Ik ga er voor het gemak even niet vanuit dat je dit artikel leest op het moment dat hij online komt. Je bent ongetwijfeld druk met familie, cadeautjes, een kerstontbijt of andere bezigheden en dat snap ik helemaal. Toch wil ik je alvast wat inspiratie geven voor de dagen na Kerst want ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik hou al-tijd eten over van het kerstdiner. Vrijwel ieder jaar gebeurt het dat er vlees de vriezer in gaat en dat we de dagen na Kerst nog steeds kunnen eten van hetgeen op tafel stond tijdens Kerst. Mocht je nou helemaal geen zin hebben om drie/vier dagen hetzelfde te eten maar ook geen eten weg willen gooien, dan heb ik misschien de oplossing voor je. Vandaag deel ik een recept dat je kunt gebruiken om al je leftover aardappels op te maken; morgen een recept voor alle leftover zoetigheden.
We beginnen dus met de aardappelen en daarmee maakte ik aardappelpannenkoekjes. Denk niet aan zoete pancakes bij dit recept, ik zou er zelf niet zo snel mee ontbijten, maar eerder aan een combinatie van aardappelpuree en gebakken aardappelen. Deze leftover aardappelpannenkoekjes zijn luchtig zoals echte pannenkoeken, maar aan de buitenkant lekker knapperig.
Voor het recept gebruikte ik zelf leftover aardappelpuree, maar je kunt ook prima gekookte, gebakken of geroosterde aardappelen gebruiken. Zorg er dan gewoon voor dat je ze goed fijn stampt.
Gebruik dit recept vooral voor het opmaken van nog meer restjes. Heb je bijvoorbeeld nog diverse soorten kaas in de koelkast liggen, gebruik die dan. Ook kun je vrijwel alle verse kruiden toevoegen die je hebt liggen.
Leftover aardappelpannenkoekjes
Benodigdheden
- ijslepel (optioneel)
- bakpapier of keukenrol
Ingrediënten
- 500 g leftover aardappels
- 1 ei
- 50 g geraspte kaas - bijv. oude kaas
- 1 el verse bieslook - fijngehakt
- 1 teentje knoflook - geperst
- 1 tl mosterd
- 100 g bloem
- peper en zout
- boter om in te bakken
Instructies
- Doe alle ingrediënten (m.u.v. de boter) bij elkaar in een kom en roer dit goed door.
- Laat de boter in een koekenpan smelten.
- Schep met een ijslepel bolletjes van het pannenkoekbeslag in de koekenpan en druk de aardappelpannenkoekjes plat met een lepel.
- Bak de koekjes aan weerszijden goudbruin en knapperig.
- Laat de aardappelpannenkoekjes iets uitlekken op een vel bakpapier of keukenrol en serveer ze daarna direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.