Kip Parmezaan pastaschotel

De combinatie van kip en Parmezaanse kaas is voor mij goud. Deze Kip Parmezaan sandwich is namelijk een van de lekkerste broodjes die ik heb gemaakt, kipgehaktballetjes met Parmezaan zijn in no-time op bij ons thuis en mijn krokante Kip Parmezaan is heerlijk om te eten met een knisperend broodje uit de oven en een frisse salade. Deze keer besloot ik de smaakcombinatie in een pastaschotel te stoppen en maakte ik, hoe raad je het, Kip Parmezaan pastaschotel. Dat is een lekkere smeuïge pastaschotel, gevuld met kip en een flinke hoeveelheid kaas, afgetopt met een krokante laag van panko en parmezaan. YES, ultiem comfortfood en wat mij betreft perfect voor het weekend.

Welk soort pasta kies je wanneer?

Geribbelde, holle pastasoorten
Voor deze Parmezaan pastaschotel heb ik Rigatoni gebruikt. Natuurlijk ben je helemaal vrij om jouw favoriete pastasoort te kiezen, maar door de ribbeltjes in de rigatoni en de holle binnenkant, kan de saus echt in en aan de pasta gaan zitten. En dat zorgt voor extra smaak! Over het algemeen geldt ook: maak je een pastagerecht met dikkere saus dan kies je bij voorkeur voor een holle of geribbelde pasta. Kun je geen rigatoni vinden dan is penne een goed alternatief, maar macaroni grande kan ook.

Spaghetti, tagliatelle, etc.
Maak je echter een saus op basis van olijfolie die iets lichter en vloeibaarder is, dan zijn pastasoorten als spaghetti of tagliatelle weer wat meer geschikt. Dikke sauzen zijn te zwaar om zich aan pastasliertjes te hechten namelijk, met als resultaat dat je droge pasta eet en alle saus onderop je bord blijft liggen.

Pasta met vormpjes, zoals fusilli en farfalle
Fusilli (gedraaide pasta) en Farfalle (strikjes) zijn perfect bij een lichte, gladde saus zoals roomsauzen. Door de structuur van die pasta blijft de saus namelijk goed in alle kiertjes van de pasta zitten.

Kip parmezaan pastaschotel

Kip parmezaan pastaschotel

Kip parmezaan pastaschotel

4 van 1 stem

Kip Parmezaan Pastaschotel

Krokante Kip Parmezaan, iedereen is daar bijna wel dol op. Deze lekkere smaakcombinatie heb ik nu in een pastaschotel gestopt. Ultiem comfortfood voor druilerige dagen noem ik dat!
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen (maar liever direct eten)

Benodigdheden

  • ovenschaal van 20x30 cm

Ingrediënten

  • 300 g rigatoni
  • 400 g kipdijfilet - in reepjes
  • 1 ui - gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 2 el tomatenpuree
  • 400 g gezeefde tomaten
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 15 g verse basilicum
  • 150 g mozzarella - geraspt
  • 50 g Parmezaanse kaas - geraspt
  • 100 g panko
  • 30 g roomboter
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Kook de rigatoni volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Verhit een beetje olie in een ruime pan en bak hierin de kipdijfilet goudbruin.
  • Voeg de tomatenpuree, ui en knoflook toe en bak dit 5 minuutjes mee tot de knoflook goed begint te geuren.
  • Schenk de gezeefde tomaten in de pan en voeg hier de gedroogde oregano en verse basilicum aan toe. Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Schep de gaargekookte pasta in de pan en voeg de mozzarella toe. Schep alles goed om en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de pasta in de ovenschaal en strooi de geraspte Parmezaanse kaas er overheen.
  • Bak de pastaschotel in het midden van de oven 20-25 minuten.
  • Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje en voeg de olie toe. Schep de panko door het botermengsel.
  • Strooi zodra de kaas op de pastaschotel gesmolten is de panko over de schotel.
  • Bak nog eens 5-10 minuten tot de panko krokant en goudbruin is gekleurd. Serveer direct.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: comfort food, kip, Kip parmezaan, makkelijke maaltijd, mozzarella, ovengerecht, ovenpasta, ovenschotel, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pastaschotel

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Kip parmezaan pastaschotel

Join the Conversation

  1. Lydia says:

    Ziet er goed uit!
    Vraagje, als je deze pastaschotel vooraf klaar wil maken om ’s avonds op te warmen en eten, maak je de schotel dan al helemaal af of doe je alles behalve de panko?

    1. Sabine Author says:

      Ik zou de Panko als laatste doen ja, anders wordt die weer zacht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close