Tijd vinden om te koken met kinderen, mijn tips

Iedereen met één of meerdere kinderen weet: op doordeweekse dagen is het rennen, vliegen en springen. Met name vanaf een uur of 17.00u start het spitsuur. De kindjes moeten worden opgehaald van de opvang/school, er moet worden gegeten, de kinderen moeten sporten of anders douchen, een hond moet nog uitgelaten worden, boekje lezen, instoppen en slapen maar. Bij ons is dat niet anders. Op maandag, dinsdag en vrijdag zijn zowel Vic als Cody bij de gastouder en ben ik op kantoor aan het werk of onderweg naar afspraken. Tegen 17.00u haal ik de jongens op, gaan we naar huis en vind ik ruimte/tijd om te koken. Tegen 17.45u is Tim thuis en rond 18.00u gaan we aan tafel. Terwijl Tim Senna gaat uitlaten ruim ik de keuken op en vervolgens gaan we met de jongens naar boven om ze in bad te doen of te douchen en ze vervolgens in bed te stoppen. Tegen 19.30u liggen ze er allebei in en gaat één van ons vaak sporten. Het zijn drukke avonden doordeweeks en ja, tijd vinden om te koken is soms best een uitdaging. Ik heb de afgelopen weken vaak de vraag gekregen hoe ik het in vredesnaam voor elkaar krijg om nog te koken met twee jonge kinderen in huis en mijn werk. Aan mijn eetoverzichten kun je zien dat wij best gevarieerd eten en ja, daar zorg ik zelf voor. Maar jij kunt dit ook! Ik geef je graag een aantal tips waar je hopelijk iets mee kunt.

1. Maak het jezelf niet te moeilijk

Je kunt de meest culinaire maaltijden op tafel willen toveren maar laten we heel eerlijk zijn: niemand heeft daar tijd voor als je een gezin runt. Tip nummer 1 is dan ook dat je het jezelf vooral niet te moeilijk moet maken. En dat bedoel ik op verschillende manieren.

Simpele gerechten
Kies voor simpele gerechten die snel op tafel te zetten zijn of waarmee je tijdens het koken kunt multitasken. Ik ben bijvoorbeeld echt fan van ovenschotels of tray bakes. Terwijl de oven het werk doet kan ik alvast de tafel opruimen, een luier verschonen – dat moet hier op een of andere manier al-tijd tijdens het koken…, speelgoed opruimen etc. Een andere favoriet zijn wokgerechten of gerechten met noedels. Die kosten je vaak nog geen 15 minuten om te maken en je propt ze ook nog eens snel vol met groenten. Hêndig!

Voorgesneden groenten
Tijdens het koken is het snijwerk altijd het meeste werk; daar kun je prima tijd op besparen. De supermarkten staan bol van de verpakkingen met voorgesneden groenten, waarom zou je daar geen gebruik van maken? Voorheen vond ik het heerlijk hoor om alle groenten zelf te snijden, maar met twee kinderen bespaar ik me deze tijd en moeite het liefst. En waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Bestel een maaltijdbox
Als je nou weinig inspiratie hebt, niet de moeite wil doen om boodschappen te bestellen, ingrediënten af te wegen etc. bestel dan een maaltijdbox! Marley Spoon, HelloFresh… de mogelijkheden zijn ondertussen eindeloos en niets is makkelijker dan een doos met alle afgewogen ingrediënten uit de koelkast te pakken en hiermee het gerecht van de receptkaart te maken.

Eetplanning - OMF mealplanner

2. Maak een eetplanning

Hier in huis valt en staat alles met planningen. Ik maak dagplanningen voor mijn werk, beschouw onze agenda’s als een planning en maak sinds jaar en dag ook altijd een eetplanning voor de hele week. In het weekend ga ik er even goed voor zitten en bedenk ik wat we de rest van de week gaan eten. Hier bestel ik vervolgens ook al direct alle boodschappen voor. Door van tevoren al te bepalen wat je gaat eten weet je precies waar je op welke dag aan toe bent, voorkom je dat je onverhoopt tóch iets laat bezorgen en kun je eventueel al wat voorbereidend werk doen op het moment dat je daar tijd voor hebt. De handige mealplanner hier boven is trouwens te koop in onze shop.

3. Kook grotere hoeveelheden en vries leftovers in

Sommige gerechten lenen zich er uitstekend voor om in grotere hoeveelheden te maken. Curry’s bijvoorbeeld of soepen, maar ook pastasauzen en rijstgerechten. Maak op een avond gewoon een dubbele hoeveelheid van een gerecht en vries de helft in. Zo kun je op een later moment als je écht een hele drukke dag hebt en geen tijd hebt om te koken, zo iets uit de vriezer trekken en dit opwarmen. Scheelt je toch weer tijd en moeite terwijl een dubbele hoeveelheid koken van een gerecht zo is gedaan.

4. Kook op momenten waarop je wél tijd hebt

Iedereen heeft in zijn/haar week vaal wel een momentje waarop je wel wat meer tijd hebt om te koken. In een weekend bijvoorbeeld, of op een mama-/papadag. Ik snap het compleet als je deze tijd wil besteden aan jezelf, maar het kan ook handig zijn om alvast wat vooruit te koken. De curry die je op dinsdag wilt eten kun je prima al op zondag maken en bewaren in de koelkast. Voor het pastagerecht op maandag zou je de pastasaus al kunnen maken en in de koelkast bewaren zodat je op maandag alleen nog maar pasta hoeft te koken.

foto9

5. Betrek je kinderen bij het koken

Kinderen hebben aandacht nodig, vooral jonge kinderen, en vaak willen ze dat als het jou niet altijd lekker uitkomt. Zoals ik al zei moet er als ik wil koken altijd een luier verschoont worden, wil Cody een fles of zijn ze allebei jengelig omdat ze moe zijn en honger hebben. Om ze van dat laatste af te leiden zou je de kinderen kunnen betrekken bij het koken. De mate waarin je dit doet is natuurlijk een beetje afhankelijk van de leeftijd. Zo kan ik Vic van bijna drie rustig op het aanrecht zetten en door een pan laten roeren. Of ik laat hem een tekening maken op de glazen achterwand van onze keuken. Cody daarentegen zet ik regelmatig in zijn wipstoel op het aanrecht of in de Stokke Tripp Trapp in de keuken. Ik geef hem een pollepel en hij is gegarandeerd even zoet.

6. Zorg voor afleiding voor de kinderen tijdens het koken

“Mama, mama, mama, mamaaaaaaa. MAMA!!!” Wist je dat kinderen gemiddeld 378 keer per dag ‘mama’ zeggen als ze iets willen? Ja, ik heb daar tijdens het koken dus echt geen zin in. Koken is voor mij naast een moetje vooral ook ontspanning en het liefst heb ik daar gewoon even geen kinderen bij. Afleiden dus. Door ze klusjes te geven (tafel dekken, speelgoed opruimen), hun favoriete speelgoed te pakken (Lego op dit moment) of simpelweg door de televisie aan te zetten. De tv aan bij ons betekent steevast een rustig/stil kind. Héérlijk, zo middenin het spitsuur.

7. Koop een slowcooker

En dan de allerlaatste tip: geloof mij als ik zeg dat een slowcooker een lifesaver is als je een gezin met kinderen hebt. Mik voordat je naar het werk gaat alle ingrediënten bij elkaar in de pot en laat de slowcooker voor je koken. Desnoods zet je de slowcooker ’s avonds aan, laat je hem de hele nacht koken en warm je alles op het moment dat je wil eten weer even op. Ideaal! Het apparaat staat met vlagen een beetje te verstoffen in onze berging, maar sinds Cody er is gebruik ik hem weer héél vaak. Mocht je nog inspiratie nodig hebben, hier vind je al onze slowcookerrecepten.

Door me aan bovenstaande dingen te houden lukt het mij gemiddeld toch 6 keer per week om voor het gezin te koken. Het zijn dan weliswaar niet altijd fancy maaltijden, gevarieerd eten we in ieder geval wel en ik hoef niet te grijpen naar kant-en-klaar maaltijden en/of Thuisbezorgd.

Hoe zorg jij ervoor dat je nog kookt met kinderen in huis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close