Een goede curry is wat mij betreft altijd een fijn idee. Zeker op dagen waarop je weinig tijd hebt om lang in de keuken te staan, maar wél zin hebt in een bord vol smaak, comfort en groenten. Dit groene curry recept met gebakken halloumi is precies zo’n gerecht. Je maakt het met een handvol ingrediënten, het zit bomvol groenten én je kunt het perfect afstemmen op wat er nog in je koelkast ligt.
De basis is een zacht groene curry recept – niet té pittig dus – en de gebakken halloumi zorgt voor een lekkere zoute bite als finishing touch. Ik serveer de halloumi het liefst als topping, bovenop de curry. Dat ziet er niet alleen leuk uit, het is ook de beste manier om de structuur van halloumi goed tot z’n recht te laten komen. Want als je ‘m door de curry schept, dan verliest hij zijn krokante randje én wordt-ie wat taai. Niet doen dus!
Mocht je net zo’n fan zijn van halloumi als wij, check dan ook onze andere recepten met halloumi. We hebben er inmiddels behoorlijk wat gedeeld, dus aan inspiratie geen gebrek.

Groene groentecurry maken
Het fijne aan dit groene curry recept is dat je er echt alle kanten mee op kunt. De ingrediënten die ik gebruik zijn groenten die ik standaard vaak in huis heb: courgette, paprika, mais, ui, knoflook… en kikkererwten voor wat extra vulling. Maar heb je nog bloemkool liggen? Of een restje spinazie dat op moet? Alles kan. Deze curry leent zich er uitstekend voor om restjes in te verwerken. Anti voedselverspilling én lekker – win-win als je het mij vraagt.
De basis van de curry maak ik met een flinke lepel groene currypasta (ik gebruik zelf die van Fairtrade Original, aanrader!) en kokosmelk. Je kunt natuurlijk ook prima zelf aan de slag met het maken van currypasta, maar als je een troepvrije currypasta kunt vinden is dat wellicht net zo makkelijk. Zeker voor doordeweekse dagen.
Laat de curry na het toevoegen van de kokosmelk ongeveer 15 tot 17 minuten zachtjes pruttelen. Dat is genoeg tijd om de smaken goed in te laten trekken en de groenten mooi gaar te krijgen zonder dat ze hun bite verliezen. Kun jij ondertussen aan de slag met het bakken van de halloumi en het koken van de rijst.



Halloumi curry
Dat groene curry recept is op zichzelf natuurlijk al best smaakvol. Maar wat deze curry extra lekker maakt, is zonder twijfel de halloumi. Deze zoute kaas – oorspronkelijk uit Cyprus – is perfect om in plakken te grillen of te bakken. Hij smelt namelijk niet, maar krijgt juist een krokant korstje terwijl de binnenkant lekker zacht blijft. En die combinatie is héérlijk bij de milde groene curry.
Belangrijk is wel hoe je de halloumi verwerkt. Zodra je de plakken krokant hebt gebakken in een grillpan of koekenpan, kun je ze het beste bovenop de curry leggen als topping. Schep je ze erdoorheen, dan worden ze taai en krijgen ze die bekende rubberachtige structuur. Je weet wel, dat piepende geluid als je een hap neemt… daar zit niemand op te wachten.
Wil je de curry van tevoren maken, bijvoorbeeld als onderdeel van je mealprep of omdat je eters krijgt? Helemaal prima! Maar bak de halloumi dan pas op het laatste moment, vlak voordat je de curry serveert. Zo behoudt hij z’n structuur en krokante buitenkant.
Bewaar de curry zelf in de koelkast of vries hem eventueel in voor later.
Heb je echt geen tijd om de halloumi nog apart te bakken? Dan kun je hem ook rauw in blokjes snijden en gewoon door de curry scheppen. Je mist dan wel dat knapperige randje, maar de smaak blijft gelukkig goed overeind. En soms is snel en praktisch ook gewoon het beste. Door de halloumi rauw door de curry te scheppen krijgt ‘ie niet die rubberachtige textuur en dat piepende geluid tussen je tanden. Brr.
Serveer dit groene curry recept met rijst of noedels voor een volledige maaltijd. Je kunt er ook naanbrood bij geven om lekker mee te dippen in de saus.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Groene groentecurry met gebakken halloumi
Ingrediënten
- 1 ui – in grove stukken
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 70 g groene currypasta
- 2 courgettes – in partjes
- 1 rode paprika – in blokjes
- 200 g mais – uit blik (uitgelekt)
- 200 g kikkererwten – uit blik (uitgelekt)
- 200 ml kokosmelk
En verder
- 1 blok halloumi – in plakken
Instructies
- Verhit een beetje olie in een ruime pan en fruit hierin de knoflook en de ui aan, tot de ui glazig ziet.
- Voeg de groene currypasta toe en bak deze 2 minuten mee.
- Doe de courgette, paprika, mais en kikkererwten in de pan en schep alles even om.
- Schenk de kokosmelk erbij. Breng de curry aan de kook en laat 15-17 minuten zachtjes pruttelen.
- Bak ondertussen de halloumi in een laagje olie in een koekenpan aan weerszijden goudbruin en krokant.
- Serveer de groentecurry met rijst en leg de gebakken halloumi als topping bovenop de curry.