Mini appeltaartjes in muffinvorm

Bijna iedereen lust wel appeltaart, het is dan ook niet voor niets een zeer populaire traktatie op verjaardagen en feestjes voor bij de koffie. Zelf vind ik daardoor appeltaart op z’n tijd heerlijk, maar ook niet meer zo bijzonder. Daarom dacht ik: waarom niet eens iets anders ermee doen? Het resultaat? Mini appeltaartjes in muffinvorm! Een schattige, individuele versie van de klassieke appeltaart, ideaal voor als je jezelf en je gasten wilt verrassen met iets leuks en feestelijks. Lees gauw verder hoe je deze heerlijke mini appeltaartjes zelf kunt maken!

Waarom mini appeltaartjes?

Mini appeltaartjes zijn niet alleen ontzettend schattig, maar ook heel praktisch. Je hoeft namelijk niet te wachten tot iemand een stuk appeltaart aansnijdt, je hebt meteen een perfect portie voor jezelf. Daarnaast zijn deze kleine taartjes ideaal voor feestjes, want iedereen kan z’n eigen mini appeltaartje pakken. En zeg nou zelf, een heel taartje voor jezelf voelt toch nét iets specialer dan een simpel stukje van een grote taart?

Qua smaak doen deze mini appeltaartjes zeker niet onder voor de traditionele grote variant. Door ze in een muffinvorm te bakken, krijgt elk taartje een heerlijke, krokante korst en blijft de vulling lekker sappig. Het gebruik van zelfrijzend bakmeel in het deeg zorgt bovendien voor een mooi luchtig resultaat.

Varieer met de topping

Het leuke aan deze mini appeltaartjes is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Zoals ik in het recept al noemde, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een klassiek vlechtwerkje van deeg als afwerking, maar kruimels zijn ook een hele lekkere optie. De kruimels geven een extra knapperige bite en zorgen voor een speels effect. Wil je nog een stapje verder gaan? Strooi dan wat amandelschaafsel over de taartjes voor een extra luxe uitstraling.

mini appeltaartjes in muffinvorm

Originele traktatie!

Ik geloof niet dat ik ooit mini appeltaartjes als traktatie heb gezien. Misschien omdat men denkt dat het te moeilijk is? Maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Je kunt ze van tevoren maken en bewaren, want zelfs de volgende dag smaken ze nog heerlijk. Bovendien zijn ze makkelijk mee te nemen naar school (of werk). Voordat je het weet is de schaal vol versgebakken mini appeltaartjes leeg ;-)

Meer taart recepten bekijken? Je vind hier cheesecakes, red velvet cakes, worteltaarten en nog véél meer!

3.43 van 7 stemmen

Mini-appeltaart

Bijna iedereen lust wel appeltaart! Hoe leuk is het dan om op een feestje iedereen te trakteren op een eigen appeltaartje. Hoe? Dat leer je met dit recept.
Porties12 mini taartjes
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 55 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2-3 dagen

Benodigdheden

  • muffinvorm
  • oven

Ingrediënten

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g boter - op kamertemperatuur
  • 100 g suiker + 40 g voor de vulling
  • 1 ei
  • 1 el kaneel
  • ½ zakje vanillesuiker
  • 3 appels
  • 70 g rozijnen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een muffinvorm goed in. Wel de rozijnen in een schaaltje warm water.
  • Maak het deeg. Dit doe je door de boter te mengen met de suiker, vanillesuiker, een snufje zout en een half ei (klop een ei los in een schaaltje en giet de helft hiervan bij het boter en suiker mengsel). Voeg hierna het zelfrijzend bakmeel toe en meng tot alles is opgenomen en het een samenhangend deeg vormt.
  • Snijd  de appels in stukjes en meng deze met de resterende suiker, kaneel naar smaak en de gewelde rozijnen (zonder het water!).
  • Neem ongeveer 2/3e deel van het deeg en bedek hiermee de muffinvormpjes. Zorg dat je een goede rand hebt bij elk muffingat.
  • Vul de vormpjes met het appelmengsel, ongeveer zo hoog als je de rand hebt gemaakt.
  • Maak de appeltaartjes af met het resterende deeg. Dit kun je op verschillende manieren doen. Ik heb één helft met een vlechtwerkje bedekt en de andere helft met kruimels van het deeg. Allebei erg leuk en vrolijk!
  • Bak de appeltaartjes 30-40 minuten in de oven, tot het deeg mooi goudbruin is. Geniet van de heerlijke geur die door je huis gaat!

Notities

Tip:
Serveer de appeltaartjes koud, met eventueel een lekker klodder slagroom of warm met een bolletje vanille-ijs of vanillesaus (en ook lekker slagroom!). Met deze appeltaartjes kun je, net als met gewone appeltaart, eindeloos variëren. Voeg noten toe of spijs. Maak ze eens met ander fruit in plaats van appel. Smakelijk!
Gang: tussendoortje
Keuken: Engels
Trefwoord: appel, appeltaart, mini-appeltaart, oven, taart

Join the Conversation

  1. HippeKipCindy says:

    Dat ziet er lekker uit. & wat een luxe om iedereen een eigen taartje voor te kunnen schotelen.

  2. Esmay says:

    Haha, dit had mama ook voor mijn verjaardag gemaakt! Echt yummie :D

  3. Hester says:

    Wat een leuk idee, in een muffinvorm! Ga ik zeker eens doen. Appeltaart zelf is soms wel een beetje saai, maar je kan gelukkig genoeg variëren :)

  4. Anita says:

    Super leuk lekker ieder zn eigen taartje!

  5. Lieke says:

    Leuk, ga deze morgen maken. Ik voeg onder de appelvulling nog een laagje speculaaskruimels toe!

    1. Sabine Author says:

      Ooh heerlijk! Appel en speculaas is ook een gouden combinatie.

  6. Mirella says:

    Mijn dochter heeft deze gebakjes getracteerd op school!
    Leuke reacties gehad!!

  7. Bettina says:

    Dit recept gisteren pas ontdekt en gelijk gemaakt, HEERLIJK. Even een vraagje: kan ik de taartjes ook maken en pas een paar uur later geheel afbakken?

    1. Sabine Author says:

      Dat moet wel kunnen denk ik. Niet te lang wachten met afbakken, anders wordt het deeg sompig.

  8. José says:

    Hoi Sabine,
    Is de temperatuur van jouw oven heteluch of boven/onderwarmte?
    Ik wil deze mini appeltaartjes graag eens proberen!
    groetjes José

    1. Sabine Author says:

      Deze zijn gebakken op hetelucht :)

      1. José says:

        Dan ga ik de temperatuur iets aanpassen, ik heb een boven/onderwarmte oven :D

        Dank je wel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close