Madeleines hebben jarenlang op mijn lijstje gestaan om te maken. Het is bijna beschamend hoelang het heeft geduurd, zeker als je bedenkt dat ik de bakvorm ervoor ook al een jaar of anderhalf in huis heb. En ineens had ik er zin in, ineens wilde ik madeleines maken. Met madeleines kun je eigenlijk naar hartenlust variëren, dat doen ze in Frankrijk namelijk ook. Ik maak nu Vlierbloesem madeleines waarbij je de vlierbloesem niet heel erg proeft maar de siroop zorgt wel voor een heerlijk plakkerig cakeje. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om vanille te gebruiken, of kaneel, of chocolate chips of….
Wat heb je nodig? (12 stuks)
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 125 gram gesmolten boter
- 4 eetlepels vlierbloesemsiroop
- 125 gram witte basterdsuiker
- snuf zout
1. Klop de eieren samen de basterdsuiker op tot een romig mengsel. Voeg beetje bij beetje de gesmolten boter toe terwijl je blijft kloppen.
2. Doe het zelfrijzende bakmeel samen met het snufje zout en de vlierbloesemsiroop in de kom en schep het geheel om tot een romig beslag.
3. Dek de kom af en zet het madeleine-beslag minimaal een uur in de koelkast, dan wordt het wat steviger.
4. Verwarm de oven voor op 200°C en vet de madeleine-bakvorm goed in.
5. Schep een eetlepel van het beslag in ieder vormpje, in de oven loopt het vanzelf iets uit.
6. Bak de madeleines in het midden van de oven in 8 minuten goudbruin en gaar.
Bewaar de madeleines luchtdicht buiten de koelkast.
Oeh, het lijkt me een hele goede combi: madeleines met vlierbloesemsiroop! Ben mega benieuwd :)
Ik word altijd zo gelukkig van vlierbloesem! Ik kan dan ook niet wachten om deze Madeleines uit te gaan proberen.
Leuke twist! Ik vind alleen bij deze dingen altijd; moet je weer een speciale bakvorm kopen en dan ligt het er weer hihi.
Liefs xx
Ohhh madeleines…ik ben er dol op! Ik weet nog dat ik vorig jaar de bakvorm had gekocht en dat ik thuis kwam en erachter kwam dat de vorm niet in mijn oven past :-(
Oh neeeee!
Wauwie, ze zien er echt super mooi uit!
Nou, da’s ook toevallig. Zonder dat ik je blog had bekeken ben ik vanochtend begonnen met madeleine-beslag. Het staat nu buiten, bij gebrek aan plek in de koelkast.
Trouwens nog een kleine tip: de madeleinevorm niet alleen invetten maar ook met bloem bestrooien. Ik heb al eens heel mooi gerezen madeleines uit de vorm staan wrikken :-)
Haha, great minds think alike ;)
Zou je het ook in een mini muffintray kunnen bakken? Het lijkt me zo lekker en ik bezit geen madeleinevorm….
Heel lekker zijn ze! We hebben vorige week zelf vlierbloesemsiroop gemaakt en ik zocht dus nu een recept en kwam bij deze uit. Ik heb het in gewone muffinvormpjes gebakken en dat ging goed. Ze zijn echt heel erg goed gelukt en jammie. Dankjewel!