Ik heb de afgelopen jaren al meerdere stadsgidsen mogen schrijven voor de Hanzesteden in ons land. Iets dat ik zelf onwijs leuk vind om te doen en waar jullie voornamelijk via Instagram ook massaal op reageren. Onlangs bezocht ik Deventer, een Hanzestad in Overijssel en bovendien een stad die mij totaal niet onbekend is. Naast het feit dat Vivian in Deventer woont, heb ik er zelf vier jaar gestudeerd en 1,5 jaar gewerkt. En dat zorgt ervoor dat ik behóórlijk wat te vertellen heb over deze Hanzestad. Eén ding kan ik je van tevoren alvast beloven: na het lezen van mijn stadsgids wil je direct een kamer boeken.
Overnachten
Ik heb zelf 1,5 jaar gewerkt bij het Postillion Hotel in Deventer dus van tevoren was ik redelijk bekend met de overnachtingsopties in Deventer. Daardoor weet ik ook dat je voor een kort bezoek aan deze stad het beste kunt slapen in of op een steenworp afstand van het stadscentrum omdat je dan alles makkelijk lopend kunt bereiken. Het centrum van Deventer is rijk aan mooie hotelletjes en overnachtingsplekken; zelf mocht ik overnachten bij Hotel Finch.
Hotel Finch, Keizerstraat 20
Recentelijk geopend op een steenworp afstand van het station van Deventer en binnen een paar honderd meter van centraal plein de Brink is Hotel Finch, een modern 4-sterrenhotel. ‘Een wereldplek voor kleurrijke en vrije vogels. Een open huis voor de nieuwsgierigen. Een beetje zoals thuis, maar dan met een toffe bar” zoals ze het gloednieuwe hotel zelf graag noemen. Zelf omschrijf ik Hotel Finch het liefst als een home away from home.
Met slechts 24 kamers is het geen groot hotel te noemen maar laat dit juist een reden zijn om een kamer te boeken bij Finch. Dankzij die kleinschaligheid is vrijwel alles namelijk perfect. Van een hartelijk welkom bij binnenkomst, bagage die alvast op je kamer kan worden gezet als je vroeger incheckt, tot het persoonlijk aanbieden van een kopje koffie bij het ontbijt – bij Finch klopt alles.
De ‘een beetje zoals thuis’ opmerking slaat de spijker op zijn kop want wat heb ik, ondanks dat mijn verblijf maar een nachtje duurde, genoten bij Hotel Finch. De kamers zijn ruim, onwijs comfortabel en leuk detail: allemaal voorzien van een platenspeler waarop je geselecteerde platen kunt afspelen of via bluetooth jouw eigen muziek kunt beluisteren. De bedden zijn fantastisch, ik heb een foto gemaakt van het dekbedlabel want ik heb er zo lekker onder gelegen – I kid you not, de douche zeer fijn en ruim en de aanwezigheid van een Nespresso-apparaat en waterkoker is een fijne pré. Tel daarbij op dat ik een paar uur heerlijk op mijn privébalkonnetje en in de comfortabele lounge heb kunnen werken met snelle WiFi en je snapt dat ik het jammer vond om de volgende ochtend weer uit te moeten checken.
Een kamer boeken bij Hotel Finch kan via alle bekende boekingskanalen, maar doe je dit via hun eigen website dan krijg je een gratis upgrade (mits beschikbaar) en een gratis drankje in de bar.
Andere opties voor je verblijf in Deventer:
- Sandton IJsselhotel, Worp 2
- Grand Boutique Hotel-Restaurant Huis Vermeer, Grote Kerkhof 9
- Fletcher Hotel Gilde, Nieuwstraat 41
- Hotel In Het huis van Deventer, Grote Kerkhof 5
Eten & Drinken
Een citytrip aan Deventer gaat gepaard met lekker eten en drinken, die twee dingen gaan in deze Hanzestad namelijk hand-in-hand. Op letterlijk iedere straathoek vind je wel een eetgelegenheid, de een nog beter dan de ander. Tijdens mijn bezoek aan Deventer mocht ik er een handvol ontdekken die ik specifiek zou willen uitlichten, maar via Instagram kreeg ik zó veel andere tips en suggesties dat ik rustig een hele week etend zou kunnen doorbrengen in Deventer.
Deventer Koekwinkel, Brink 84
Zeg je Deventer dan zeg je ‘koek’ en ‘boeken’, de twee handelswaren waar Deventer in de Hanzetijd bekend om stond. Al meer dan zes eeuwen onderstrepen Deventenaren hun gastheerschap met Deventer Koek en daarom mag een bezoekje aan De Deventer Koekwinkel niet ontbreken. De Deventer Koekwinkel is een authentiek ingerichte koffie- en theeschenkerij waar je niet alleen heerlijk op een terrasje kunt zitten maar ook de nodige souvenirs voor thuis kunt halen. Bij de koffie (of thee) krijg je een Bijtje, een mini variant van de Deventerkruidkoek waar je een vleugje sinaasappel in zult herkennen. Maar mijn tip: proef de ontbijtkoek met appel-kaneel, mijn nummer 1 favoriet.
Sync OK, Broederenstraat 29
Rustig willen lunchen of borrelen zonder afleiding van werk of je telefoon kan het beste bij Sync OK. Sync OK is namelijk een oase van rust. Comfortabele stoelen en banken, planten, een black box op tafel waarin je je telefoon kunt stoppen om even écht offline te gaan… Op de menukaart van Sync OK vind je veel gerechten met groenten en fruit in de hoofdrol. Alles is glutenvrij en veel gerechten zijn veganistisch en noten- of lactosevrij. Aanrader is de saté van jackfruit, alsof je een kipsateetje eet maar dan dus vegetarisch. Ook de zoete lekkernijen zijn zalig en laat je daar nou net een proeverijtje van kunnen bestellen zodat je zeker weet dat je alles proeft. Ideaal!
Groote Poot, Grote Poot 12
Lunchen kan uitstekend bij Groote Poot, een lunchroom annex bakker waar ze biologisch brood, op ambachtelijke wijze gemaakt, serveren. Ook fijn is dat het gros van de groenten die ze gebruiken in hun gerechten uit eigen moestuin komen, hoe mooi is dat! Ik dronk een glas limonade van vlierbessen uit eigen tuin, at courgettesoep van courgettes uit de moestuin en proefde pompoen-kaasbrood met huisgemaakte eiersalade en gerookte zalm. Van het brood dat ik proefde kocht ik direct na de lunch een heel brood om mee naar huis te nemen. Binnen twee dagen was het op, zo lekker.
Stadsbrouwerij DAVO, Sluisstraat 6
Wellicht heb je de flesjes bier van DAVO al eens voorbij zien komen als je in het oosten van Nederland woont want de jongens van DAVO hebben hun biertjes al weten te slijten aan verschillende Jumbo’s, Albert Heijns en speciaalzaken in ons land. De enige echte stadsbrouwerij zit echter in Deventer en daar moet je echt even geweest zijn. Net buiten het centrum kun je diverse (experimentele)biertjes direct uit de vaten proeven terwijl je geniet van heerlijke borrelplanken of warme gerechten in de grote biertuin. Verder gunnen de jongens, die als student zijn begonnen met het brouwen van bier in hun studentenkeukentje, je met liefde een kijkje in de brouwerij zodat je ook daadwerkelijk kunt zien hoe jouw biertje gemaakt wordt.
Restaurant Bouwkunde, Het Klooster 2
Door Michelin bekroond met een Bib Gourmand en Gault Millau onderscheiden, een dinertje bij Restaurant Bouwkunde is gegarandeerd genieten. Iedereen die ik sprak tijdens mijn bezoek aan Deventer was stiekem een beetje jaloers op het feit dat ik mocht dineren bij Restaurant Bouwkunde. En na het eten snapte ik dat ook echt! Met weinig maar kwalitatief zéér goede ingrediënten worden fantastische gerechten op tafel getoverd en als je wil kun je hier diverse bijpassende wijnen bij proeven. Hoewel een Bib Gourmand en Gault Millau wellicht doen afschrikken want ‘oef, dat zal allemaal wel heel duur en/of chique zijn’, hoef je hier totaal niet bang voor te zijn. Restaurant Bouwkunde is toegankelijk, laagdrempelig en voor iedere portemonnee toegankelijk. Ik kon er in mijn spijkerbroek gewoon lekker eten zonder rare blikken te hoeven vangen.
Eigenwijs, Brink 83
Voor een kopje koffie of thee met iets lekkers ben je bij Eigenwijs aan het goede adres. Want lekkers, daar draait het allemaal om bij deze zaak. Van de Caramelita die ik mocht proeven, een koekje gemaakt van havermout, karamel en chocolade, had ik stiekem een hele plaatkoek kunnen eten – zo lekker. Omdat het zonnetje scheen en ik heerlijk op terras kon zitten, koos ik voor een glas zelfgemaakte ice tea en een punt cheesecake. Inmiddels stel ik aardige eisen aan cheesecake, maar deze witte chocoladecheesecake met een bodem van Bastogne en een topping van bosbessen was verrukkelijk. Omdat het terras van Eigenwijs op de Brink is gelegen, is er de hele dag genoeg te zien maar mocht het weer wat minder zijn dan kun je binnen ook prima vertoeven.
Meadow op het Stadsstrand, Bolkwerksweg 11
Met het pontje vaar je binnen een paar seconden de IJssel over en loop je naar Meadow op het Stadsstrand. Een fijne plek om te eten en drinken en om te genieten van prachtig uitzicht op de skyline van Deventer. Het restaurantje is gebouwd van zeecontainers en heeft daardoor een heerlijk laagdrempelig karakter. Je kunt er heen op je teenslippers, de kinderen kunnen er buitenspelen en ook honden zijn welkom. Er staan veel lekkere, verantwoorde gerechten op de menukaart maar voor een borrel met snacks kun je er ook terecht.
Andere opties voor het diner:
- El Popo, Brink 13
- Recht, Brink 22A
- Goesting, Brink 15
- Chez Antoinette, Roggestraat 10-12
- Roasted, Golstraat 12
- Jackies, Grote Poot 19
- The Lemon Tree, Grote Poot 1
- ’t Zusje, Boreelplein 55
Andere opties om te lunchen/borrelen:
- SAMEN, Brink 26
- St. Tropez, Brink 28
- No11, Grote Poot, 11
- Tearose, Walstraat 20
- De Heks, Brink 63
Beetje cultuur
Naast lekker eten en drinken is Deventer ook de perfecte stad om een beetje cultuur te snuiven. Er is veel van het typische Hanze karakter bewaard gebleven en wat betreft evenementen is er gedurende het jaar genoeg te doen. Ik licht een paar dingen uit, maar loop tijdens je bezoek aan Deventer vooral het VVV-kantoor op de Brink even binnen om je te laten informeren over activiteiten die op dat moment gaande zijn.
Stadswandelingen
De allerbeste manier om een stad te ontdekken is naar mijn idee middels een stadswandeling met gids. Ik heb Deventer voor mijn gerichte bezoek al tientallen keren gezien, maar ik keek nog niet eerder op zo’n manier naar de stad als tijdens mijn stadswandeling. Een stad begint toch meer te leven als je iets meer over de historie leert en de verhalen hoort. Door VVV-Deventer worden dagelijks in samenwerking met het Gilde Deventer stadswandelingen georganiseerd, onder leiding van ervaren stadsgidsen. Tijdens een anderhalf uur durende wandeling maak je kennis met de vele Middeleeuwse straatjes en steegjes in het oude handelshart van de stad, het Bergkwartier, en loop je langs vele topstukken in de stad zoals de Lebuinuskerk. De stadswandelingen vinden dagelijks om 13.30u plaats; deelnemen is mogelijk voor een bedrag van €4,00 per persoon. Aanmelden voor een stadswandeling kan bij het VVV-kantoor. In het VVV-kantoor zijn tevens diverse wandelroutes door de stad verkrijgbaar om op eigen houtje de stad te ontdekken. Meer informatie is hier te vinden.
Dickensfestijn
Eén van de mooiste evenementen die Deventer rijk is, is wat mij betreft het Dickensfestijn. Het historische Bergkwartier wordt ieder jaar twee dagen omgetoverd tot de 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens. Ruim 950 personages uit de beroemde boeken van Charles Dickens komen jaarlijks in december tot leven, je kijkt er werkelijk je ogen uit. Het Dickensfestijn is een veelbezocht evenement, dus lees je van tevoren wel even goed in en ga er niet op de bonnefooi heen.
En verder
Verzeker je ervan om tijdens je bezoek aan Deventer ook even door de Walstraat te lopen. In december is deze straat onderdeel van het Dickensfestijn, maar op andere dagen in het jaar kun je neuzen in verschillende kleine winkeltjes die de straat rijk is.
Deventer, moet ik er nog meer woorden aan besteden dan de ruim 2.000 die ik er nu aan heb besteed? Het kan makkelijk want in Deventer is écht veel te doen. Liefhebbers van lekker eten en drinken kunnen hun geluk op bij de vele hotspots en mocht je de gezelligheid en historie van een echte Hanzestad willen opzoeken dan is Deventer de place to be. Lekker even weg van de drukte thuis, opladen in Oost-Nederland!
In samenwerking met VVV-Deventer en Marketing Oost.