Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je dol bent op cheesecake als je mij al wat langer volgt en dit artikel leest. Maar mocht je eens toe zijnaan iets anders dan de klassieke New York style variant, dan is deze ricotta cheesecake een heerlijke afwisseling. Ricotta geeft de taart een frissere smaak en een wat luchtigere structuur dan je gewend bent. Zeker in combinatie met een frisse aardbeiensaus is deze cheesecake een must make voor het voorjaar en de zomer. Al helemaal zolang we zoete Hollandse aardbeien kunnen krijgen!
Voor OMF maak ik natuurlijk regelmatig cheesecake recepten, van baked tot no bake, en van Oreo tot pindakaas. Maar deze versie met ricotta is wat mij betreft net zo goed een blijvertje. En hoewel hij nèt even anders is dan je standaard cheesecake, is ‘ie minstens zo makkelijk om te maken.

Ricotta in cheesecake verwerken
Ricotta is een Italiaanse kaas die wordt gemaakt van wei – het vocht dat overblijft bij het maken van andere kazen. De structuur is licht korrelig en zacht, met een frisse, milde smaak. Je vindt ricotta meestal in een plastic kuipje in het koelschap bij de supermarkt.
In tegenstelling tot gewone roomkaas is ricotta minder vet, iets minder zout en een stuk luchtiger. En dat merk je als je het in een cheesecake verwerkt. Het eindresultaat wordt net wat lichter, minder vol-romig (lastig uit te leggen, maar als je het proeft snap je wat ik bedoel), en een tikkeltje frisser.
Je kunt ricotta niet volledig één-op-één vervangen in een cheesecake die alleen op roomkaas is gebaseerd, maar een combinatie van beide werkt perfect. In dit recept gebruik ik 500 gram ricotta en 200 gram naturel roomkaas – zo behoud je de romigheid die je krijgt met gewone roomkaas, maar krijg je wel die typische frisse ricottasmaak mee.
Houd er rekening mee dat een cheesecake met ricotta vaak iets langer nodig heeft in de oven. Door de hogere hoeveelheid vocht kan het zijn dat je de baktijd met zo’n 10-15 minuten moet verlengen.

Ricotta cheesecake met aardbeien
Hoewel deze ricotta cheesecake op zichzelf al fantastisch is, maakt de aardbeiensaus het helemaal af. Aardbei en ricotta zijn sowieso een topcombinatie – denk aan Italiaanse desserts als cannoli of zoete bruschetta’s – dus het is niet gek dat deze saus hier perfect bij past.
De cheesecake zelf begint zoals je gewend bent: met een bodem van verkruimelde koekjes en gesmolten boter. Deze keer kies ik voor Bastogne koeken voor een wat kruiderige smaak die goed past bij de ricotta, maar Digestives of mijn persoonlijke favoriet, Jodekoeken kunnen natuurlijk ook prima.
Voor het cheesecakebeslag meng je de roomkaas en ricotta met suiker, eieren, een beetje vanille en een lepel bloem of maizena. Dat laatste zorgt ervoor dat de taart stevig blijft en niet inzakt zodra je hem uit de oven haalt.
Na het bakken laat je de taart goed afkoelen – het liefst een nachtje in de koelkast – zodat de smaken goed kunnen intrekken en de structuur mooi stevig wordt. Zoals ik al veel vaker heb gezegd: laat de cheesecake ècht goed opstijven. Pas na ongeveer 6 uur in de koelkast is de textuur op z’n best.
Je kunt de aardbeiensaus vlak voor het serveren over de ricotta cheesecake schenken, of los serveren zodat iedereen zelf kan kiezen hoeveel hij/zij wil.

Aardbeiensaus maken
Het maken van aardbeiensaus is ontzettend simpel en echt de moeite waard. Het is mijn go to aardbeiensaus-recept waar ik maar zelden van afwijk.
In een pannetje verwarm je verse aardbeien met poedersuiker en een scheutje citroensap. Door een theelepel maizena toe te voegen, bind je de saus licht en krijgt ‘ie die mooie, glanzende textuur.
Je kunt de saus glad pureren of juist wat grover laten, met stukjes aardbei erin – net wat jij lekker vindt. Laat de saus afkoelen voordat je hem over de cheesecake giet, zodat je taart mooi stevig blijft en de toplaag van de cheesecake niet loslaat en door de saus gaat ‘drijven’.
Heb je geen aardbeien in huis of zijn ze niet in het seizoen? Dan kun je deze saus ook maken met frambozen, blauwe bessen of zelfs mango. Maar eerlijk is eerlijk: aardbei blijft een klassieker bij ricotta cheesecake, dus pak eventueel diepsvriesaardbeien. Dat werkt net zo makkelijk!
Deze ricotta cheesecake is perfect voor een feestelijke brunch, een zomerse picknick of gewoon als toetje op een doordeweekse dag. En het fijne is: je kunt ‘m prima al van tevoren maken. Bewaar de cheesecake, goed afgedekt, tot wel 3 dagen in de koelkast. Je kunt stukken cheesecake ook invriezen – zonder saus! – en ze later per stuk ontdooien. Doe dat bij voorkeur rustig: haal de stukken taart 24 uur voor het serveren uit de vriezer en laat ontdooien in de koelkast.
Goed, over naar het recept!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Ricotta cheesecake met aardbeiensaus
Benodigdheden
- ovenschaal met laagje water
- springvorm van 24 cm doorsnede
- vel bakpapier
- foodprocessor/hakmolentje
- beslagkom met garde
- staafmixer
Ingrediënten
Cheesecake bodem
- 200 g kandijkoeken (Bastogne)
- 50 g boter – gesmolten
Cheesecakebeslag
- 200 g naturel roomkaas
- 500 g ricotta
- 1 el maïzena
- 150 g kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 3 eieren
- 1 eidooier
Aardbeiensaus
- 200 g verse aardbeien – kroontje verwijderd
- 3 el poedersuiker
- 1 tl maïzena
- 1 el citroensap
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150℃ boven- en onderwarmte. Plaats de ovenschaal met water (waterbad) onderin de oven. Bekleed de bodem springvorm met bakpapier en vet de randen in.
- Maal de kandijkoeken fijn en meng deze met de gesmolten boter. Stort de bodemmix in de springvorm en druk aan met de achterkant van een lepel.
- Doe de roomkaas en ricotta in een kom en voeg hier de maïzena, kristalsuiker en vanille-extract aan toe. Klop tot een glad beslag.
- Roer vervolgens een voor een de eieren en tot slot de eidooier door het beslag.
- Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm.
- Bak de cheesecake boven het waterbad 85 minuten in het midden van de oven. Zet de ovendeur op een kier en laat de cheesecake nog een uur in de oven staan.
- Laat de taart volledig afkoelen op het aanrecht en zet hem daarna minimaal 6 uur in de koelkast.
- Maak de aardbeiensaus door de aardbeien samen met de poedersuiker in een steelpannetje te verwarmen. Verwarm tot de aardbeien zacht zijn.
- Roer de maïzena met het citroensap tot een papje en voeg deze aan de warme aardbeien.
- Roer nog even goed door en pureer de aardbeien vervolgens tot een gladde saus, met behulp van een staafmixer.
- Laat de saus helemaal afkoelen en schenk deze daarna over de bovenkant van de ricotta cheesecake.