No bake mango cheesecake

In de zomermaanden hebben we vaak totaal geen zin om de oven aan te zetten, en dat snap ik maar al te goed. Als het warm is buiten wil je niet boven hete lucht staan te zwoegen of wachten tot een baksel eindelijk is afgekoeld. Dan is een no bake mango cheesecake de perfecte uitkomst. Snel in elkaar te zetten, geen oven nodig én lekker fris.

Deze keer voegde ik een nieuwe variant toe aan de inmiddels flinke verzameling cheesecake recepten op Ohmyfoodness: een no bake mango cheesecake. Zo lekker zomers! Fris, tropisch, een zachte structuur en dankzij de mango krijgt deze taart niet alleen een mooie kleur, maar ook een zachte, fruitige smaak. Ik voegde wat verse frambozen toe als topping voor wat kleur én smaak. Een topcombinatie, als je het mij vraagt.

mango cheesecake no bake

No bake cheesecake recept

Een no bake cheesecake vraagt net even om een andere aanpak dan een gebakken cheesecake. Het belangrijkste verschil zit ‘m natuurlijk in het niet bakken, maar ook de ingrediënten maken een groot verschil in het eindresultaat.

Waar je bij een gebakken cheesecake vaak wegkomt met een voordeliger merk roomkaas of zelfs zuivelspread, is dat bij een no bake variant echt af te raden. Voor een goede, stevige cheesecake die netjes opstijft in de koelkast, gebruik je bij voorkeur een A-merk roomkaas zoals Philadelphia of Monchou. Deze bevatten minder vocht dan goedkopere varianten en zorgen ervoor dat je cheesecake na een paar uur koelen stevig maar toch romig uit de vorm komt.

Daarnaast werk ik graag met slagroom en gelatine, om de vulling net wat meer volume én structuur te geven. In dit recept voeg je gepureerde mango toe aan het cheesecakebeslag en verwarm je deze kort met de geweekte gelatineblaadjes. Zo weet je zeker dat alles straks mooi opstijft.

De bodem maak ik deze keer niet van de standaard digestive koekjes of bastogne, maar van roomboter spritsen. Die zijn iets brosser en lekker romig van smaak – perfect bij de tropische mango.

Mango cheesecake zonder oven

Zoals gezegd: voor dit recept heb je echt geen oven nodig. Alles wordt in de koelkast stevig, en met een klein beetje voorbereiding staat de taart binnen een half uurtje in de koeling.

De basis is simpel:

  • Koekjes fijnmalen, mengen met gesmolten boter en aandrukken.
  • Roomkaas loskloppen met poedersuiker en slagroom.
  • Mango pureren en verwarmen met gelatine.
  • Alles samenvoegen, in de springvorm schenken en gladstrijken.

Daarna is het een kwestie van geduld hebben. De cheesecake moet namelijk minimaal 6 uur opstijven in de koelkast, maar nog liever een hele nacht. Zo weet je zeker dat je mooie strakke punten kunt snijden.

Als topping gebruik ik verse mango en frambozen. Die zorgen voor extra frisheid en maken de taart visueel ook meteen een stuk feestelijker. Als je wilt kun je nog wat muntblaadjes toevoegen voor een extra zomers effect.

no bake cheesecake

Stapje verder gaan met deze no bake mango cheesecake?

Wil je deze cheesecake nét wat spannender maken? Dan kun je er heel eenvoudig nog een extra laagje aan toevoegen.

Kook bijvoorbeeld wat extra mango tot een gladde puree en meng dit met een beetje gelatine (ongeveer één blaadje per 100 ml puree). Giet de mango jelly voorzichtig over de al opgesteven cheesecake en laat nog een uurtje extra koelen. Zo krijg je een prachtige glanzende bovenkant die ook nog eens lekker fris smaakt.

Een andere leuke variatie is een combinatie met mango & sticky rice, een dergelijk recept staat ook in mijn Cheesecakeboek (dat helaas niet meer verkrijgbaar is). Kook hiervoor kleefrijst of dessertrijst in kokosmelk (zoals je dat ook doet voor het klassieke Thaise dessert). Laat de rijst afkoelen en verspreid deze over de koekbodem, vóór je het cheesecakebeslag toevoegt. Dat geeft een extra bite en een subtiele kokossmaak die perfect past bij mango.

Met dit recept kun je alle kanten op. Simpel houden of nét wat extra’s doen – het resultaat is hoe dan ook heerlijk zomers. Serveer de cheesecake op een warme dag, als afsluiter van een barbecue of bij een brunch. Door de frisse smaak is hij nooit te zwaar en valt hij altijd goed in de smaak.

Let op: door het gebruik van verse mango en frambozen is het natúúrlijk belangrijk om deze cheesecake in de koelkast te bewaren. Dek ‘m goed af en eet ‘m bij voorkeur binnen 3 tot 4 dagen op. Al denk ik dat dat geen probleem zal zijn.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

no bake mango cheesecake recept
No ratings yet

No bake mango cheesecake

In de zomermaanden hebben we totaal geen zin om de oven aan te zetten en dan is een no bake cheesecake natuurlijk perfect. Deze keer maakte ik een heerlijk frisse no bake mango cheesecake en voegde daar wat frambozen aan toe voor de kleur. Zalig!
Porties1 taart (24 cm)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Opstijven 6 uur
Totale tijd 6 uur 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • 1 springvorm, 24 cm doorsnede
  • bakpapier
  • acetaat folie – optioneel
  • foodprocessor of hakmolen

Ingrediënten

Cheesecakebodem

  • 200 g roomboter spritsen
  • 75 g ongezouten roomboter

Cheesecakevulling

  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 mango – gepureerd
  • 600 g naturel roomkaas – A-merk
  • 75 g poedersuiker
  • 150 ml slagroom

Topping

  • verse mango en frambozen

Instructies

  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en de randen met acetaat folie. Mocht je geen acetaat hebben, bekleed dan ook de randen met bakpapier.
  • Maal de roomboter spritsen fijn in een hakmolen en smelt de boter. Meng de koekkruimels door de gesmolten boter en stort de bodemmix in de springvorm. Druk stevig aan.
  • Laat de blaadjes gelatine 5 minuten in koud water weken.
  • Doe ze vervolgens samen met de mangopuree in een steelpannetje en verwarm dit tot de gelatine is gesmolten.
  • Klop de roomkaas met de poedersuiker en slagroom tot een egaal beslag.
  • Spatel de mangopuree door het beslag en schenk het cheesecakebeslag in de springvorm. Strijk de bovenkant glad en zet de springvorm minimaal 6 uur in de koelkast zodat de cheesecake kan opstijven.
  • Decoreer de cheesecake met verse mango en frambozen.
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: cheesecake recept, fastfood friday, mango, mango cheesecake, no bake cheesecake

Join the Conversation

  1. Sabine says:

    Hi Sabine,

    Wat een plaatje! Ik gebruik alleen liever geen gelatine. Heb je tips om dit weg te laten of vervangen? Vegatine? En wat zijn dan de verhoudingen? Dat vind ik altijd een beetje lastig. Lijkt me overigens ook lekker met van die nizza kokoskoekjes als bodem en dan wat geraspte kokos on top.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close