Als ik denk aan Grieks eten dan kom ik toch al gauw uit bij feta, olijven, gyros, tzatztiki en dat soort dingen. En dat terwijl Griekenland toch ook wel een grote hoeveelheid zoete snacks kent! Zo deelde ik op OMF al eens eerder het recept voor galaktoboureko, een soort custardgebak in filodeeg. Héél lekker is het, maar vrij bewerkelijk om te maken. Een stuk makkelijker zijn deze Loukoumades, oftewel: honingdonuts. Tenminste, zo heb ik ze zelf even gedoopt want daaraan doen ze me toch het meeste denken. Hoewel… qua smaak leek het wat meer op oliebollen dan op donuts. Hmm. Griekse oliebollen dan maar?
In ieder geval: bij deze zoetigheid blijf je je vingers aflikken. Letterlijk, want de honingsiroop die vol over de gefrituurde deegballen wordt geschonken is immens plakkerig. Maar oh zo lekker! Als je de honingsiroop nog over de Loukoumades schenkt als ze warm zijn, trekt de siroop helemaal in het deeg en dat is me toch een partijtje lekker! Hoe meer siroop in de donuts, hoe lekkerder eigenlijk.
Net als oliebollen en gefrituurde donuts zijn deze Loukoumades lekker vullend. Na eentje heb je (denk ik) wel genoeg. Maak ze dan ook vooral als je familie of vrienden over de vloer krijgt, want alleen ga je ze niet opkrijgen gok ik. Bewaren gaat helaas een beetje lastig, dus eet ze zo snel mogelijk na het bakken. Als ze lauwwarm zijn, zijn ze het lekkerst.
P.S: officieel zijn Loukoumades geloof ik wat kleiner, maar ik had alleen een ijsschep in huis. Die heb ik dus steeds voor de helft gevuld met beslag en dat in de hete olie laten vallen. Mijn Loukoumades zijn dus meer mini oliebollen.
Griekse Loukoumades
Benodigdheden
- (Frituur)pan met hete olie
Ingrediënten
- 1 zakje instant gist
- 225 g bloem
- 1 el kristalsuiker
- 1/2 tl zout
- 2 el olijfolie
- 240 ml lauwwarm water
Honingsiroop
- 125 ml water
- 150 g honing
- 100 g kristalsuiker
Instructies
- Doe de gist, bloem, suiker en het zout in een grote kom en voeg hier de olie en het water aan toe. Spatel het geheel tot een klontvrij beslag.
- Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen.
- Maak ondertussen de honingsiroop. Doe hiervoor het water samen met de honing en suiker in een pan en breng het geheel aan de kook. Laat 10 minuten op hoog vuur koken en laat dan afkoelen. De siroop zal hierdoor ook dikker worden.
- Verwarm olie in een (frituur)pan naar 180℃.
- Neem een ijsschep, dip deze even in de hete olie en schep de lepel vervolgens voor de helft vol met beslag. Laat het Loukoumades-beslag in de hete olie vallen en frituur de balletjes in 5-7 minuten goudbruin en helemaal gaar.
- Laat de Loukoumades uitlekken op een vel keukenrol en leg ze vervolgens op een bord.
- Schenk de honingsiroop over de Loukoumades en serveer direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.