Waar heel Foodbloggend Nederland al is verzwolgen onder de charmes van Yotam Ottolenghi heb ik die ervaring nog niet gehad. Werkelijk iedere foodie die je vraagt naar Ottolenghi zal niets meer dan lof hebben voor zijn gerechten. Tot voor kort had ik geen idee wie hij was en waarom zijn gerechten zo populair waren, maar met de adem van alle foodbloggers in mijn nek moest ik er toch echt aan geloven. And so I did. Ik maakte deze rokerige frittata met bloemkool en oh boy… ik snap de hype nu helemaal.
Wat heb je nodig? (2 personen)
- 1 klein bloemkooltje
- 4 eieren
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 theelepel scherpe mosterd
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder*
- 1 eetlepel gedroogde bieslook
- 75 gram rookkaas
- 25 gram ‘normale’ geraspte kaas
- extra vergine olijfolie
- peper en zout
*Gerookt paprikapoeder kun je onder andere online kopen bij Dille & Kamille
1. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook deze in gezouten water in ongeveer vijf minuten beetgaar. Je kunt hiervoor overigens ook gewoon bloemkool uit de diepvries gebruiken. Giet de bloemkool hierna af en laat goed uitlekken.
2. Doe de eieren in een grote kom en meng deze met de crème fraîche, mosterd, paprikapoeder en de bieslook. Rasp de helft van de rookkaas en voeg deze, samen met de normale kaas aan het ei toe. Roer nog even goed door.
3. Verhit de oven voor op 200°C.
4. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de bloemkoolroosjes rondom goudbruin. Voeg hier vervolgens het eimengsel aan toe, zorg voor een gelijkmatige verspreiding. Bak het ei zo’n vijf minuten op middelhoog vuur. Mocht jouw koekenpan ovenbestendig zijn dan kun je nu naar de volgende stap. Mocht dit niet het geval zijn dan raad ik je aan nu een deksel op de koekenpan te doen en het ei nogmaals vijf tot zeven minuten te laten bakken tot het ook bovenop een beetje begint te stollen.
5. Strooi de rest van de rookkaas over de omelet en schuif de koekenpan met de frittata nog tien minuten in het midden van de oven tot het ei volledig gestold is. Mocht jouw koekenpan niet in de oven kunnen dan hevel je de frittata eerst over in een bakvorm alvorens je hem alsnog afbakt in de oven.
Deze rokerige frittata heeft een heel aparte maar verrukkelijke smaak dankzij de rookkaas en het gerookte paparikapoeder. Normaal wil ik dingen nog wel graag volgens mijn eigen manier doen, maar deze frittata van Ottolenghi heeft echt niet meer nodig. Vooral zo eten, puur.
Serveer de frittata met een frisse salade en het is een perfect lente- of zomergerecht.
Dit is zo overheerlijk! WIl ik echt eens eten hihi
Ah de frittata :) Hij lijkt me echt super lekker, hij gaat op mijn lijstje!
klinkt heerlijk!
Oooh lekker! Ik heb het boek ‘Plenty’ van Ottolenghi en daar staat een recept in van een spinaziepizza met ei… Echt zó lekker! Als je het leuk vindt kan ik het recept wel naar je mailen :-)
Oh daar ben ik wel heel benieuwd naar!