Fastfood Friday: Soezentaart met custard (Poolse ‘Karpatka’)

957

Net als vrijwel iedereen met een smartphone kan ik mezelf tijdens vrije uurtjes nog best wel eens verliezen in mijn telefoon. Tijdens een van mijn ‘YouTube-sessies’ stuitte ik laatst op een Italiaans kanaal, Il Rifugio Perfetto, dat door de autovertaling van YouTube heel slecht vertaald werd. Deze titel van een video “De cake smelt in je mond, heel gemakkelijk en goedkoop” (lol) en de bijbehorende thumbnail wekten echter mijn interesse. Ik besloot de video te kijken, ondanks dat ik nul komma nul Italiaans spreek, en al heel snel besloot ik dat ik dit recept ook wilde maken. De taart, La Torta si Scioglie in Bocca, deed me namelijk denken aan een gigantische soezentaart en WIE WIL DAT NOU NIET! Dus met Google Translate in de aanslag pende ik het recept mee en zie hier het resultaat. Via de comments onder de video leerde ik dat deze taart eigenlijk van Poolse afkomst is en Karpatka heet, maar ik noem het dus een soezentaart met custard. Ik heb nog even getwijfeld of ik dit wel op Fastfood Friday moest publiceren, want super snel is het recept namelijk niet, maar vanwege het guilty gehalte besloot ik hem toch vandaag maar te plaatsen. Omdat in het recept vrij veel eieren worden gebruikt, vond ik de taart in eerste instantie een beetje ei-ig smaken, maar dit verdwijnt wanneer je de taart wat langer in de koelkast laat staan. Strooi een flinke hoeveelheid poedersuiker over de taart wanneer deze af is en je proeft nog maar weinig van de eieren

Soezentaart met custard

Soezentaart met custard

0 van 0 stemmen

Soezentaart met custard

Porties1 taart (24 cm)
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Wachttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • 2 springvormen, 24 cm doorsnede
  • oven
  • 2 pannen

Ingrediënten

Soezendeeg:

  • 80 gr boter
  • 100 ml volle melk
  • 100 ml water
  • 1/2 tl zout
  • 150 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 4 eieren

Custard:

  • 2 eieren
  • 150 gr kristalsuiker
  • 100 gr bloem
  • 500 ml melk
  • 200 gr boter - zacht

En verder:

  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃. Vet de randen van de springvormen in en bekleed de bodem met bakpapier. Mocht je geen twee springvormen hebben, bak het soezendeeg dan in twee keer.
  • Smelt de boter voor het soezendeeg in een pan. Voeg hier melk, water en het zout aan toe en verwarm het geheel goed door.
  • Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in de pan en laat dit 2 minuten al roerend meebakken. Het deeg wordt vanzelf compact.
  • Haal het deeg uit de pan en doe deze in een koude kom. Voeg vervolgens een voor een de eieren aan het beslag toe. Meng tot een egaal, plakkerig beslag.
  • Verdeel het soezendeeg over de bodem van de springvormen, smeer het deeg uit in een egale laag. Door het plakken van het deeg is dit best lastig, maar als je een lepel wat nat maakt gaat het makkelijker.
  • Zet de springvormen in het midden van de oven en bak het soezendeeg 20 minuten tot het goudbruin is gekleurd en omhoog is gekomen. Laat helemaal afkoelen.
  • Maak terwijl het soezendeeg in de oven staat de custard. Klop hiervoor de eieren met de suiker op.
  • Voeg al kloppend de bloem toe en vervolgens ook de melk. Klop tot een klontvrij papje.
  • Schenk het geheel in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Kook de custard net zolang tot deze dik wordt, dat duurt een minuut of vijf. Laat de custard helemaal afkoelen.
  • Klop de zachte boter nog even door met een garde en voeg hier de afgekoelde custard aan toe. Klop het geheel tot een klontvrije mix.
  • Stort de custard in een van de springvormen waar het soezendeeg nog in zit.
  • Leg het soezendeeg uit de andere springvorm bovenop de custard en zet de taart 2 uur in de koelkast.
  • Bestrooi de taart voor het serveren met poedersuiker

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Soezentaart met custard (karpatka)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close