10x recepten met pompoen: heerlijke inspiratie voor de herfst

Pompoen is het ultieme ingrediënt voor de herfst en winter: veelzijdig, voedzaam en perfect voor zowel hartige als zoete gerechten. Of je nu zin hebt in een warme soep, een ovenschotel, of zelfs een zoet dessert, met pompoen kun je alle kanten op!

In dit artikel deel ik 10 overheerlijke recepten met pompoen die makkelijk te maken zijn en gegarandeerd in de smaak vallen. Pompoen geeft je gerechten niet alleen een warme, volle smaak, maar ook een mooie kleur en een gezonde boost vol vitaminen. Ontdek hoe veelzijdig pompoen kan zijn en laat je inspireren om deze lekkere recepten met pompoen thuis uit te proberen!

Wil je trouwens beter weten welke groenten je het beste wanneer kunt eten? Deze seizoenskalender geeft jou een handig overzicht van de seizoensgroenten en -fruit.

Pompoensoep met zoete aardappel

1. Pompoensoep met zoete aardappel en kurkuma

Pompoensoep staat bij mij al jaren bovenaan mijn lijstje voor deze tijd van het jaar. Vooral als hij heerlijk kruidig is! Deze variant met zoete aardappel en kurkuma is daar een perfect voorbeeld van. Het resultaat is een goed gevulde, stevige soep – ideaal voor een voedzame lunch of als onderdeel van het avondeten.

Met dit recept maak je meteen een flinke pan vol, dus kun je gerust wat invriezen voor later. Of geniet lekker elke dag van een warm kommetje comfort. Aan jou de keus!

Gegrilde pompoen met ahornsiroop

2. Gegrilde pompoen met ahornsiroop en feta

Ik ben nog steeds fan van het gemak van groenten op een bakplaat: gewoon in de oven schuiven en je hebt een voedzaam én smakelijk avondmaal zonder veel gedoe. Deze gegrilde pompoen met een laagje ahornsiroop en een topping van feta is daar een geweldig voorbeeld van. Door de pompoen in de ahornsiroop te marineren, krijgt hij een heerlijk plakkerige, zoete smaak die fantastisch combineert met het zoute van de feta. Strooi er nog wat geroosterde pompoenpitten overheen en voilà: een simpel bijgerecht dat je zo op tafel hebt!

Gnocchi met Pompoen en Parmezaan_ST

3. Gnocchi met pompoensaus en parmezaan

Deze gnocchi met pompoensaus en parmezaan is bij ons thuis altijd favoriet. Het gerecht is lekker simpel: gnocchi kook je in slechts twee minuten (ze zijn klaar zodra ze boven komen drijven), en de saus is ook zo gemaakt. Voor de saus pureer je ui, knoflook, tijm, roomboter, slagroom, en wat peper en zout – een staafmixer of foodprocessor is hier ideaal voor. En voor de kaasliefhebbers onder ons (ik zeker!), mag een beetje Parmezaan natuurlijk niet ontbreken.

Mac 'n' cheese pompoen

4. Mac ‘n’ Cheese met pompoen

Mac & cheese is al een echte favoriet, maar door er pompoen aan toe te voegen, krijgt dit gerecht een heerlijke herfstige twist. Deze variant heeft natuurlijk een romige kaassaus, maar daarin is ook pompoen verwerkt. Het mooie? De pompoen geeft de saus een volle, zachte smaak en een prachtig gouden kleur – ideaal om kinderen ongemerkt wat extra groenten te laten eten! Met dit gerecht zitten ze zonder te klagen aan de pompoen, terwijl jij geniet van een voedzame en smaakvolle maaltijd voor het hele gezin.

Geroosterde pompoensoep met pumpkin spice

5. Geroosterde pompoensoep met pumpkin spice en gepofte knoflook

Pompoensoep is natuurlijk een echte klassieker, maar door de pompoen eerst te roosteren, wordt de smaak nóg intenser en rijker. Tijdens het roosteren karameliseren de natuurlijke suikers van de pompoen, wat een heerlijke, subtiele zoetheid aan de soep toevoegt. Dit geeft echt een ander resultaat dan wanneer je de pompoen alleen kookt, wat vaak een wat mildere smaak oplevert. Door geroosterde pompoen te combineren met gepofte knoflook en een royale snuf pumpkin spice, ontstaat er een soep waar je keer op keer van wilt genieten.

VegetarischePompoenLasagne ST

6. Vegetarische pompoenlasagne met ricotta

Sinds ik voor dit kant-en-klare recept met pompoen lasagnebladen ontdekte heb ik het veel vaker gebruikt. Ideaal vind ik het, want pompoen schillen en snijden vind ik altijd best wat werk! Voor deze lasagne heb ik er ook wat dunne courgetteplakken aan toegevoegd. Samen met een heerlijke, kruidige tomatensaus. Bovenop heb ik flinke lepels romige ricotta verdeeld, gemengd met peper en zout. Even in de oven laten garen, keuken opruimen, en voilà – een smakelijke, gezonde lasagne die klaar is om van te genieten!

Romige pompoentagliatelle

7. Romige pompoentagliatelle

Toen ik een pompoen in een verspakket vond, had ik totaal geen zin in de gebruikelijke risotto of geroosterde pompoen. Dus besloot ik er een pastasaus van te maken en wauw… deze romige pompoentagliatelle is écht fantastisch. Zó heerlijk dat ik het liefst meteen de hele week dit gerecht zou eten. Ik combineerde de pasta met kip, maar als je het vegetarisch wilt houden, kun je de kip prima weglaten en kippenbouillon vervangen door groentebouillon.

Geroosterde pompoen en aardappelpuree

8. Geroosterde pompoen aardappelpuree met knoflook

Ben je nog op zoek naar een lekker bijgerecht voor de feestdagen? Probeer dan zeker deze geroosterde pompoen-aardappelpuree met knoflook! Bomvol smaak, heerlijk romig, en ook nog eens supermakkelijk te maken. Zo kun jij je vooral op de rest van het feestmaal concentreren. Klinkt ideaal, toch?

Pompoenbrood

9. Pompoenbrood

Tegenwoordig duik ik bijna elke week de keuken in om vers brood te bakken – het is zo ontzettend leuk! Dit pompoenbrood ontstond eigenlijk als een spontaan experiment: ik had nog een pompoen liggen die ik niet op een andere manier zou gebruiken, dus besloot ik ermee te gaan bakken. En echt waar… het was de beste beslissing ooit!

pompoenpuree met hazelnoten en bruine boter

10. Pompoenpuree met hazelnoten en bruine boter

Pompoenpuree met hazelnoten en bruine boter is een heerlijke, luxe twist op klassieke pompoenpuree – perfect voor de herfst of als speciaal bijgerecht tijdens de feestdagen! De geroosterde hazelnoten voegen een knapperige textuur en een nootachtige smaak toe die prachtig combineert met zoete, romige pompoen. De bruine boter (boter die langzaam verhit is tot hij goudbruin kleurt) voegt een diepere, bijna nootachtige smaak toe die het gerecht echt naar een hoger niveau tilt.

Dat waren ze; 10 recepten met pompoen!

Met deze 10 heerlijke recepten met pompoen heb je volop inspiratie om de veelzijdigheid van pompoen in de keuken te ontdekken! Of je nu zin hebt in een hartige soep, een romige pasta, of een verrassend bijgerecht, er is altijd wel iets lekkers te maken met pompoen. Het fijne aan pompoen is dat het niet alleen een prachtige kleur en zachte smaak toevoegt, maar ook nog eens boordevol vitaminen zit. Dus trek die pompoen uit de kast en geniet van al het lekkers dat dit herfstige ingrediënt te bieden heeft. Geniet ervan!

Bewaar deze recepten op Pinterest!

Deze recepten met pompoen opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

recepten met pompoen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close