Ricotta cheesecake met aardbeiensaus
Wist je dat je heel goed ricotta kunt verwerken in een cheesecake? Deze frisse kaassoort frist de smaak van de cheesecake een beetje op en je krijgt er een luchtigere textuur van. Zeker het proberen waard.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 25 minuten min
Afkoelen/opstijven6 uur uur
Totale tijd7 uur uur 45 minuten min
Gang: nagerecht
Keuken: Amerikaans, Italiaans
Trefwoord: aardbeien cheesecake, aardbeiensaus, cheesecake, fastfood friday, ricotta cheesecake, ricottacake
Servings: 1 taart (24 cm)
ovenschaal met laagje water
springvorm van 24 cm doorsnede
vel bakpapier
foodprocessor/hakmolentje
beslagkom met garde
staafmixer
Cheesecake bodem
- 200 g kandijkoeken (Bastogne)
- 50 g boter - gesmolten
Cheesecakebeslag
- 200 g naturel roomkaas
- 500 g ricotta
- 1 el maïzena
- 150 g kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 3 eieren
- 1 eidooier
Aardbeiensaus
- 200 g verse aardbeien - kroontje verwijderd
- 3 el poedersuiker
- 1 tl maïzena
- 1 el citroensap
Verwarm de oven voor op 150℃ boven- en onderwarmte. Plaats de ovenschaal met water (waterbad) onderin de oven. Bekleed de bodem springvorm met bakpapier en vet de randen in.
Maal de kandijkoeken fijn en meng deze met de gesmolten boter. Stort de bodemmix in de springvorm en druk aan met de achterkant van een lepel.
Doe de roomkaas en ricotta in een kom en voeg hier de maïzena, kristalsuiker en vanille-extract aan toe. Klop tot een glad beslag.
Roer vervolgens een voor een de eieren en tot slot de eidooier door het beslag.
Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm.
Bak de cheesecake boven het waterbad 85 minuten in het midden van de oven. Zet de ovendeur op een kier en laat de cheesecake nog een uur in de oven staan.
Laat de taart volledig afkoelen op het aanrecht en zet hem daarna minimaal 6 uur in de koelkast.
Maak de aardbeiensaus door de aardbeien samen met de poedersuiker in een steelpannetje te verwarmen. Verwarm tot de aardbeien zacht zijn.
Roer de maïzena met het citroensap tot een papje en voeg deze aan de warme aardbeien.
Roer nog even goed door en pureer de aardbeien vervolgens tot een gladde saus, met behulp van een staafmixer.
Laat de saus helemaal afkoelen en schenk deze daarna over de bovenkant van de ricotta cheesecake.