Standaard op tafel bij de barbecue zijn salades, stokbrood en een aantal bbq-sauzen. Bij ons is een barbecue in ieder geval niet compleet zonder deze elementen. Laatst deelde ik al een recept voor zelfgemaakte huzarensalade met je, maar ook die bbq-sauzen kun je prima zelf maken. Sterker nog, ze zijn een stuk lekkerder als je ze zelf maakt dan wanneer je ze uit een flesje haalt. Goed, de houdbaarheid mag misschien dan wel wat minder lang zijn, maar je weet in ieder geval zeker dat er geen gekke ingrediënten in de sauzen zitten die je er eigenlijk niet bij wilt hebben. In de video en in dit artikel deel ik drie homemade bbq-sauzen: whiskey-cocktailsaus, shaslicksaus en knoflooksaus. Wil je zelfgemaakte barbecuesaus maken dan kan dat natuurlijk ook, hiervan staat het recept al een poos online. Je vindt hem hier!
Oja, nog even over de shaslicksaus: dat is natuurlijk net zo’n grote onzin als satésaus. Satésaus is iedere saus die je maar bij een sateetje eet waardoor shaslicksaus ook iedere saus kan zijn die je bij shaslicks eet. Echter heeft (of had, dat weet ik eigenlijk niet?) Calvé een flesje saus in het assortiment die ‘shaslicksaus’ heet. Vroegâh stond deze saus regelmatig bij ons op tafel als we gingen barbecuen, en voor dit artikel maakte ik een variatie op die specifieke saus. Vandaar mijn keuze voor de naam shaslicksaus.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Cocktailsaus, shaslicksaus en knoflooksaus
Ingrediënten
Cocktailsaus:
- 200 ml slagroom
- 100 gr mayonaise
- 50 gr ketchup
- 1 tl gembersiroop
- 2 tl paprikapoeder
- 2 el whiskey
- sap van 1/2 citroen
- peper en zout
Shaslicksaus:
- 1 sjalot - gesnipperd
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl mosterd
- 1 el gembersiroop
- 1 blik tomatenblokjes - 400 gr
- 1 geroosterde puntpaprika uit pot - in blokjes
- 50 gr ananas - in blokjes
Knoflooksaus:
- 300 ml magere yoghurt
- 3 el mayonaise
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl mosterd
- 2 tl uipoeder
- verse bieslook
- peterselie - vers of gedroogd
- grof zeezout en witte peper
Instructies
Cocktailsaus:
- Klop de slagroom lobbig en roer hier vervolgens de mayonaise en ketchup doorheen.
- Voeg dan alle andere ingrediënten toe er roer het geheel met een garde tot een klontvrije saus.
- Breng de whiskey-cocktailsaus op smaak met citroensap, peper en zout.
Shaslicksaus:
- Verhit een beetje olie in een steelpannetje en fruit hierin het sjalotje aan tot deze glazig begint te worden.
- Voeg dan de tomatenpuree, gembersiroop en mosterd toe en bak deze 1 - 2 minuten mee.
- Schenk de tomatenblokjes in de pan en voeg ook de ananas en geroosterde puntpaprika toe. Roer goed door en laat de saus 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Laat de shaslicksaus volledig afkoelen in de koelkast of serveer hem warm.
Knoflooksaus:
- Roer de mayonaise door de magere yoghurt.
- Rasp de knoflook boven het kommetje en voeg ook alle andere ingrediënten toe. Roer goed door tot een gladde saus ontstaat.
- Voeg een hoeveelheid bieslook en peterselie naar wens aan de knoflooksaus toe en breng de saus op smaak met witte peper en zout.
- De knoflooksaus wordt intenser van smaak wanneer je hem langer laat staan, dus maak de saus eventueel een avond van te voren.
ik ben peter en woon in thailand en wil gaan proberen om wat sausjes te maken voor op diverse hamburgrs
ik vind u site intersant en hoop dat ik er wat mee kan hier in thailand
misschien heb je nog meer tips
groetjes peter