ingrediënten en waar je ze het beste kunt krijgen of hoe je ze eventueel zou kunnen vervangen als je ze niet kunt vinden. Ideaal! De standaard Japanse gerechten die we hier kennen zullen we niet zo snel tegenkomen in Nanban, je zult eerder aan moderne Japanse soulfood gerechten moeten denken maar persoonlijk word ik daar wel gelukkig van. Ik ga hier waarschijnlijk een hoop uit koken.

Tim Anderson, Nanban. Te bestellen voor €29,95 op Bol.com.

Jam & Zuur

Jam & Zuur

Jam & Zuur

Philippine van der Goes – Jam & Zuur

Ik moet toegeven dat ik zelf nog nooit jam heb gemaakt en dat de keren dat ik groenten of fruit heb ingemaakt op één hand te tellen zijn. Maar Jam & Zuur van Philippine van der Goes gaat hier gauw verandering in brengen. De titel zegt het eigenlijk al, maar Jam & Zuur staat vol met recepten voor het zelf maken van jam of het inleggen van groenten en fruit. Ik heb de mazzel gehad al een aantal recepten te mogen proeven en ik ben groot fan van de piccalilly en de frambozen-chocoladespread (geen jam, ook geen zuur maar onbeschrijflijk lekker). Ouderwetse klassiekers en gedurfde, moderne smaakcombinaties wisselen elkaar af en je voorraadkast gaat nooit meer hetzelfde zijn wanneer je aan de slag gaat met recepten uit dit boek. Een pareltje voor de recepten dus, maar de vrolijke vormgeving maken dit boek ook al een musthave.

Philippine van der Goes, Jam & Zuur. Te bestellen voor €25,00 op Bol.com.

Mijn Arabische Keuken

Mijn Arabische Keuken

Mijn Arabische Keuken

Mounir Toub – Mijn Arabische keuken

Ik kook vrijwel nooit Arabisch, maar Mijn Arabische keuken van Mounir Toub gaat hier wellicht verandering in brengen. Niet alleen is dit boek een plaatje om te zien, de foto’s zijn overheerlijk en de arabische benamingen/het arabische schrift is prachtig, de gerechten lijken me stuk voor stuk ook heerlijk. Met Mijn Arabische keuken heb je een flink boek in handen. Lekker dik, bomvol een flinke variatie aan recepten. Klassieke en moderne Arabische gerechten wisselen elkaar af en Mounir hoopt hiermee te laten zien hoe lekker en gevarieerd de Arabische keuken kan zijn. Mij heeft hij in ieder geval overtuigd. Extra tof vind ik het dat Mounirs moeder de inspiratie is geweest voor dit boek en dat Mounirs zus de arabische tekens in het boek heeft verwerkt. Een kookboek met persoonlijke touch, ik houd ervan!

Mounir Toub, Mijn Arabische keuken. Te bestellen voor €29,99 op Bol.com.

Naar welk kookboek ben jij het meest benieuwd?

Join the Conversation

 1. Deze trekken me niet zo helaas.

  Ik kijk dit jaar uit naar de nieuwe Jamie, volgens mij komen er 2 uit dit jaar, ook een kersteditie als ik het goed heb. Naar de nieuwe boeken van Pauline en Chickslovefood en naar het eerste boek van Brenda.

  Zijn er plannen of jij een tweede boek gaat maken? Dat zou dan ook iets om naar uit te kijken zijn.

 2. Cheese and Chinese says:

  Zo leuk! Ben vooral benieuwd naar het Japanse kookboek. Die over de arabische keuken lijkt me ook interessant, ik heb weleens fattoush gegeten en dat was zo lekker!

 3. Margot says:

  Er zitten mooie boeken tussen! Helaas vergeet ik kookboeken altijd een beetje als ik ze eenmaal in huis heb.

 4. Vivian {Stay Alive and Cooking} says:

  Shit! Ik heb al veel te veel kookboeken en heb er eigenlijk helemaal geen geld meer voor… Foodie problems. Maar even wachten tot ze in de bieb komen, misschien heb ik geluk :p

 5. Rachel Kromdijk says:

  Het eerste boek trekt sowieso mijn aandacht! ik hou echt van grillen en barbequen!

 6. Kelly says:

  Deze zien er echt te gek uit, vooral Nanban ziet er prachtig uit. Ik hou van mooi vormgegeven boeken en nu ik op mezelf ga wonen heb ik er zin in om een goede collectie kookboeken op te bouwen.

 7. Daniëlle says:

  Kookboeken zijn altijd leuk! De eerste ziet er gaaf uit, ook leuk om aan vriendlief cadeau te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close