Jaren geleden was ik op persreis naar Zweden en bij iedere stop stond wel iets lekkers klaar voor de Fika. Fika is in Zweden een bekend begrip en staat voor het bewust even tijd nemen om bij te kletsen onder het genot van koffie/thee met iets zoets. Dat zoetige bestond dikwijls uit Kanelbullar, kaneelbroodjes. Kaneelbroodjes kent iedereen wel en ook ik heb ze al meerdere malen gemaakt. De Scandinavische kaneelbroodjes zijn alleen nét iets anders. In plaats van mierzoet glazuur worden de broodjes afgetopt met parelsuiker, maar in het deeg is ook nog kardemom verwerkt wat de broodjes een ietwat kruidige smaak geeft. Ontzettend lekker en inderdaad heel erg lekker om te eten bij koffie of thee. Als ontbijt of lunch werken deze broodjes echter ook prima hoor.
Nog even over de parelsuiker: deze is in de reguliere winkels niet zo makkelijk te krijgen. Mocht je een molen in de buurt hebben dan heb je dikke kans dat je daar een zakje kunt vinden. Zo niet, dan is de parelsuiker ook online te bestellen. Ik heb zelf een mini parelsuiker van Grein gebruikt, besteld via Baktotaal Bouwhuis. Met name in recepten voor suikerbrood zie je vaak dat in stukjes gesneden suikerklontjes ook zouden werken, maar voor Kanelbullar vind ik dat toch echt minder geschikt. Lekker zo’n zakje parelsuiker bestellen dus! Parelsuiker kun je wel even bewaren en dan heb je direct een reden om ook nog suikerbrood te maken.
Kanelbullar (Scandinavische kaneelbroodjes)
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer met deeghaken
- kom en theedoek
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 1 zakje instant gist - 7 g
- 250 ml lauwwarme melk
- 400 g bloem
- 1 tl kardemon
- 50 g kristalsuiker
- 75 g roomboter - zacht
- 1/2 tl zout
Vulling
- 50 g roomboter - gesmolten
- 100 g donkerbruine basterdsuiker
- 1 tl kaneel
En verder
- 1 ei - losgeklopt
- parelsuiker
Instructies
- Doe de melk en de gist bij elkaar in een maatbeker. Roer goed door en laat het papje een minuut of 10 staan.
- Doe het gistpapje en de rest van de ingrediënten voor de broodjes bij elkaar in de kom van een keukenmachine en kneed het geheel in 10 minuten tot een luchtig en soepel deeg.
- Vorm een bal van het deeg, doe deze in een licht ingevette kom en laat het deeg 1 uur op een warme plek rijzen.
- Kneed na een uur het deeg nog een keer door. Rol het uit tot een rechthoekige plak van ong. 1 cm dik.
- Smeer de bovenkant van het deeg in met gesmolten boter.
- Schep de donkerbruine basterdsuiker en de kaneel door elkaar en bestrooi hier de bovenkant van het deeg mee.
- Rol het brooddeeg strak op tot een rol; druk de vouwrand stevig dicht.
- Snijd de deegrol in 12 plakken van ong. 2 cm dik en leg deze verspreid over de bakplaat.
- Dek de bakplaat af met een theedoek en laat de broodjes nog eens 45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 240℃ boven- en onderwarmte.
- Smeer de bovenkant van de broodjes in met losgeklopt ei en strooi er parelsuiker overheen.
- Bak de broodjes 8 - 10 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat iets afkoelen voor je ze serveert.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.