Wij waren een tijdje geleden op vakantie in Zwitserland en we zaten daar in de bergen, in een prachtig fijn huisje. Boodschappen namen we mee, want koken konden we er prima dus ik maakte een uitgebreide boodschappenlijst. En dat deed ik niet willekeurig maar aan de hand van het kookboek ‘Simple’ van Ottolenghi. Er stond nog zoveel in wat ik wilde maken, daar zou ik tijdens onze vakantie eens goed de tijd voor nemen. En handig was het ook, want ik kon mijn complete boodschappenlijst samenstellen door de recepten te verzamelen.
Goed, waarom dan nu online? Ik schreef die week wel zoals gewoonlijk mijn eetoverzicht en daar kwamen al deze Ottolenghi’s voorbij. En er werd naar twee recepten, inclusief mijn toevoegingen, gevraagd. Ik heb ze gelijk meegenomen in mijn planning en zie hier, de eerste staat online. Het is een heerlijk recept op basis van pasta, en een heleboel kikkererwten. De saus is op basis van een bouillon en een heleboel smaakmakers. Nouja, ik denk dat je dit gerecht gewoon zelf zou moeten maken.
Gigli met Kikkererwten en Za'atar uit 'Simple' van Ottolenghi
Ingrediënten
- 45 ml olijfolie + extra
- 1/2 rode ui fijngesneden
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 2 tl komijnpoeder
- 10 gram tijm fijngehakt
- 25 gram ansjovisfilets op olie uitgelekt en fijngehakt
- 1/2 citroenrasp
- 2 el citroensap
- 2 blikken kikkererwten van 400 gram
- 1 tl bruine basterdsuiker
- 400 ml kippenbouillon
- 200 gram giglipasta of zoals ik heb gebruikt: orecchiette
- 100 gram verse spinazie
- 15 gram peterselie grof gesneden
- 1,5 tl za'atar
- zout
- zwarte peper
- 1 blok witte kaas
Instructies
- Giet de olijfolie in een stoof- of hoge koekenpan en zet het vuur hoog. Voeg de ui, knoflook, komijn, tijm, ansjovis, citroenrasp, 1/2 tl zout en royaal versgemalen zwarte peper toe. Bak alles 3-4 minuten onder regelmatig roeren tot het gaar en goudbruin is.
- Draai het vuur halfhoog, doe de uitgelekte en afgespoelde kikkererwten en de suiker in de pan en bak alles onder af en toe roeren 8 minuten tot de kikkererwten bruin en krokant beginnen te worden.
- Giet de kippenbouillon en het citroensap in de pan en laat de saus nog 6 minuten zachtjes pruttelen tot hij licht is ingekookt.
- Breng ondertussen een pan met water en een beetje zout aan de kook en kook hierin de pasta volgens de aanwijzigingen op de verpakking. Giet af en zet opzij.
- Roer de spinazie en de peterselie door de kikkererwten, de spinazie zal door de warmte een beetje slinken. Voeg de pasta toe aan de kikkererwten, brokkel de witte kaas erover en roer het geheel door elkaar.
- Serveer met wat olijfolie er overheen gegoten en een beetj za'atar.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Je noemt het gerecht vegetarisch, maar er zit kippenbouillon en ansjovis in
Hahah, brainfart. Thanks voor de oplettendheid!
Wat voor een witte kaas bedoel je?
Ben ik ook wel benieuwd naar…
Feta is witte kaas. Als het van gewone koemelk wordt gemaakt in plaats van geiten- of schapenmelk wordt het ‘witte kaas’ genoemd.