Gehaktballetjes, maar dan nèt even anders. Deze Koreaanse gehaktballetjes zijn zacht van binnen, sticky van buiten en barsten werkelijk van de smaak. Dankzij de pittige gochujangsaus krijgen ze dat typisch Koreaanse karakter: een mix van umami, pit en zoet. Als Koreaanse kip dus, maar dan net een beetje anders.
Ze zijn heerlijk als borrelhapje, maar ook perfect bij een kom rijst of noedels. En het mooiste? Het is niet moeilijker om te maken dan gewone gehaktballetjes.

Gehaktballetjes maken met Gochujang
Als je vaker uit de Koreaanse keuken kookt of Ohmyfoodness al wat langer volgt, ken je gochujang vast al: een gefermenteerde chilipeperpasta die je gerecht direct een diepe, kruidige smaak geeft. Pittig, maar niet té. Niet vlammen op de tong heet, maar er gebeurt wel wat zeg maar. Heel moeilijk uit te leggen als je het nog nooit hebt geproefd, maar het is de perfecte basis voor een lekkere saus.
De basis voor de balletjes is ongekruid kipgehakt. Daardoor kun je zelf de smaak van de gehaktballetjes bepalen met kruiden zoals knoflookpoeder, gember en bosui. Het resultaat? Malse, subtiel gekruide gehaktballetjes die goed passen bij de pittige saus die er na het bakken overheen gaat.
De saus zelf is snel gemaakt. Je verwarmt de gochujang met knoflook, honing en sojasaus tot het een dikke, sticky saus wordt. Die lepel je over de gebakken balletjes, waarna je ze bestrooit met bosui en sesamzaad. Instant Korean streetfood vibes.


Koreaanse kipgehaktballetjes
Voor dit recept gebruik ik kipgehakt, en dat is niet voor niets. Kip neemt smaken goed op en blijft lekker mals. Bovendien is het een lichter alternatief voor runder- of varkensgehakt, zonder in te leveren op smaak en doet het me denken aan ‘klassieke’ Koreaanse kip. Dat laatste was een beetje mijn doel: een sneller alternatief vinden voor de wat meer tijdsintensieve krokante kip.
Door het gehakt te mengen met ei, paneermeel en wat kruiden, krijgen de balletjes een fijne structuur. De bosui in het gehakt geeft extra frisheid en een lichte bite.
Je rolt de balletjes het beste met licht natte handen, zo blijft het gehakt niet aan je vingers plakken. Daarna mogen ze in de koekenpan. Bak de balletjes rondom bruin en van binnen gaar. Probeer er niet al te veel aan te zitten tijdens het bakken. Kipgehakt is een stuk minder stevig dan bijvoorbeeld rundergehakt, dus als je teveel met de spatel in de weer gaat, heb je kans dat de gehaktballetjes uit elkaar vallen.
Ik schud meestal een beetje met de pan, dan draaien de gehaktballetjes vanzelf.

Serveersuggesties voor bij de kipgehaktballetjes
Deze Koreaanse gehaktballetjes zijn, net als alle andere gehaktballetjes-recepten multifunctioneel. Serveer ze als borrelhapje met een prikkertje erin of leg ze op een schaal met wat extra saus en ringetjes bosui voor een feestje.
Maar ook bij het avondeten doen ze het goed. Een paar serveertips voor erbij:
- Met rijst en kimchi in de vorm van gebakken kimchi rijst bijvoorbeeld: klassieke combi, snel klaar.
- In een noedelbowl: met sobanoedels, komkommer, wortel en sesam.
- Op een salade: denk aan sla, radijs, taugé en een frisse dressing.
- Tussen een broodje: met wat mayonaise, echt comfort food.
Ze zijn ook ideaal als onderdeel van een Aziatische borrelplank. Combineer ze bijvoorbeeld met deze vega gyoza of Koreaanse pannenkoekjes.
Koreaanse gehaktballetjes uit de Airfryer maken
Heb je nou geen zin om de Koreaanse gehaktballetjes in de pan te bakken, dan is de Airfryer echt een uitkomst bij dit soort recepten. De gehaktballetjes worden gelijkmatig gaar en krijgen een licht knapperig korstje, zónder extra vet toe te voegen.
Verwarm de Airfryer voor op 190 graden en bak de balletjes in ongeveer 10 tot 12 minuten gaar. Schud het mandje halverwege een keer om, zodat ze rondom mooi kleuren.
Zodra ze klaar zijn, schep je de warme balletjes om met de saus. Eventueel nog even 2 minuten terug in de Airfryer als je wil dat de saus iets karamelliseert – dat maakt ze nog lekkerder.
Tip: Wil je de Koreaanse balletjes van tevoren maken? Geen probleem. Je kunt ze na het vormen prima bewaren in de koelkast (afgedekt) en later pas bakken. Ook invriezen is een optie – rauw of al gebakken.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Koreaanse gehaktballetjes
Ingrediënten
Kipgehaktballetjes
- 500 g ongekruid kipgehakt
- 1 ei
- 50 g paneermeel
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uipoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1 bosui – fijngesneden
- peper en zout
Gochujang saus
- 4 el Gochujang peperpasta
- 4 teentjes knoflook – fijngehakt
- 2 el honing
- 2 el sojasaus
En verder
- 2 tl witte sesamzaadjes
- 1 bosui ter garnering – in ringetjes
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor de kipgehaktballetjes in een kom en kneed dit tot kleine gehaktballetjes.
- Bak de gehaktballetjes in een koekenpan rondom goudbruin en van binnen gaar.
- Doe tijdens het bakken van het gehakt, alle ingrediënten voor de Gochujang saus in een steelpannetje. Verwarm dit tot de knoflook goed begint te geuren en alle ingrediënten goed gemengd zijn.
- Schep de gebakken gehaktballetjes door de Gochujang saus en garneer het geheel met sesamzaadjes en bosui.