We zitten volop in de salade modus, tijd om lekkere sladressing met je te gaan delen! Heel eerlijk: ik doe altijd maar wat als het aankomt op het maken van sladressings. Hierdoor smaakt iedere salade net weer een beetje anders. Soms maak ik hele kruidige sladressing de andere keer pak ik er weer wat yoghurt bij.
Met deze 5 sladressings kun je in ieder geval weer even vooruit!
Je kunt ze stuk voor stuk al van tevoren maken en in de koelkast bewaren, mocht je dat ter voorbereiding fijner vinden.
Sladressing maken
Sladressing maken doe ik altijd pas op het moment dat de salade bijna klaar is. Ik mix de dressing namelijk pas op het allerlaatste moment door de salade, zo voorkom je dat de ingrediënten sompig worden en de salade te nat.
Mocht je een salade mee willen nemen naar je werk, dan raad ik je ook aan om de salade dressing in een apart bakje mee te nemen. Precies vanwege de reden die ik hierboven noem. Zolang een salade namelijk in de koelkast staat, verliezen de ingrediënten vocht. Dit vocht gaat zich mengen met de sladressing en hallloooo natte salade. Dat wil je niet!
Om sladressing te maken heb je vaak maar een handvol ingrediënten nodig. De ingrediënten die ik het vaakst gebruik en dus ook altijd in huis heb zijn:
- yoghurt
- mayonaise
- mosterd
- extra vergine olijfolie
- (verse) kruiden
Ook voeg ik regelmatig een beetje honing aan een sladressing toe om het geheel wat zoeter te maken.
5x lekkere salade dressings
Met onderstaande vijf lekkere salade dressings kun je iedere salade maken die je wil. Of je nou gaat voor een eenvoudige salade als bijgerecht, een vullende maaltijdsalade of een snelle lunchssalade op tafel wil toveren, deze dressings vallen bij iedereen in de smaak.
En het aller belangrijkste: je hebt er geen gekke ingrediënten voor nodig! Want daar houden we allemaal niet zo van. Toch?
Voor alle sladressings geldt: roer alle ingrediënten goed door elkaar tot het een geheel vormt. Een kind kan de was doen. Of de dressing maken.
En vind je een dressing nou te dik, voeg dan een klein scheutje water toe. Niet teveel! Begin met een eetlepel en werk vanuit daar verder. Doet niets af aan de smaak van de dressing, maar het verdunt de boel wel een beetje. En soms is dat gewoon nodig.
Honing-mosterddressing
Een echte klassieker die bijvoorbeeld heel lekker is over de gebakken bloemkool en broccoli salade met zalm.
- 2 el honing
- 1 el olijfolie
- 1 tl grove mosterd
- 2 tl Dijonmosterd
- 1 tl gedroogde dille
Dressing op basis van mayonaise
Mijn nummer 1 go to saladedressing die over de meeste salades hier in huis gaat. Ook een topper voor mijn zoete aardappelsalade.
- 2 el mayonaise
- 1 tl mosterd
- 1 tl gedroogde dille
- 1 el water of citroensap
- peper en zout
Balsamico dressing
Ik ben gek op de smaak van balsamico en combineer het graag met pasta en gegrilde groenten zoals in deze vegetarische pastasalade met gegrilde groenten.
- 4 el extra vergine olijfolie
- 1 el balsamicoazijn
- 1 tl gedroogde peterselie
- 1 tl gedroogde basilicum
- peper en zout
Yoghurtdressing
Zeker in de zomermaanden ben ik fan van sladressing op basis van yoghurt. Vaak combineer ik het met (veel) verse groene kruiden voor een nog frissere smaak. In deze Garnalen-avocadosalade is onderstaande dressing heerlijk!
- 2 el mayonaise
- 100 ml volle yoghurt
- 1 el dijonmosterd
- 15 g bieslook – fijngehakt
- sap van 1/2 citroen
- peper en zout
De bieslook in dit recept kun je natuurlijk ook vervangen door andere kruiden. Met dille is de dressing bijvoorbeeld heerlijk op de Koude Pizza met Garnalen en Avocado, terwijl de dressing met basilicum perfect is voor de Gegrilde groente Caprese.
Misodressing
Een wat specialere, uniekere dressing is toch wel de misodressing die heerlijk is over kruidige, echt hartige salades. Miso is een ingrediënt dat ik erg graag gebruik en als dressing vind ik het heerlijk in de Buddhabowl met gebakken spinazie.
- 1 el sesamolie
- 1 el misopasta
- 1 el sojasaus
- 1 el rijstazijn
- 1 tl honing
Voeg eventueel nog wat chilivlokken aan de misodressing toe als je graag meer pit wil.
Check al onze salade recepten voor inspiratie om bovenstaande vijf sladressings te proberen.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.