De term Turtle brownies is bij mij bekend omdat ik vaak op Amerikaanse foodblogs kijk. Maar ik kan me voorstellen dat je geen flauw idee hebt wat Turtle brownies zijn. Het woordje ’turtle’ wordt niet standaard gebruikt in combinatie met een brownie recept trouwens, je ziet ook wel eens turtle cheesecake, turtle bark…
Spoiler alert: het heeft werkelijk NIETS met schildpadden te maken. Gelukkig maar! De term turtle is een verzamelterm voor de combinatie van chocolade, karamel en noten.
Waarom ’turtle’ brownies?
Ik heb even flink moeten zoeken naar de herkomst van de term turtle, want zelf kon ik het totaal niet plaatsen. Maar wat blijkt, snoepmerk Nestlé heeft in Amerika/Canada een chocolade snoepje genaamd Turtles. En jawel, deze snoepjes hebben – met enige verbeelding – de vorm van en schildpadje en zijn gevuld met noten en karamel. Klinkt waanzinnig als ik heel eerlijk moet zijn, dus de volgende keer ga ik zéker op zoek naar zo’n doosje als ik die kan top ga.
Klaarblijkelijk zijn deze snoepjes immens populair (geweest?) want tegenwoordig is het aldaar dus een algemeen geaccepteerde term voor de combinatie van chocolade, karamel en noten. Weer wat geleerd! En het klinkt natuurlijk ook hartstikke gezellig.
Maar de associatie met schildpadden kunnen we bij deze, gelukkig, laten varen.
Turtle Brownies met noten
Turtle brownies dus. En aangezien de Turtle snoepjes zijn gevuld met pecannoten, heb ik voor deze brownies met noten ook pecannoten gebruikt. Ik ben DOL op pecannoten en als ik niet uitkijk, eet ik zo een hele zak in eens leeg.
Waar ik voor de meeste zoete recepten vaak ongebrande of gebrande maar ongezouten noten gebruik, koos ik vandaag lekker recalcitrant voor gebrande GEZOUTEN pecannoten. Zorgt voor een heerlijk zoutige smaak aan de brownies en aangezien we verder mierzoete karamel en nóg meer chocolade gebruiken in het recept, is een beetje zoute balans wel welkom.
Maar hé, zoals altijd geldt ook hier weer: doe lekker je ding. Hou je niet van gezouten noten, gebruik dan lekker ongezouten noten. Maar in het geval van pecannoten raad ik je wel altijd aan om de gebrande variant te gebruiken. Het (kort) branden van pecannoten zorgt voor een zó veel intensere smaak, het is doodzonde als je daar geen gebruik van maakt.
Als basisrecept gebruik ik zoals altijd weer mijn favoriete recept voor fudgy brownies. En waar ik achter ben gekomen, is dat deze brownies nóg lekkerder worden als je ze in de koelkast bewaart. Daar worden ze veel smeuïger en plakkeriger dan wanneer je de brownies luchtdicht op kamertemperatuur bewaart.
Vanaf nu ga ik dus over op de bewaarplek koelkast als het aankomt op fudgy brownies.
Brownies met karamel
Eén van de andere belangrijke ingrediënten in de turtle-smaakcombinatie is karamel. Nu speel ik met het recept voor deze turtle brownies een beetje vals, want ik gebruik kant-en-klare karamel. Afgelopen zomer was ik namelijk op vakantie in Frankrijk en daar nam ik een pot caramel beurre salé mee.
Ik koop zulke producten altijd omdat het zo lekker authentiek is, maar vervolgens staat het vaak te verstoffen in mijn voorraadkast. Want wat moet ik er nou eigenlijk mee? Als jij net zo bent als ik, heb je bij deze een goede bestemming voor de karamelboter gevonden. En mocht je het product nou hebben overgeslagen in de Franse supermarkt: Dille & Kamille verkoopt het ook! Mazzelaar.
Collega Rutger heeft bovendien een goddelijk zelf-maak recept voor karamelboter, mocht je dat eens willen proberen.
Maaaar je kunt voor de Turtle brownies ook karamelsaus maken. Dat is vanzelfsprekend een stukje vloeibaarder dan karamelboter, maar wel net zo lekker. En je krijgt bonuspunten, want karamelsaus kan lekker in de brownies trekken waardoor deze nog smeuïger en intenser van smaak worden.
Karamelsaus maak je als volgt.
Men neme:
- 400 g kristalsuiker
- 250 ml slagroom
- 175 g ongezouten roomboter
- 1/2 tl zout
Smelt voor de karamelsaus de kristalsuiker in een ruime pan. Laat zachtjes pruttelen tot de suiker een mooie karamelkleur krijgt.
Voeg dan de slagroom toe en verwarm deze mee tot de suikerkristallen weer vloeibaar worden.
Doe dan de boter en het zout in de pan en roer door tot de boter gesmolten is. Zeef eventueel de karamelsaus als er nog wat grovere suikerkristallen in zitten.
Laat de saus compleet afkoelen.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Turtle brownies
Benodigdheden
- vierkante bakvorm van 22x22cm
- bakpapier
- beslagkom
- garde
Ingrediënten
Brownies
- 125 g ongezouten roomboter
- 175 g pure chocolade
- 200 g kristalsuiker
- 3 eieren
- 75 g bloem
- 50 g ongezoet cacaopoeder
- 50 g pecannoten – fijngehakt
- snuf zout
En verder
- karamelboter of -saus
- 2 el chocolate chips
- extra pecannoten – grof gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet de bakvorm goed in. Bekleed de randen en bodem met bakpapier.
- Doe de boter en chocolade in een steelpannetje en smelt beide ingrediënten.
- Klop ondertussen de suiker met de eieren los in een beslagkom.
- Schenk al kloppend het chocolademengsel bij de eieren in de kom.
- Spatel vervolgens de bloem, cacaopoeder, zout en pecannoten door het beslag.
- Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
- Bak de brownies 30 minuten in het midden van de oven.
- Prik zodra de brownies uit de oven komen gaatjes met een vork in de bovenkant en smeer de karamelboter over de brownies.
- Verdeel de chocolate chips en gehakte pecannoten over de brownies en laat ze vervolgens volledig afkoelen voordat je ze aansnijdt.
Wel slim om de slag room eerst op temperatuur te laten komen op vuur. Wanneer je deze koud uit de koelkast bij de hete suiker giet krijg je ellende.