Kanelbullar (Scandinavische kaneelbroodjes)
Iedereen kent de kaneelbroodjes wel maar deze Scandinavische kaneelbroodjes zijn net even anders van smaak en minder zoet.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Rusttijd1 uur uur 45 minuten min
Totale tijd2 uur uur 25 minuten min
Gang: lunch, ontbijt, tussendoortje
Keuken: Scandinavisch
Trefwoord: brood, kaneelbroodje, kanelbullar, suikerbrood, zoet, zoete broodjes
Servings: 12 stuks
- 1 zakje instant gist - 7 g
- 250 ml lauwwarme melk
- 400 g bloem
- 1 tl kardemon
- 50 g kristalsuiker
- 75 g roomboter - zacht
- 1/2 tl zout
Vulling
- 50 g roomboter - gesmolten
- 100 g donkerbruine basterdsuiker
- 1 tl kaneel
En verder
- 1 ei - losgeklopt
- parelsuiker
Doe de melk en de gist bij elkaar in een maatbeker. Roer goed door en laat het papje een minuut of 10 staan.
Doe het gistpapje en de rest van de ingrediënten voor de broodjes bij elkaar in de kom van een keukenmachine en kneed het geheel in 10 minuten tot een luchtig en soepel deeg.
Vorm een bal van het deeg, doe deze in een licht ingevette kom en laat het deeg 1 uur op een warme plek rijzen.
Kneed na een uur het deeg nog een keer door. Rol het uit tot een rechthoekige plak van ong. 1 cm dik.
Smeer de bovenkant van het deeg in met gesmolten boter.
Schep de donkerbruine basterdsuiker en de kaneel door elkaar en bestrooi hier de bovenkant van het deeg mee.
Rol het brooddeeg strak op tot een rol; druk de vouwrand stevig dicht.
Snijd de deegrol in 12 plakken van ong. 2 cm dik en leg deze verspreid over de bakplaat.
Dek de bakplaat af met een theedoek en laat de broodjes nog eens 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 240℃ boven- en onderwarmte.
Smeer de bovenkant van de broodjes in met losgeklopt ei en strooi er parelsuiker overheen.
Bak de broodjes 8 - 10 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat iets afkoelen voor je ze serveert.