Ik denk dat iedereen inmiddels wel zijn of haar favoriete lasagnerecept heeft. Maar dit najaar heb ik een nieuwe favoriet: lasagne bolognese. Een heerlijk smaakvolle bolognesesaus, gecombineerd met koelverse lasagnevellen en uiteraard afgewerkt met een laag zachte bechamelsaus om het af te maken. Het is comfortfood pur sang. Perfect voor een weekendmaaltijd of, als je tijd hebt want lasagne duurt altijd even om te maken, een herfstige doordeweekse dag.
Lasagne bolognese staat bij ons regelmatig op tafel omdat het lekker vult, veel smaak heeft en prima voor te bereiden is. Daarbij gaan er in onderstaand recept geen groenten en dat zorgt er natuurlijk voor dat het ook bij de kinderen groot favoriet is.
En wie weet: misschien wordt dit ook jouw nieuwe standaardlasagne.

Lasagne bolognese recept
De basis van deze lasagne bolognese is simpel: een smaakvolle bolognesesaus, verse lasagnevellen en een romige bechamel bovenop. De combinatie van die drie elementen maakt deze lasagne tot ultiem comfort food.
Begin met het maken van de bolognesesaus. Fruit de ui en knoflook tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de tomatenpuree en gedroogde oregano toe en bak dit even mee zodat de smaken zich goed ontwikkelen. Dan mag het gehakt erbij; laat het rul bakken totdat het goed verdeeld is en begint te kleuren.
Daarna voeg je de tomato frito, gezeefde tomaten en balsamicoazijn toe, plus een laurierblaadje en verse basilicum voor extra smaak. Laat dit minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen, hoe langer hoe lekkerder de smaken worden. Enkel even op smaak brengen met peper en zout, en je hebt een saus die lekker is voor vrijwel ieder pastagerecht.
Voor de bechamelsaus smelt je de boter, voeg je bloem toe en roer je tot het mengsel een zanderige textuur krijgt. Dan schenk je beetje bij beetje de melk erbij. Blijf goed roeren zodat het klontvrij blijft, en zodra de saus is ingedikt voeg je de geraspte Parmezaan toe.
Nu komt het leukste deel: het opbouwen van je lasagne. Begin met een laagje bolognesesaus onderin je ovenschaal, gevolgd door lasagnevellen, weer bolognese, vellen en ga zo door tot alles op is. Eindig met lasagnevellen en giet de bechamelsaus over de bovenkant. Scheur extra mozzarella over de bechamel heen voor extra smaak én kleur. De kaas wordt in de oven namelijk lekker goudbruin en krokant – yuuuhum.
Bak de lasagne in een voorverwarmde oven op 180 °C hetelucht tot de bovenkant mooi knapperig is en de lagen goed gegaard zijn. Laat de lasagne bij voorkeur 10 minuten rusten voordat je aansnijdt, daardoor snijdt hij mooier en valt de lasagne niet uit elkaar.


Bolognese saus maken voor de lasagne
Wat deze lasagne bolognese natuurlijk het lekkerst maakt is de saus. Geen simpele tomatensaus met een zak Italiaanse groenten; dit is een saus die een beetje tijd nodig heeft en daardoor een heerlijke, herfstachtige smaak krijgt. Ik voeg altijd graag een beetje balsamico aan mijn bolognese toe voor een licht zoete smaak. Maakt veel verschil, geloof mij!
Mocht je het lekker vinden dan kun je ook de bolognesesaus uit mijn Slowcooker boek gebruiken voor deze lasagne bolognese.
Een tip: gebruik kwalitatief rundergehakt (liefst met 10% vet). Te mager vlees droogt sneller uit en heeft weinig smaak.
Oh en vergeet het laurierblaadje na het pruttelen van de saus weer te verwijderen, zodat deze niet blijft steken in je lasagne. Zou toch jammer zijn als je daar een hap van neemt. Is niet per se een aanrader kan ik je uit ervaring vertellen ;-)
Ik gebruik tomato frito (in plaats van enkel tomatenpuree en tomatenblokjes) in de saus voor een meer gebonden saus. En voor meer smaak. Dit mag je uiteraard ook gewoon vervangen door gezeefde tomaten.

Lasagne bolognese met bechamelsaus
Nu de saus én de vellen klaar zijn, is de bechamelsaus hetgeen dat alles samenbrengt. De witte saus zorgt voor romigheid en maakt elke hap net even luxer als je het mij vraagt.
Wel belangrijk: de bechamel moet glad zijn. Dus: boter smelten, bloem toevoegen en goed gaar laten worden (zodat de rauwe smaak eruit is), en dan stapje voor stapje melk erdoorheen kloppen tot een zijdezachte saus. Voeg op het laatst de Parmezaan toe en let erop dat je niet te veel zout toevoegt, want de kaas zorgt ook al voor een zoute smaak.
Door de bechamel over de bovenste laag lasagnevellen te gieten, creëer je een goudbruin, bubbelend korstje na het bakken. Dat hoort wat mij betreft écht bij een goed lasagne recept.
Ben je nou dol op lasagne? Vergeet dan ook niet om al onze lasagne recepten eens te bekijken. We hebben inmiddels al behoorlijk wat variaties op dit Italiaanse gerecht gemaakt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Lasagne bolognese
Benodigdheden
- ovenschaal (20×30 cm)
 
Ingrediënten
Bolognese saus
- 1 ui – gesnipperd
 - 2 teentjes knoflook – fijngehakt
 - 2 el tomatenpuree
 - 2 tl gedroogde oregano
 - 500 g rundergehakt
 - 350 ml Tomato frito
 - 150 ml gezeefde tomaten
 - 2 el balsamico-azijn
 - 1 laurierblaadje
 - 10 g verse basilicum – fijngesneden
 - peper en zout
 
Bechamelsaus
- 30 g ongezouten roomboter
 - 30 g bloem
 - 300 ml melk
 - 30 g Parmezaanse kaas – geraspt
 
Lasagne
- 250 g koelverse lasagnevellen
 - 200 g mozzarella
 - peper en zout
 
Instructies
- Begin met het maken van de bolognese saus. Fruit hiervoor de knoflook en de ui in een diepe pan aan, tot de ui glazig begint te zien.
 - Voeg dan de tomatenpuree en oregano toe en bak dit al roerend 2 minuten mee.
 - Doe het gehakt in de pan en bak dit rul.
 - Schenk de tomato frito, gezeefde tomaten en balsamico-azijn in de pan. Voeg het laurierblaadje en de verse basilicum toe en breng de saus al roerend aan de kook.
 - Laat de bolognesesaus 30 minuten op laag vuur pruttelen en breng op smaak met peper en zout.
 - Maak de bechamelsaus door de boter in een steelpannetje te smelten.
 - Voeg de bloem toe en bak deze mee tot een zanderig mengsel ontstaat.
 - Schenk al roerend de melk in de pan en roer dit door tot een klontvrije saus. Kook de saus 5 minuten tot deze is ingedikt.
 - Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe aan de bechamel en roer net zolang door tot de kaas is gesmolten.
 - Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
 - Schep een lepel van de bolognese saus onderin de ovenschaal en verdeel hier de lasagnevellen overheen. Schep er een lepel bolognese saus op en dek weer af met lasagnevellen. Herhaal deze stap tot de bolognese saus en de lasagnebladen op zijn. Eindig met een laagje lasagnevellen.
 - Schenk de bechamelsaus over de bovenste laag lasagnevellen.
 - Scheur de mozzarella in stukken en verdeel deze over de bechamel.
 - Bak de lasagne in het midden van de oven in 25 minuten gaar.
 
