Warme hapjes zijn mijn favoriet. Een feestje is niet compleet zonder (een variatie aan) warme snacks. Of het nou een simpel bittergarnituur is of homemade snacks maakt mij niet uit, ik geniet van allebei evenveel. Wat je vaak voorbij ziet komen op feestjes zijn gehaktballetjes. Logisch ook, aangezien ze makkelijk om te maken zijn. Maar deze satéballetjes die ik vandaag met je deel vind ik net iets lekkerder dan de standaard gehaktballetjes. Ik cheat wel een klein beetje omdat ik kant-en-klare satésaus gebruik, deze is namelijk dik genoeg, maar voel je vrij om je eigen dikke (!) satésaus te maken. Deze balletjes zijn extra lekker wanneer je ze naderhand bestrooid met gefrituurde uitjes.
Wat heb je nodig? (20 stuks)
- 500 gram mager rundergehakt
- 1 ui
- 1 ei
- 1 theelepel cayennepeper
- 2 eetlepels satésaus + extra
- paneermeel
- peper en zout
1. Doe het gehakt in een kom en voeg hier een gesnipperd uitje, het ei, cayennepeper, 2 eetlepels satésaus, peper en zout aan toe. Voeg ook het paneermeel toe. Het is even kijken hoeveel je hiervan nodig hebt, maar zorg ervoor dat het gehakt niet nat en klef meer is maar wat droger aanvoelt.
2. Kneed het gehakt en verdeel het in 20 porties. Vorm kleine gehaktballetjes van de porties.
3. Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan. Bak de balletjes rondom goudbruin. Doe de deksel op de pan en laat de gehaktballetjes 10 minuten op middelhoog vuur gaar worden.
4. Voeg het restant van de satésaus aan de balletjes toe en schep alles even om zodat ieder satéballetje voorzien is van een laagje satésaus en de saus goed warm kan worden.
5. Serveer de gehaktballetjes direct of bewaar ze afgedekt in de koelkast en warm ze op in de pan of magnetron vlak voordat je ze wilt serveren.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Heerlijk met satésaus inderdaad!
Hier zijn de Indisch balletjes ook heel populair al doe ik er geen saté saus in maar geef ik die erbij. Nog even in de een beetje satésaus smoren zoals jij dit doet ga ik nu wel proberen!
Ik maak mijn Indische balletjes als volgt:
500 gram (mager) rundergehakt
1 uitje, heel fijn gesnipperd
1 flinke teen knoflook ( of 2 kleine) geperst
2 a 3 eetlepels ketjap manis (Conimex)
1 theelepel Djahé ”
1/4 theelepel Djintan ”
1 theelepel Laos ”
1/4 theelepel Sambal oelek ”
Paneermeel naar inzicht.
Roer de kruiden goed door de ketjap, daarna de knoflook en de sambal erbij. Meng dit heel goed door het gehakt. Voeg dan het uitje toe .
Voeg paneermeel toe naar inzicht, maar als je de gehakt nog in de koelkast zet worden ze vanzelf iets stijver Draai balletjes ter grote van een kleine pingpong-bal ;-)
Bak de balletjes aan en laat ze, onder regelmatig omschudden, in 10 minuten gaar worden. Pas op, door de ketjap branden ze eerder aan. En voortaan doe ik dus ook: Doe 2 a 3 eetlepels satésaus erbij en roer dit goed om zodat de saus warm word en de balletjes bedekt :-)
Oef, klinkt goed! Misschien ga ik die wel maken voor ons eigen Oud & Nieuw!