Zodra het zonnetje begint te schijnen tover ik met regelmaat salades op tafel. Laat dat zonnetje nou vaak tegelijkertijd met het aspergeseizoen tevoorschijn komen en je kun je voorstellen dat ik met liefde asperges verwerk in een salade. Deze groene aspergesalade met kikkererwten en spinazie is uitermate geschikt om nu op tafel te zetten. Zo klaar, ontzettend smaakvol en aan te kleden met ingrediënten die jij maar lekker vindt. Zo vond ik, ik vind serieus soms dingen in de koelkast – en nee, die zijn niet altijd goed meer, in de koelkast nog wat plakjes Coppa en om nog wat extra smaak aan de salade te geven besloot ik deze plakjes te gebruiken. Mocht je geen Coppa hebben dan kun je dit prima vervangen voor Parma- of Serranoham of je laat het vlees gewoon weg, de salade zal er niet minder om smaken!
Voor het eerst probeerde ik een roosje te maken van avocado en ik moet zeggen, is best aardig gelukt toch? Ik vind het grappig om te zien hoeveel zo’n creatie een dergelijke salade direct wat meer opfleurt, alsof het lijkt alsof er mega veel tijd en moeite in gestoken is terwijl dit totaal niet het geval was. Zo zie je maar, het oog wil ook wat!
In verband met Tim zijn notenallergie roosterde ik er voor mezelf wat pijnboompitjes bij en ik moet zeggen: dit doet onwijs veel voor de smaak. Ik raad je dan ook aan om deze salade te serveren met noten of zaden die jij in huis hebt. Geroosterde amandelen of hazelnoten lijken me ook zalig hierbij.
Groene aspergesalade met kikkererwten en spinazie
Ingrediënten
- 200 gr spinazie
- 200 gr groene asperges in stukken van 3 cm
- 150 gr kikkererwten uitgelekt
- 50 gr wortel jullienne
- 1 avocado
- 1 tomaat in stukjes
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 teentje knoflook geperst
- sap van 1/2 citroen
- peper en zout
- 2 el pijnboompitjes
- 75 gr Coppa
Instructies
- Was de spinazie en doe deze in een kom. Voeg de kikkererwten, wortel en tomaat vast toe en schep dit om.
- Fruit het teentje knoflook in een beetje olijfolie aan tot het goed begint te geuren. Voeg de groene asperges toe en bak deze zo'n 10 minuten tot ze zachter beginnen te worden.
- Doe de groene asperges samen met het achtergebleven vet, de extra vergine olijfolie, citroensap, peper en zout bij de groenten in de kom. Schep alles om.
- Maak een roosje van de avocado of snijd deze gewoon in dunne plakjes.
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan en rol de plakjes Coppa op.
- Schep de spinaziesalade met groene asperges op borden en garneer de salade met de avocado, pijnboompitjes en Coppa.