Speculoos toetje in een glas

We gaan de druilerige herfst weer in en daar past dit speculoos toetje in een glas perfect bij. De licht kruidige smaak van Speculoos doet me altijd denken aan de herfst. Aan koude, natte dagen met een kop thee of chocolademelk, speculaasje erbij… Heerlijk!

Dit speculoos toetje is lekker eenvoudig en door het te serveren in een glas, kun je iedereen heel makkelijk zijn eigen toetje geven. Mijn kinderen verslónden het echt. “Dit is echt het lekkerste toetje OOIT mama!”, dus bij deze alvast de tip om het recept op te slaan voor het kinder kerstdiner.

Speculoosmousse

Speculoostoetje maken

Om dit speculoostoetje te maken heb je niet veel ingrediënten nodig en de meeste keukenapparaten kun je in de kast laten staan. Ik haalde mijn elektrische mixer tevoorschijn om de speculoosmousse luchtig te kloppen, maar dit kun je ook prima af met een handmixer of met een garde.

De speculaasmousse is gemaakt van slagroom, naturel roomkaas, poedersuiker en speculoospasta. Mocht je de toetjes graag iets minder zoet willen, dan kun je de poedersuiker ook achterwege laten. Speculoospasta is van zichzelf natuurlijk ook al zoet. Ook kun je eventueel nog een lepeltje kaneel of koekkruiden toevoegen aan de speculoosmousse, voor een extra herfstig gevoel.

De naturel roomkaas voeg ik toe voor de stevigheid. Zonder roomkaas wordt de mousse wat luchtiger, maar tegelijkertijd ook een beetje slap. De roomkaas zorgt bovendien voor een hele zachte structuur, waardoor het bijna een mix van mousse en pudding lijkt – heel lekker.

Voor de bodem van de glaasjes verkruimelde ik de speculooskoekjes in een hakmolentje, maar als je deze niet hebt werkt een deegroller ook perfect. Ideaal ook als je wat frustratie kwijt moet en ook leuk om te maken met kinderen. Doe de koekjes in een ziplockbag en sla er vervolgens met een deegroller op, tot de koekjes zijn verkruimeld.

Dit speculoos toetje is een heerlijke mix van een krokante bodem, luchtige mousse en een lekkere topping. Dankzij de licht kruidige smaak vind ik het een ideaal dessert voor dit seizoen.

Hoelang kun je het speculoos toetje bewaren?

Als je een diner organiseert heb je mazzel, want deze speculoos toetjes kun je namelijk al goed van tevoren maken. Vul de glaasjes met de koekmix en speculoosmousse en zet ze weg in de koelkast. Dek de glaasjes af met plasticfolie zodat er geen laagje water op komt te staan en er geen andere geuren uit de koelkast in de toetjes kunnen trekken. Pas met name op met knoflook in de buurt van de toetjes!

Als je ze weg zet in de koelkast, blijven de toetjes zeker 3 dagen goed. Ideaal dus als je over een paar maandjes het kerstdiner moet preppen! Of voor welk feestje je de toetjes dan ook zou willen maken natuurlijk.

Ik raad je aan om de slagroomtopping wel pas vlak voor het serveren toe te voegen. De slagroom wordt namelijk vloeibaar als je deze in de koelkast laat staan. Dat ziet er niet heel appetijtelijk uit en bovendien zorgt het er ook voor dat de speculoosmousse slap wordt. Allemaal dingen die je niet wil!

Zorg er bovendien ook voor dat je de speculoospasta niet te erg verwarmd. Door de hitte kan de slagroom ook smelten en dit wil je natuurlijk niet. De speculoospasta moet licht vloeibaar zijn, zodat je het kunt drizzelen. Gebruik hier eventueel een spuitzak met kleine opening voor of gebruik gewoon een lepel. Let op je vingers, verwarmde speculoospasta kan wel echt heet worden. Laat het eventueel weer een beetje terug koelen.

Liever een ander toetje in een glas?

Ben je dol op een toetje in een glas en zou je bijvoorbeeld graag een toetjesbuffet willen maken, dan vind je deze variaties misschien ook een goed idee:

Door verschillende kleine glaasjes te vullen met deze toetjes, maak je heel eenvoudig een toetjesbuffet. Aangezien alles al van tevoren te preppen is, kun je op de dag zelf in een handomdraai een spectakelstuk op tafel toveren.

Zorg voor verschillende soorten glaasjes in verschillende formaten. Serveer alle glaasjes op een lange plank en laat iedereen zijn/haar favoriet kiezen. Hartstikke leuk!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

speculoos toetje in een glas
5 van 1 stem

Speculoos toetje in een glas

Het ultieme herstdessert is dit Speculoos toetje in een glas. Licht kruidig van smaak, zoet en super simpel om te maken. Bij mijn kinderen een ultieme favoriet!
Porties4 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Opstijven 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

  • foodprocessor of hakmolen
  • elektrische (hand)mixer
  • 4 glaasjes

Ingrediënten

  • 6 Speculoos koekjes
  • 20 g boter
  • 250 ml slagroom
  • 200 g naturel roomkaas
  • 50 g poedersuiker
  • 75 g Speculoospasta

Toppings

  • 1 el Speculoospasta
  • slagroom
  • 4 Speculooskoekjes

Instructies

  • Maal de speculooskoekjes in een hakmolentje fijn en smelt de boter.
  • Meng de koekjes met de boter en schep de koekkruimels in de glaasjes.
  • Doe de slagroom, roomkaas, poedersuiker en Speculoospasta in de kom van de mixer en klop tot een luchtige mousse.
  • Spatel de mousse in de glasjes en zet de toetjes minimaal 2 uur in de koelkast om licht op te stijven.
  • Verwarm de lepel Speculoospasta in een steelpannetje zodat de pasta vloeibaarder wordt.
  • Spuit een toef slagroom in ieder glas. Drizzle daar een beetje Speculoospasta overheen en steek in ieder glas een Speculooskoekje.
Gang: nagerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: gerookte zalmmousse, speculoos, speculooskoekjes, toetje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close