Het stond al eeuwen op mijn lijstje om een keer pulled portobello te maken, maar op een of andere manier kwam het er niet van. Ik wilde het namelijk niet ‘gewoon’ op een broodje serveren want a. dat leek me een beetje saai en b. ook gewoon niet zo heel lekker. Uiteindelijk bedacht ik dit recept voor soft taco’s met pulled portobello en boooohh LEKKER! Ik verwachtte voor het koken niet dat ik het uiteindelijke gerecht zo lekker zou vinden. En ik had ook niet verwacht dat de mannen thuis dat zouden vinden, maar in ieder geval Tim en Cody aten in rap tempo een paar taco’s weg. Aanradertje dus! Een heerlijk vegetarisch gerecht dat vrij snel op tafel staat én veel groenten bevat. Win win.
Pulled Portobello
Portobello’s zijn van die grote (kastanje)champignons die ideaal zijn om te vullen, maar ze lenen zich dus ook uitstekend om te pullen. Als je de portobello’s lang genoeg doorgaart krijgen ze een ietwat draderige textuur en daarom worden deze champignons aangewezen als de perfecte vegetarische vervanger voor pulled pork of pulled chicken. Nu moet ik héél eerlijk bekennen dat ik het zelf niet zie als vervanger maar meer als een heerlijk gerecht op zich. Want niet alles hoeft altijd maar een vleesvervanger te zijn, toch?
Salsa verde
Ik had het lumineuze idee om de taco’s af te maken met salsa verde, een lichtpittige en ietwat zurige groene salsa op basis van tomatillo’s. Tomatillo’s zijn een groen tomatensoort en nergens te krijgen. Top dus, NOT. Ik heb bij Albert Heijn XL gekeken, bij de groenteboer… maar nergens kon ik ze vinden en dus wuifde ik dat idee maar een beetje weg. Tot ik door het Mexicaanse gangpad in de supermarkt liep en stuitte op de Salsa Tomatillo in een flesje van Santa Maria. Op goed geluk nam ik en mee en ja hoor, hartstikke lekker bij deze soft taco’s. Mazzeltje.
Soft taco's met pulled portobello
Ingrediënten
Pulled portobello
- 500 g portobello - in plakken
- 1 ui - in halve ringen
- 1 teentje knoflook - fijngehakt
- 50 g barbecuesaus - het liefst een rokerige
Coleslaw
- 50 g wortel - julienne
- 50 g witte kool - julienne
- 3 el mayonaise
- 1/2 tl uienpoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- sap van 1/2 limoen
- peper en zout
En verder
- 8 soft taco's - gordita's
- 50 g Salsa tomatillo/salsa verde
- verse peterselie
Instructies
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en voeg hier de portobello, ui en knoflook aan toe. Bak het geheel een minuut of tien, tot de portobello helemaal zacht is.
- Schep de portobello uit de pan en trek deze met twee vorken uit elkaar. Doe de pulled portobello terug in de pan en voeg de barbecuesaus toe.
- Schep het geheel goed om en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Maak ondertussen de coleslaw door alle ingrediënten door elkaar te scheppen.
- Schep in iedere soft taco een lepel coleslaw en verdeel daar de pulled portobello overheen.
- Schep de salsa verde over de soft taco's en maak af met een beetje verse peterselie. Serveer direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Heel erg lekker! Vanavond gemaakt en je likt je vingers er bij af. En kan er echt van blijven dooreten. Zelfs m’n vriend, die echt heel erg van vlees houdt, zei: ‘Ja dit zijn wel echt mijn soort gerechten’. Dus deze komt vaker op tafel :-)
Kijk, dat moeten we hebben – haha! Fijn dat zelfs de echte carnivoor hier blij van wordt.
Hoi Sabine, kan ik dit vooraf maken en later (bij een borrel) weer opwarmen?
Ja hoor, zolang je de vulling apart houdt van de wraps kan dat prima.