Mijn lijstje met Zonder Pakje-gerechten is nog steeds niet leeg, jullie blijven maar verzoekjes voor gerechten zonder pakje insturen – super leuk! In deze rubriek maak ik bekende pakjesgerechten na, zónder het pakje te gebruiken. Het doel is om wel de identieke smaak van het pakje te bereiken, dus niet het klassieke, authentieke gerecht te maken. Vandaag is het de beurt aan de prei-kerrieschotel van MAGGI; al járen is dit een bekend pakjesgerecht, ik at het zelf als klein meisje bij mijn ouders namelijk ook zeer regelmatig! Zoals bij vrijwel alle merken het geval is, is ook dit gerecht de laatste jaren uitgebreid met meer groenten. Ik kan me herinneren dat het gerecht vroeger namelijk meer uit aardappels en vlees bestond dan uit prei. Tegenwoordig is dat wel anders, maar de klassiek kerriesmaak is nog steeds heel goed te herkennen.
Ovenschotel met prei, gehakt, aardappelschijfjes en kerrie kruiden.
Ik heb getracht de prei-kerrieschotel na te maken en ik kan je vertellen: dat is bijzonder goed gelukt. Ik vond de smaak echt identiek aan die van het pakje, missie geslaagd dus! Zoals bij alle Zonder-pakjegerechten heb je aardig wat (gedroogde) specerijen nodig, maar in het geval van dit gerecht zitten daar niet echt bijzondere specerijen tussen. Ik denk dat je dus een heel eind komt met de producten die je reeds in huis hebt.
Van tevoren maken
De meeste pakjesgerechten zijn heel snel te bereiden; in het geval van deze ovenschotel moet je er wel even rekening mee houden dat de schaal nog 45 minuten de oven in moet. Het goede nieuws is wel dat je deze prei-kerrieschotel prima al een dag van tevoren kunt klaarmaken. Dan hoef je hem alleen nog even op te warmen in de oven als je gaat eten.
Salade erbij
Mocht je er tijd en zin in hebben dan raad ik je aan om een lekkere frisse salade bij deze prei-kerrieschotel te serveren. Niet omdat er niet genoeg groenten in het gerecht zitten hoor, maar op de een of andere manier is dit gerecht altijd LOEIHEET als het de oven uitkomt. Maar echt heel heet. Dat vond ik vroeger altijd al en daarom was ik altijd zo blij als er ook salade op tafel stond. Dan kon je een hap van de hete ovenschotel lekker combineren met een hap koele, frisse salade. Doe je voordeel met deze kennis, haha.
Prei-kerrieschotel zonder pakje
Benodigdheden
- ovenschaal (20x30 cm)
Ingrediënten
- 300 g rundergehakt
- 400 g prei
- 1 rode paprika - in blokjes
- 600 g aardappelschijfjes
Kerriesaus
- 150 ml kookroom
- 200 ml water
- 1 ei
- 2 el maizena
- 2 el kerriepoeder
- 1 el kurkuma
- 1 tl korianderpoeder
- 1/2 tl komijn
- 1/4 tl chilipoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ en vet de ovenschaal in.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak hierin het gehakt rul. Voeg de prei en rode paprika toe en bak de groenten mee tot de paprika zacht is geworden.
- Bekleed de bodem van de ovenschaal met aardappelschijfjes. Schep hier het gehaktmengsel bovenop en verdeel de rest van de aardappelschijfjes eroverheen.
- Klop de kookroom met het water en het ei op.
- Schep alle droge ingrediënten door elkaar en voeg dit toe aan het roommengsel.
- Klop goed door tot een klontvrij mengsel en schenk dit over het hele gerecht in de ovenschotel.
- Schuif de ovenschaal in de oven en bak deze 45 minuten tot het meeste vocht is verdampt en de aardappels gaar zijn.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Kan ik dit ook doen met nog rauwe aardappelen? Ik wil dit namelijk gaan maken met een groep kinderen. de rauwe aardappelen in schijfjes snijden en ze er rauw bij in of moeten ze eerst nog wel gekookt worden?
Zolang je de aardappelschijfjes niet te dik snijdt kan het prima met rauwe aardappelen.
Aardappelpuree, kan dat ook in plaats van schijfjes ?
Tuurlijk