10x Verlaten plekken op de wereld

Als ik op reis ga maken verlaten plekken en bezienswaardigheden met een rijke historie of een bijzonder verhaal altijd de meeste indruk op mij. Hoewel ik dol ben op prachtige natuur en de rust die daarmee gepaard gaat, geef ik toch de voorkeur aan vervallen gebouwen en dingen die met de hand zijn gemaakt. In dit inspiratieartikel zet ik 10 magische verlaten plekken voor je op een rij. Plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken, maar die een bijzonder en soms zelfs triest verhaal kennen. Van die plekken waar je de rillingen van krijgt maar die voor de mooiste foto’s zorgen.

1. Pretpark Wonderland – Beijing, China

Wonderland Amusementpark Beijingbron: wikipedia

Pretpark Wonderland in Beijing China zou het grootste pretpark van Azië moeten worden. Enthousiast werd gestart met de bouw maar vanwege financiële problemen werd de bouw in 1998 stop gelegd. Nog één keer werd er in 2008 een poging gedaan om de bouw te hervatten, maar ook dit liep op niets uit. Tot mei vorig jaar was het park nog te bezoeken en kon je het reeds gebouwde kasteel bezoeken, maar helaas hebben ze in 2013 de stap genomen om de gebouwen die er al stonden weer te slopen. Jammer, zo’n verlaten pretpark heeft iets magisch. Er liggen nu plannen om een gigantische supermarkt te bouwen op het terrein. Toch iets minder leuk niet waar?

2. Isla de las Muñecas – Mexico City, Mexico

Isla de Munecasbron: islademunecas.com

Zonder twijfel de meest angstaanjagende plek in dit lijstje is Isla de las Muñecas in Mexico. Het wordt ook wel Island of Dolls genoemd en bij het zien van de foto’s kon er niet een meer logische naam gekozen worden. Er wordt gezegd dat er járen geleden een jong verdronken meisje werd gevonden op dit eiland en dat de poppen haar overleden ziel huisvesten. Locals zeggen dat de poppen met hun ogen knipperen, hun armen kunnen bewegen en dat ze zelfs af en toe naar elkaar fluisteren. Waar de poppen vandaan komen? Julian Santana Barerra, bewaarder van het eiland, vond jaren geleden naar alle waarschijnlijkheid de pop die bij het meisje hoorde en zette deze uit respect in een boom. Echter kreeg Julian het idee dat hij achtervolgd werd door de geest van het meisje en daarom heeft hij steeds maar extra poppen in de bomen gehangen, als poging het meisje tevreden te stellen. Na 50 jaar poppen verzamelen werd Julian dood gevonden op precies de plek waar eerder het meisje werd gevonden. Creepy toch?

3. Marlboro psychiatrisch ziekenhuis – New Jersey, Verenigde Staten

Marlboro Psychiatric Hospitalbron: buzzfeed.com

Aan het begin van de twintigste eeuw werd het Marlboro Psychiatrisch ziekenhuis in New Jersey geopend. Tijdens de hoogtij dagen kon het ziekenhuis meer dan 2.000 patiënten aan. Pas in 1998 sloot het ziekenhuis zijn deuren weer en sindsdien is het een verlaten complex waar de nodige verhalen over de rondte doen. Zo zouden mensen ’s avonds schaduwen zien van de patiënten die in het ziekenhuis zijn overleden. Helaas is dit ziekenhuis of wat er van over was niet meer te bezoeken, dit jaar zijn alle gebouwen gesloopt. Maar nog altijd zou de plek waar het ziekenhuis stond de nodige geesten huisvesten.

4. Prypjat – Oekraïne

Prypjatbron: prypjat.de

Prypjat is wellicht de bekendste naam in dit lijstje, dit is namelijk de spookstad in Kiev die in 1986 volledig werd ontruimd als gevolg van de Tjernobyl kernramp. In de stad woonden destijds 50.000 inwoners waarvan een groot gedeelte werkzaam was in de kerncentrale. Eén van de meest bekende bezienswaardigheden in de stad tegenwoordig, die overigens volledig in verval aan het raken is, is het verlaten reuzenrad. Wanneer je door de stad loopt zie je gebouwen overwoekerd worden door bomen, lekkende daken en ingevallen muren. Het is een kwestie van tijd voordat de stad compleet instort.

5. Hotel del Salto – San Antonio del Tequendama, Colombia

Hotel del Saltobron: panoramio.com

Verlaten hotels zijn wellicht de engere plekken op aarde want wie weet wat er allemaal in hotels is gebeurd. Hotel del Salto in Colombia is echter een bijzonder mooi verlaten hotel. Het hotel werd in 1928 geopend voor de welgestelden en was vooral bekend vanwege de prachtige locatie. Op de rand van een diepe klif, recht tegenover de waterval was het uitzicht vanuit de kamers adembenemend. Je kunt je echter voorstellen dat deze plek door de hoogte ook een favoriete plek was voor mensen om zelfmoord te plegen en dit werd hier helaas dan ook veelvuldig gedaan. In de jaren 90 sloot het hotel haar deuren en tegenwoordig is het een museum.

6. Villa Epecuén — Buenos Aires, Argentinië

Villa Epecuénbron: amusingplanet.com

In de jaren 20 van de twintigste eeuw was Epecuén in Argentinië een goed ontwikkelde toeristische trekpleister. Vanuit Buenos Aires was het dorp bereikbaar met de trein en de gebouwen boden onderdak aan in totaal 5.000 toeristen. Op 6 november 1985 werd het dorp volledig overspoeld na het breken van de dam. Het water steeg tot een hoogte van 10 meter en gebouwen werden onbewoonbaar. Het dorp is nooit herbouwd en vandaag de dag is het een toeristische trekpleister. Ironisch, niet waar?

7. Dhanushkodi — Pamban, India

Dhanushkodibron: touristland.in

Dhanushkodi is een spookstad op het meest zuidelijke puntje van het Indiase eiland Pamban. In 1964 werd het stadje getroffen door een buiten proporties grote cycloon die in totaal aan 1.800 mensen het leven kostte. Eén van de bekendste en treurige verhalen ging over de trein die vertrok van Pamban centraal station naar Dhanushkodi. Op enkele honderden meters van het eindpunt werd de trein getroffen door een enorme vloedgolf. De complete trein inclusief alle 110 inzittenden werd weggespoeld. Niemand heeft het overleefd. Een deel van de stad (inclusief de ruïnes die nog staan) ligt onder zeeniveau. In 2004, vlak voordat de tsunami insloeg, trok de zee bij Dhanushkodi zich 500 meter terug waardoor enkele gebouwen weer heel even zichtbaar werden.

8. New World shoppingcenter – Bangkok, Thailand

New World Shoppingcenterbron: bangkokpost.com

In Bangkok wordt altijd en overal gebouwd en hierbij zijn vooral gigantische shoppingmalls erg populair. In 1980 werd het elf verdiepingen tellende New World shoppingcenter gebouwd maar omdat de bovenste zeven verdiepingen niet gebouwd waren volgens de regels, werd de aannemer gedwongen het dak en de bovenste verdiepingen weer af te breken. Het shoppingcenter is vervolgens nooit meer afgemaakt. Door het open dak bleef de regen echter in het center lopen waardoor de onderste verdiepingen volledig onder water kwamen te staan. In verband met het stilstaande water werden omwonenden geplaagd door gigantische zwermen muggen. Om dit tegen te gaan hebben enkele inwoners van Bangkok koi karpers losgelaten in het water met als resultaat dat het winkelcentrum nu onderdak biedt aan gi-gan-ti-sche scholen vissen.

9. Ryugyong Hotel – Pyongyang, Noord-Korea

Ryongyong Hotelbron: abandonedarea.com

Lange tijd had het Ryugyong Hotel de intentie het grootste gebouw ter wereld te worden, maar toen in 2009 de Rose Tower in Dubai werd gebouwd was die droom al gauw voorbij. De bouw van het piramidevormige hotel in Pyongyang begon in 1987 en werd in 1992 stilgelegd, waarschijnlijk vanwege een opkomende hongersnood en financiële problemen. In 2008 is de bouw hervat en inmiddels telt het hotel 105 verdiepingen waarvan de bovenste acht roteren. Naar verluid zou het hotel in 2013 eindelijk open gaan, maar hier heb ik nog niets over kunnen vinden. Ik vraag me af of dit gebouw ooit nog haar deuren opent.

10. Shi Cheng – China

Shi Chengbron: subastadeantiguedades.es

Een wat mij betreft een van de meest magische verlaten plekken op de wereld is Shi Cheng in China. Hoewel het verhaal totaal niet bijzonder is, zijn de foto’s dat des te meer. In 1959 besloot de regering van China dat er behoefte was aan een nieuw hypermodern elektriciteitsstation en hiervoor lieten ze het dal waar Shi Cheng in ligt vollopen met water. Het  kunstmatige meer dat ontstond heet het Qiandao Lake en ondanks dat het door mensen is ontwikkeld, is het een prachtige plek om te bezoeken. Op zo’n 30 meter onder water ligt de historische stad Shi Cheng als cadeautje te wachten op duikers.

Ben jij wel eens op een verlaten plek geweest die enorm veel indruk op je heeft gemaakt? 

Join the Conversation

 1. Amanda says:

  Wat een geweldig artikel! Ik ben nog nooit op een verlaten plek geweest die heel veel indruk op mij heeft gemaakt, maar dit geeft zeker inspiratie. Verlaten pretparken doet altijd wel iets met me en ik wil er zeker een keer één zien.

 2. Eline says:

  Wat een bijzondere plekken zeg, sommige haast magisch!

 3. Margot says:

  Wat een bijzondere plekken allemaal! Ik ben vroeger wel eens in een verlaten stad geweest, maar ik kan me even niet herinneren waar dat was. Bizar vond ik het wel!

 4. Sommigen hebben echt iets moois, ondanks dat ze verlaten zijn, en anderen juist iets angstaanjagends. Leuk artikel!

 5. Jildou says:

  Wat een prachtige plaatjes zeg! Wat zou het bijzonder zijn als je daar tussen kan wandelen.

 6. Jolien says:

  Ik vind dit soort plekken heel eng!

 7. Mylène says:

  Wow, wat tof! Ik ben in Berlijn weleens naar het Spreepark geweest. Helaas zijn we niet in het park geweest, maar liepen we er alleen omheen, buiten de hekken. Want we hoorden er gekke verhalen over dus durfden we niet naar binnen te gaan, haha. Maar eromheen lopen vond ik al wel engig. En in Nederland ben ik een keer naar Schokland geweest, in de polder. Toch wel wat minder indrukwekkend dan wat jij allemaal noemt, maar wel interessant, omdat daar ooit mensen hebben gewoond, maar waar bijna niets meer van over is.

 8. Wat een waanzinnig leuk artikel! Verlaten plekken hebben toch altijd iets geheimzinnigs ofzo. Leuk om de verhalen die erbij horen te lezen!

 9. Miss Happinez says:

  Wauw, nummer 10 is super mooi! Het verhaal achter nummer 2 vind ik echter héél eng, haha…

 10. In oktober ben ik naar Thailand geweest en heb ik daar Cheow Larn Lake bezocht in het Khao Sok National Park. Dat is ook een stuwmeer. Heel raar om bij iemand in de boot te zitten die verteld dat hij vroeger 60 meter onder boot woonde voor zijn dorp overspoeld werd. Toch waren de oorspronkelijke bewoners niet kwaad. Vroeger waren ze arm, nu waren zij de enigen die mochten vissen op het meer of die toeristen mochten rondleiden. Vreemd hoe zo’n dam dingen vernielt en toch ook opbouwt

 11. Hester says:

  Wauw, wat een plekken! Onwijs bijzonder. Afgelopen zomer in Zuid-Frankrijk reden wij ook door de bergen en ergens midden op een bergtop stond gewoon een huis (volgens mij nog wel in gebruik). Kan ik me zo over verbazen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close