De zomervakantie loopt alweer langzaam op zijn eind, ook mijn kleuter moet al bijna weer naar school. Is het voor jou ook zo voorbij gevlogen? Hier in ieder geval wel! Hoe dan ook, ook in september kan het nog mooi weer zijn en in het najaar kan er nog volop gepicknickt worden, dus ik deel nog even een lekkere picknicksnack met je: krokante falafel met citroen-yoghurtdip.
Gedroogde kikkererwten vs kikkererwten uit blik
Er zijn een paar dingen die je moet weten als je écht krokante falafel wilt maken. Ten eerste: kikkererwten uit blik zijn niet zo perfect voor het maken van falafel als gedroogde kikkererwten. Mocht je dus de tijd hebben: kies dan voor gedroogde kikkererwten. Hiervoor moet je een beetje voorbereidend te werk gaan omdat gedroogde kikkererwten een nachtje moeten weken. Maar neem van mij aan dat dit ten goede komt aan het resultaat! Gedroogde kikkererwten bevatten namelijk meer zetmeel, waardoor het mengsel beter aan elkaar blijft plakken en je er dus goed balletjes van kunt vormen. Wel zo fijn als de falafel niet uit elkaar valt wanneer je deze bakt.
De meest krokante falafel
Over het bakken gesproken: de meest krokante falafel maak je toch echt door het te frituren. Door de falafel onder te dompelen in hete olie krijgt het een waanzinnig krokant korstje, terwijl het van binnen lekker smeuïg blijft. Het korstje is zó crispy dat het bijna lijkt alsof je de falafel gepaneerd hebt, maar dat is dus niet zo!
Natuurlijk kun je de falafel ook bakken in een koekenpan of in de oven, maar de falafel wordt dan lang niet zo krokant en het risico dat het uit elkaar valt is ook groter. Dus ja… frituren it is.
Krokante falafel met citroen-yoghurtdip
Benodigdheden
- Foodprocessor
- frituurpan of pannetje met hete olie
Ingrediënten
Voor de falafel
- 200 g gedroogde kikkererwten
- 1 ui - in stukken
- 2 bosuitjes - in stukken
- 3 teentjes knoflook - gepeld
- 15 g verse peterselie
- 10 g verse munt
- 10 g verse bieslook
- 1 tl komijnpoeder
- 1/2 tl korianderpoeder
- 1/2 tl kardemom
- 1 el bloem
- 1 tl bakpoeder
- peper en zout
Citroen-yoghurtdip
- 100 g Griekse yoghurt
- 1 el citroensap
- 1 el verse dille - fijngehakt
- 1 el verse bieslook - fijngehakt
- peper en zout
Instructies
- Doe de gedroogde kikkererwten in een kom en schenk de kom vol met water. Laat de kikkererwten een nachtje weken.
- Giet de kikkererwten de volgende dag af en dep ze goed droog.
- Doe ze vervolgens met de rest van de falafel-ingrediënten in een foodprocessor en maal het geheel fijn. Zorg voor een korrelige structuur, het moet geen pasta worden.
- Zet de falafelmix 30 minuten in de koelkast zodat het wat plakkeriger kan worden.
- Vorm balletjes van de falafelmix en leg deze weer even 15 minuten in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de frituurpan (of olie) naar 180℃.
- Frituur de falafel 5-7 minuten in de hete olie tot ze bruin en knapperig zijn gekleurd.
- Roer alle ingrediënten voor de citroen-yoghurtdip door elkaar en serveer de krokante falafel met de dipsaus.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Zo lekker. Ik heb ze alleen nog nooit zelf gemaakt…. binnenkort maar eens proberen!