Wat worden we verwend met het mooie lenteweer de laatste tijd hè? Direct krijg ik weer zin in salade recepten die als volwaardige maaltijd kunnen dienen. Deze krieltjessalade met groene kruiden en zalm is daar het perfecte voorbeeld van.
Fris, kruidig, voedzaam èn vol smaak. Ideaal als lunch op een zomerse dag, maar ook als bijgerecht bij een gezellige barbecue of etentje in de tuin. En het mooie is: je maakt ‘m makkelijk van tevoren. Ik zette de salade zelf nog niet heel lang geleden op tafel met een vers stokbroodje, wat groenten en gebakken kipworstjes. Héérlijk!

Krieltjes aardappelsalade maken
Bij het woord ‘aardappelsalade’ denken veel mensen nog altijd aan zo’n romige, soms wat zware salade met een flinke dot mayonaise. Héérlijk, maar zo zwaar hoeft het allemaal niet te zijn. Op OMF hebben we natuurlijk al veel meer variatie recepten voor aardappelsalades met je gedeeld. Deze krieltjessalade is het lichtere, frissere broertje van de klassieke variant.
In plaats van gewone aardappelen gebruik ik krieltjes: die kleine, vastkokende aardappeltjes. Omdat ze al voorgekookt te koop zijn, hoef je ze alleen maar even op te bakken in de pan of in de Airfryer voor een lekker goudbruin randje. Ik koos voor de Airfryer, maar kijk vooral wat jou het beste uitkomt.
Daarna laat je ze iets afkoelen en kun je aan de slag met de rest van de salade. Geen ingewikkeld gedoe, gewoon lekker simpel en snel klaar. Echt het soort recept waar ik dol op ben.


Koude krieltjessalade als bijgerecht
Deze salade is bedoeld om koud te eten, wat ‘m perfect maakt om van tevoren te maken. Sterker nog, de smaken trekken alleen maar beter in als je de salade een paar uur laat staan. Maak ‘m gerust ’s ochtends als je weet dat je ‘m ’s avonds gaat serveren.
Hij blijft zeker drie dagen goed in de koelkast, dus ook ideaal als je wat restjes overhoudt. Stop een portie in een bakje en je hebt de volgende dag meteen een lekkere lunch.
Als bijgerecht is deze krieltjessalade super veelzijdig. Serveer ‘m bijvoorbeeld naast deze kip shaslicks en met een vers stokbrood met lekkere dips. Halloooo zomervibes.

Aardappelsalade met zalm & groene asperges
Wat deze krieltjessalade nét dat beetje extra geeft, is de combinatie met warm gerookte zalm en groene asperges. Twee ingrediënten die echt het voorjaar op je bord brengen.
De groene aspergetips kook je heel kort voor: beetgaar is perfect en daarvoor hebben ze zo’n 2-3 minuten kooktijd nodig. Ze blijven dan mooi groen en houden hun knapperige bite.
En de zalm? Die pluk je in grove stukken door de salade. Warm gerookte zalm heeft een stevige structuur en een diepe, rokerige smaak die heerlijk past bij de aardappeltjes en kruiden. Ik vind het persoonlijk lekkerder dan van die dunne plakjes gerookte zalm, hoewel je die natuurlijk ook kunt gebruiken als je geen warm gerookte zalm kunt vinden.
De dressing voor de krieltjessalade maak je op basis van Griekse yoghurt en een beetje mayonaise. Niet te zwaar, maar wel lekker romig. De kappertjes zorgen voor een frisse, zilte touch, en met een beetje water en olijfolie maak je de dressing lekker smeuïg en ietsjes vloeibaarder zodat het goed met de rest van de ingrediënten mengt. Breng de dressing op smaak met wat peper, zout en eventueel een kneepje citroensap voor extra frisheid.

Variatietips
Het fijne aan deze krieltjessalade is dat je ‘m makkelijk kunt aanpassen aan wat je in huis hebt of waar je zin in hebt. Geen zalm in huis? Dan is gerookte makreel ook een goede optie. Of laat de vis weg en maak er een vegetarische variant van door bijvoorbeeld wat gegrilde courgette toe te voegen.
Ook lekker: roer een lepel grove mosterd door de dressing voor een beetje meer pit. Of vervang de kappertjes door fijngehakte augurkjes als je wat knapperigers wilt.
De verse kruiden maken deze salade echt af, dus gebruik ze royaal. Dille, bieslook en peterselie zorgen voor een heerlijke smaak en zijn toch wel de standaard kruiden die ik altijd in huis heb. Maar heb je nog andere kruiden in huis zoals munt of dragon? Gebruik die dan gerust!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Krieltjessalade met zalm en groene kruiden
Ingrediënten
- 600 g voorgekookte krieltjes
- 300 g groene aspergetips
- 5 g verse dille
- 5 g verse peterselie
- 5 g verse bieslook
- 2 bosuitjes – in ringen
- 250 g warm gerookte zalm
Dressing
- 2 el Griekse yoghurt
- 1 el mayonaise
- 1 el water
- 1 el olijfolie
- 1 tl kappertjes
- peper en zout
Instructies
- Bak de krieltjes in een koekenpan helemaal gaar of stop ze 6-8 minuten in de Airfryer op 200℃.
- Kook de groene aspergetips 2 minuten in een pannetje met kokend water. Spoel af onder de koude kraan.
- Meng de krieltjes met de groene asperges, verse kruiden en de bosui.
- Pluk de warmgerookte zalm in grove stukken uit elkaar en meng deze met de rest van de ingrediënten.
- Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en schep de dressing door de aardappelsalade.