5x Indonesische gerechten waar ik naar uit kijk

Het lijkt wel alsof iedereen om mij heen naar Bali op vakantie gaat dit jaar. Op Facebook heb ik al meerdere malen lekker makende foto’s voorbij zien komen en dit zorgt er allemaal maar meer voor dat ik ontzéttend zin heb in onze vakantie. We moeten nog even geduld hebben, ‘pas’ op 31 augustus vliegen we richting Indonesië maar tot die tijd hebben we natuurlijk wel alle tijd om te genieten van de voorpret. Ik zal heel eerlijk zijn: hetgeen waar ik vooral naar uit kijk naast het mooie weer en de omgeving is het eten. Ik heb de laatste maanden echt een voorliefde voor Indonesisch eten ontwikkeld en ik kan niet wachten om het daar te mogen proeven. Eigenlijk kijk ik uit naar al het eten maar er zijn vijf gerechten die torenhoog op mijn lijstje staan. Ik mag Bali niet verlaten zonder deze gerechten geproefd te hebben.

1. Daging Smoor

Daging Smoor

Die gestoofde rundvleesgerechten uit Indonesië echt, je mag me er voor wakker maken. Of het nu gaat om Daging Rendang – die zo nog voorbij komt – of Daging Smoor maakt me niet zoveel uit. Daging Smoor is in ketjap gestoofd rundvlees en ik heb dit al eens zelfgemaakt. Binnenkort komt hiervan het recept voorbij fietsen op OMF. Echter kan ik het zelf natuurlijk nooit zo lekker maken als de Indonesiërs zelf dus kan ik niet wachten om de echte Indonesische variant te proeven. Het kan maar zo zijn dat dit mijn favoriete Indonesische gerecht gaat worden. Of er moet iets anders zijn dat minstens net zo fantastisch smaakt.

2. Gado Gado

Gado Gado

Afgezaagd maar waar: ik ben zo benieuwd naar de echte Indonesische Gado Gado. Ik weet zeker dat onze westerse varianten met satésaus hier niet aan kunnen tippen. Sowieso hunker ik bij hoge temperaturen altijd naar veel groenten en fruit, dus met Gado Gado zit dit zeker goed. Ik heb het gerecht tot nu toe alleen nog maar warm gegeten, maar het schijnt in Indonesië ook regelmatig koud genuttigd te worden. I like, I like a lot!

3. Ikan Pepesan

Ikan Pepesan

Als groot visliefhebber kan een goed visgerecht niet op mijn lijstje ontbreken. Ik ben naar alle (verse!) vis nieuwsgierig maar een van mijn favoriete visjes is makreel. In Indonesië schijnen ze hier geweldig lekkere Ikan Pepesan mee te kunnen maken, pittig gekruide makreel. Of ik het aandurf is een tweede verhaal, het schijnt namelijk flink pittig te zijn en persoonlijk ben ik wanneer het warm is meer van de milde gerechten. Echter heb ik dan ook weer verhalen gehoord dat ze met alle liefde iets minder sambal voor je toevoegen wanneer je hierom vraagt, dus misschien moet ik dat maar gewoon doen. Overigens ben ik tot nu toe nog dol geweest op alles dat in bananenblad wordt bereid. Leuke bijkomstigheid ;)

4. Daging Rendang

Daging Rendang

Als Daging Smoor in mijn lijstje staat kan Daging Rendang ook niet ontbreken. Ik kan ook niet kiezen welk van de twee soorten gestoofd rundvlees ik nu lekkerder vind. Zelf heb ik Rendang nog nooit from scratch gemaakt maar wel met behulp van diverse boemboe’s uit een pakje. Met die kant-en-klare boemboes vond ik het al een waanzinnig gerecht dus ik verheug me nu al op de smaakexplosie van de Indonesische Rendang.

5. Bami en Nasi Goreng

Nasi Goreng

Misschien is het niet helemaal eerlijk om Bami en Nasi Goreng op mijn lijstje te zetten omdat je dit in nog veel meer landen op de wereld kunt krijgen. Maar ergens maakt me dit ook weer helemaal niets uit. Ik ben dól op bami en nasi, in welke vorm dan ook en ben dan ook razend benieuwd naar de authentieke (of nouja, typische misschien eerder) Indonesische variant. Lekker met Daging Smoor en Daging Rendang. Of mogen deze alleen met witte of gele rijst geserveerd worden?

Eigenlijk is het niet eerlijk om een lijstje te maken met slechts vijf gerechten. Zo ben ik ook onwijs nieuwsgierig naar de kipsaté, Ajam Boemboe Bali (pittige kip met sambal), Sambal Goreng Telor (gekookte en gebakken eitjes in sambal) en alles wat de Indonesische keuken nog meer rijk is. Gelukkig hebben we 2,5 week om van alles te proberen en vind ik het geen enkel probleem om twee keer per dag warm te moeten eten dus wat dat betreft komt het vast goed.

Mocht je nog tips hebben voor me wat betreft gerechten: let me know!

Met dank aan Shutterstock voor de afbeeldingen.

Join the Conversation

 1. Celeste says:

  Oh wauw, die ziet er allemaal zo lekker uit. Wij eten thuis bijna nooit Indonesisch, eigenlijk onwijs jammer, ik denk dat ik daar maar eens verandering in ga brengen!

 2. Jessica van der Horst says:

  Die pittige makreel is heerlijk! Mits smaakvol pittig. Ken mensen die hem zo pittig maken dat er geen smaak meer aan zit. Zonde!

 3. Joyce says:

  Ik denk dat ik nog nooit echt Indonesisch gegeten he, maar alles ziet er zo lekker uit! Ik voel een plotse drang om ook naar Indonesië te trekken ;-)

 4. Lisa - Elisabeths Musthaves says:

  Dat ziet er heel smakelijk uit!

 5. Als je op Bali bent, bestel dan vooral ook Urap, een groenteschotel met boontjes, citroengras, bladgroente en verse kokos. Typisch balinees en mijn absolute favoriet.

 6. Laura Hoekstra says:

  Volgensmij is alles lekker in Indonesie <3 . Begin zelf die keuken nu ook een beetje uit te proberen in de keuken, al is het best moeilijk zelf al die exacte smaken te verkrijgen. Veel plezier!

 7. Margot says:

  Wat een heerlijk vooruitzicht! Ik wil zeker nog eens terug naar Bali!

 8. Puck Christine says:

  Normaal gesproken zou ik dit heel verlekkerd lezen en verlangen naar een heerlijk hapje. Maar mijn lieve moeder staat as we speak al dagen in de keuken om een heerlijke rijsttafel te maken. Geleerd van haar vader, die vroeger heel vaak in Indonesië kwam. Mjam, vanavond kunnen we het eindelijk opeten. Maar jij mag het straks 2,5 week achter elkaar eten, daar ben ik wel een beetje jaloers op!

 9. Daniëlle says:

  Ik vind rendang echt het allerlekkerst wat er is!

 10. Sanne says:

  Ik vind Soto Ajam ook altijd heel lekker (vooral als mijn oma het maakt). Verder lumpers en nasi koenjit met sambal goreng boontje, atjar en sambal goreng telor! Hmmmm, krijg nu alweer trek haha.

 11. Indonesisch eten voor ’the Win’! Bali staat ook op mijn lijstje met plaatsen die ik wil bezoeken, jij alvast heel veel plezier toegewenst! Die gerechten zijn allemaal heerlijk!

 12. Phyllis says:

  Na 5x een vakantie op Bali kan ik alleen maar zeggen, je gaat genieten! Wij noemen het: ‘verwen-eiland’. Op allerlei gebied, de natuur, de prachtige hotels, de gezellige eettentjes en de wellness mogelijkheden, ongekend. Qua eten moet ik je echt aanraden: de Balinese sateh (die is wat anders als hierboven, maar ook de versie hierboven overal lekker, maar ga vooral naar een tentje waar ze deze nog op een klein houtskook bbq’tje aan tafel serveren), kreeft, babi guling (geroosterd speenvarken, vaak 1-2 dagen van te voren bestellen) en nasi campur. Een paar van onze fav tentjes: Casa Luna in Ubud (Balinese sateh, kan je ook kookcursussen volgen, doen!), Made’s Warung in Seminyak (nasi campur) , Ku De Ta (hippe strandclub, nachtleven, lekker eten) in Seminyak, Bonsai Cafe (op het strand van Sanur, voetjes in het zand, kreeft en sateh op zo’n klein bbq’tje aan tafel). Verder natuuuuurlijk kreeft en andere vis eten op het strand van Jimbaran, toeristisch maar toch enig. Geniet!

 13. Marloes says:

  En als je zin hebt in een ultieme veggie plate, probeer dan nasi campur en zorg er voor dat er in ieder geval tempe manis bij zit, zo lekker!

 14. Tamara says:

  Oef, het lijkt me allemaal zo lekker! Hopelijk kan ik ook eens dit land bezoeken, puur voor the food, the people en the nature! Xx

 15. Melana says:

  Super lekkere gerechten zijn dat, ik krijg er meteen trek in!

 16. Roxanne says:

  Oh wat lijken dit me heerlijke gerechten! Ik kan niet wachten op de ‘Wat stond er op tafel’ van Bali! En op de receptjes die je er hopelijk van gaat maken :) Wie weet wat voor inspiratie je er op doet :)

 17. Rendang en smoor eten wij altijd bij witte rijst of nasi koening (gele rijst). De “Nederlandse” nasi goreng is zo anders dan de Indonesische haha. Proef ook zeker kue lapis of kue mangkok, beide superzoet maar goddelijk!

 18. Astrid says:

  Oooooh rendang!! Je kunt me ervoor uit bed halen! Gado gado eet ik altijd koud, zo heb ik het geleerd van mijn opa.. Indische mensen eten het altijd koud. Ik weet zeker dat iedere maaltijd weer anders zal smaken, het ligt er maar net aan of je de javaanse/Balinese of Molukse invloeden hebt. Ikan pepesan is makkelijk en vrij snel te maken, heerlijk als lunch ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close