Kip kerrie risotto

Een tijdje geleden bestelde mijn vriend in ‘kip kerrie risotto’ in een restaurant tijdens een weekendje weg. Toegegeven: het idee was leuk, maar toen er een mosselpan op tafel kwam trok ik wel even een wenkbrauw op. In de pan bleek toch echt risotto te zitten met grote stukken kipdijfilet bovenop en enkele groenten.

Waar de smaak van de risotto ok-ish was, was de textuur om te huilen. Logisch ook, als je risotto nog even lekker laat nagaren in een mosselpan(??). De risotto was papperig, zeker niet romig meer en ook nog eens onmogelijk om te eten, direct uit zo’n pan.

Voordeel is echter wel dat mijn radartjes direct gaan draaien en ik dacht: dat moet ik beter kunnen. Zie hier mijn poging tot het maken van een lekkere kip kerrie risotto. Die gelukkig wèl erg lekker was.

Kip kerrie risotto recept

Kerrie risotto met extra groenten

Risotto is altijd een kwestie van geduld en aandacht. Je wilt dat ‘ie romig is, maar dat de rijstkorrels nog nét die bite hebben. En als ze dan eenmaal bijna gaar zijn, is het ook tijd om te serveren en het dus niet nog een x-aantal minuten te laten nagaren in een pannetje (HINT).

Als het even kan probeer ik van ieder gerecht een volwaardige maaltijd te maken, dus ik voegde direct maar wat groenten aan de kerrie risotto toe. In het restaurant kregen we wortel, bimi en nog een ander soort groenten bovenop de risotto geserveerd, maar ik koos ervoor om sperzieboontjes en doperwtjes mee te laten garen met de rijst.

Groene groenten als deze gaan altijd goed samen met de smaak van kerrie en het zorgt in het geval van dit gerecht ook nog eens voor wat extra kleur.

Ik gebruikte verse sperziebonen en doperwten uit de diepvries. Voeg de groenten pas de laatste 10-15 minuten van de kooktijd toe zodat ze niet helemaal kapot koken. Met het garen van de risotto rijst ben je zo’n 25-30 minuten in totaal bezig, dus dit kun je als leidraad aanhouden.

Risotto met kip en kerrie kruiden

Om ervoor te zorgen dat de kip niet uitdroogt, bak ik de (hele) kippendijen eerst voor en voeg ik ze later pas weer aan de risotto toe. De kippendijen kruid ik met kerrie, kurkuma, paprika, peper en zout. Even rondom goudbruin bakken in de pan waarin je ook de risotto gaat maken en daarna bewaren terwijl je de risotto bereidt.

Door de kip pas op het einde, in reepjes, terug te scheppen door de bijna gare risotto, blijft de kerriesmaak beter aan de kip zitten én heb je perfect gegaarde kip.

Als de rijst nét beetgaar is en het vocht grotendeels opgenomen, roer ik een scheutje kookroom en wat versgeraspte Parmezaan door de risotto. Dat maakt de kerrie risotto extra romig. Mocht je het lekker vinden, dan kun je in plaats van kookroom ook kokosmelk gebruiken.

Twee kleine tips. Breng de risotto pas op smaak met peper en zout nádat de Parmezaan erin zit; de kaas maakt de risotto namelijk ook al wat zouter. En als tweede: laat de risotto na het garen 1–2 minuten rusten. Je zult merken dat de textuur dan nog beter wordt.

De fijnste pan om risotto in te bereiden vind ik trouwens de Sauteuse van Le Creuset (no spon en hartstikke duur wel mijn lievelingspan ALLER tijden).

Kerrie risotto

Andere recepten met kip kerrie

Ben je net als ik dol op kip kerrie en wil je variëren? Op Ohmyfoodness staan meer lekkere recepten met kip kerrie! Zeer binnenkort deel ik een recept voor kip kerrie uit de slowcooker met je, maar tot die tijd heb je wellicht ook iets aan onderstaande recepten.

De standaard klassieker mag natuurlijk niet ontbreken. Dit Kip Kerrie recept is súper simpel om te maken en ook snel klaar, waardoor het ideaal is voor een doordeweekse dag.

Wil je een borrelhapje in kip-kerrie-stijl? Kijk dan eens naar Kipkerrie flapjes: snelle bladerdeeghapjes met die bekende kerriesmaak, ideaal voor feestjes of bij de soep.

En voor een snelle lunch of makkelijke avondmaaltijd zijn Naanwraps met gegrilde kerriekip en hummus echt top.

Met kip kerrie kun je alle kanten op zoals je ziet. Maar zorg er in ieder geval voor dat je de mosselpan in de kast laat staan want die heb je bij geen van deze recepten nodig…

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Risotto recept met kip kerrie
No ratings yet

Kip kerrie risotto

Het idee voor deze kip kerrie risotto ontstond in een restaurant, waar we een variant kregen die absoluut niet te pruimen was. Deze versie is gelukkig wel goed gelukt! Heerlijk romige en kruidige risotto met boterzachte kip en groene groenten.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Ingrediënten

Gekruide kip

  • 400 g kipdijfilet
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl paprikapoeder
  • peper en zout

En verder

  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 el kerriepoeder
  • 200 g risottorijst
  • 750 ml kippenbouillon – tegen de kook aan
  • 200 g sperziebonen – schoongemaakt
  • 200 g doperwtjes – diepvries
  • 50 ml kookroom
  • 30 g Parmezaanse kaas – geraspt
  • peper en zout

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de kipmarinade door elkaar en smeer de kipdijfilets hiermee in.
  • Bak de kipdijfilets in de pan waarin je ook de risotto gaat maken rondom bruin. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn.
  • Haal de kip uit de pan en houd even apart.
  • Fruit in het overgebleven bakvet de knoflook en de ui aan, tot de ui glazig ziet.
  • Voeg het kerriepoeder toe en bak een minuutje mee.
  • Doe dan de rijst in de pan en bak de rijst tot de korrels glazig beginnen te zien.
  • Voeg dan soeplepel voor soeplepel de warme bouillon toe. Roer de risotto af en toe even door.
  • Voeg de laatste 15 minuten de sperziebonen en doperwtjes aan de risotto toe.
  • Snijd de gebakken kipdijfilets in reepjes en voeg deze aan de risotto toe, zodra de rijst bijna gaar is. Schenk ook de kookroom in de pan en voeg de Parmezaanse kaas toe.
  • Warm alles nog even goed door tot de kip en de rijst helemaal gaar zijn en de risotto lekker romig. Breng op smaak met peper en zout.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: eenpansgerecht, kerrie risotto, kip kerrie, risotto met kip, risottorecept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close