Vic’s dagritme (dreumes van 1,5)

Op Instagram vroeg ik laatst naar wat ideeën voor op OMF, naast recepten. Receptinspiratie delen we natuurlijk al in overvloed maar ik merk dat jullie het ook altijd leuk vinden om wat meer over Vic te lezen, over de andere kanten van mijn werk, om dingen achter de schermen te zien etc. Er kwamen veel bruikbare antwoorden op mijn vraag en één daarvan was of ik misschien zou kunnen delen wat het dagritme van Vic op dit moment is. Goed idee, dat is al best even geleden namelijk! Het laatste artikel dat ik schreef over Vic ging over zijn eetschema en dat was al in mei. In het leven met een dreumes veranderd er altijd veel in hele korte tijd dus nu Vic een dreumes van 1,5 is, ziet zijn dagschema er weer heel anders uit. Globaal zien Vic zijn dagen er momenteel min of meer hetzelfde uit. De tijdstippen waarop hij slaapt variëren nog wel eens en hij hangt een beetje tussen 1 en 2 slaapjes per dag in. Ook weigert hij soms overdag fatsoenlijk te slapen dus ja, ook wij modderen zo nu en dan gewoon aan. In ieder geval gaat Vic op maandag, donderdag en vrijdag naar de gastouder; de andere dagen is hij thuis.

Het is grappig om te bedenken dat we nu helemaal niet zo meer bezig zijn met ritmes. Natuurlijk heeft hij een ‘vaste’ tijd waarop hij gaat slapen en staan we doordeweeks ’s ochtends ook altijd rond hetzelfde tijdstip op, maar overdag zien we wel hoe de dag loopt. Hoe anders was dat een jaar geleden, toen onze dagen compleet werden bepaald door het ritme van een baby! Het is echt zo dat het leven met kind makkelijker wordt naar mate ze meer zelfstandig worden. Zo’n klein hummeltje van een baby is nog zo afhankelijk van je, snapt niets van de wereld en wil gewoon onmiddellijk eten als het honger heeft en o wee als je hem/haar niet op tijd in bed legt… Die mate van ‘stress’ ervaren we nu helemaal niet meer. Is Vic moe maar zijn we niet thuis, balen maar dan moet hij het nog maar heel even volhouden of anders een dutje doen in de auto. Honger? Klein koekje tussendoor is prima om de ergste trek te stillen, eten doen we straks. Ideaal en wat ritme betreft een stuk minder werk.

foto20

Ochtend

06:45: *PIEP PIEP PIEP* Op doordeweekse dagen gaat onze wekker steevast om kwart voor zeven. Tim moet om 08.00 uur op zijn werk zijn en ik sta altijd tegelijk met hem op. We hebben altijd mazzel, Vic is namelijk ook aan de wekker gewend. Hij laat pas van zich horen als hij ons of de wekker hoort. Een paar seconden nadat de wekker is gegaan horen wij uit zijn slaapkamer: Halllooooo?

Eén van ons plukt Vic uit bed, hij dartelt rond in zijn pyjama terwijl wij ons klaarmaken. Ik ga naar beneden om Senna uit te laten, Tim kleedt Vic om en gaat met hem naar beneden om hun ontbijt te maken. Vic eet een boterham en een plak ontbijtkoek (minder suiker en minder calorieën) en drinkt een beker volle melk.

Als Tim de deur uit is kan de ochtend beginnen. Vaak zet ik wat Disney-filmpjes op tv aan zodat ik even rustig kan opstarten met mijn mailbox en een kop koffie terwijl Vic filmpjes kijkt, enorm goede bliksemafleider bij ons!

De ochtend is bij ons vaak gereserveerd voor dingen doen. We gaan naar de Apenheul, boodschappen doen, even de stad in, op bezoek bij mijn ouders… dat soort dingen. Ergens op de ochtend krijgt Vic fruit, eigenlijk alles wat maar voor handen is. Voorheen was 10.00u fruittijd, nu kijk ik niet meer op de klok. Als hij zin heeft om iets te eten ’s ochtends dan is dit fruit. De hele ochtend heeft hij een beker water tot zijn beschikking. Soms met een drupje Dixap als het heel warm is en ik wil dat hij meer drinkt op een dag.

Heel af en toe doet Vic een dutje van drie kwartier à een uur, maar steeds vaker probeer ik deze er tussenuit te halen in de hoop dat hij ’s middags wat langer slaapt.

foto26

foto7 4

Middag

De middag begint om 12.00u met twee boterhammen, banaanpannenkoekjes, een krentenbol of wat ik dan ook maar heb of maak voor de lunch. Erbij een beker water.

Als we het ochtendslaapje hebben overgeslagen gaat Vic na de lunch naar bed. Is hij erg moe dan slaapt hij soms wel twee – 2,5 uur, heeft hij ’s ochtends geslapen dan blijft het bij maximaal 1,5 uur in de middag. Op de momenten dat hij slaapt ben ik aan het werk (doordeweeks, in het weekend de afgelopen tijd ook maar normaal gesproken niet).

Op de momenten dat Vic wakker is zijn we aan het knuffelen, spelen of kleuren. Dit laatste vindt hij steeds leuker worden. Mijn schoonzusje wipt ook eens per week wel langs om met Vic te knuffelen of te spelen.

Zo tegen 16.45u duik ik de keuken in om te koken. Tim is tegen half 6 thuis en we eten dan altijd direct omdat we ’s avonds vaak gaan sporten. Als Vic in goede doen is dan vermaakt hij zich prima met zijn speelgoed, als hij hangerig is dan grijp ik weer naar filmpjes zodat ik rustig de tafel kan dekken en kan koken, #loedermoeder.

foto13 3

Avond

Na het avondeten gaan we met z’n drieën Senna uitlaten. Vic loopt gewoon mee, de buggy nemen we hier nooit voor mee. Het uitlaten van de hond duurt altijd een stuk langer als Vic erbij is – haha.

Na het uitlaten van Senna gaan we naar boven, dan gaat Vic in bad! Hij vindt in bad gaan fantástisch dus hij zit er rustig 20-30 minuten in. Na het badderen gaat zijn pyjama weer aan, lezen we nog een boekje (lees: sleept Vic alle boeken uit zijn kast) en ligt hij uiteindelijk tussen 18.45 en 19.00u in bed.

Dat was hem! Het klinkt ontzettend gestructureerd maar eigenlijk valt dat wel mee. Wij hebben nooit heel erg rekening gehouden met oh, Vic moet naar bed – laten we maar niet… Een ritme hebben we altijd belangrijk gevonden maar we hebben Vic ook aangeleerd dat hij af en toe met ons ritme mee moet gaan. Zo kan hij soms ook prima wat later naar bed ’s avonds en slaapt hij in het weekend tegenwoordig altijd uit tot 08.00-08.30u, heel fijn! Ook maakt het hem niet zoveel uit als we een dag wat later eten dan gebruikelijk. Het is echter wel een kindje dat hangry wordt, net als wij – haha!, dus we moeten hem wel afleiden met iets als deze situatie zich voordoet.

Enfin, ik ben benieuwd of de dagritmes van andere dreumesen een beetje overeenkomen met die van ons!

Join the Conversation

  1. Sandra says:

    Wat leuk om te te lezen! Hier een dreumes van bijna 14 maanden. Ik ben het met je eens over de ‘stress’ van alles regelen. Hij eet lekker met alles mee en doet alleen tussen de middag nog een slaapje. Zijn we op visite slaapt hij vaak toch stiekem in de auto op de heen of terugweg, dan doet hij smiddags ook wel eens een dutje in de kinderwagen. Het wordt echt steeds makkelijk, mee eens!

    In februari komt er een kleintje bij, dus dan beginnen we weer van voren af aan… Heel leuk! Maar kan stiekem ook niet wachten tot baby #2 een half jaar is… :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close