We zitten middenin de zomermaanden, dus tijd voor een lekker Gazpacho recept.
Soep hoort warm te zijn. Althans, dat heb ik jarenlang gedacht en ergens vind ik dat nog steeds wel. Een bord dampende soep in de herfst of winter? Heerlijk. Maar een koude soep zoals Gazpacho? Nee, dat was niet echt aan mij besteed.
Tot ik een paar jaar geleden voor het eerst echt een goede gazpacho proefde tijdens een dinertje – op een bloedhete zomerdag, uiteraard. En hoewel ik gazpacho nog steeds niet zou bestempelen als mijn favoriete soep, moet ik toegeven: op een warme dag is een glaasje koude gazpacho echt een verademing.
Vooral als het kwik richting de 35 graden kruipt, wat in Nederland steeds vaker lijkt te gebeuren, is het fijn om iets te eten dat je niet hoeft te koken en waarbij je ook zelf niet oververhit raakt in de keuken. Deze gazpacho is fris, licht, bomvol groenten én snel klaar. Wat wil je nog meer?

Gazpacho maken
Gazpacho is een koude soep die zijn oorsprong vindt in het warme, zonnige Spanje. De traditionele variant wordt gemaakt van rauwe groenten zoals tomaat, komkommer, paprika en ui, op smaak gebracht met azijn en olijfolie. Alles wordt gemixt tot een gladde soep en daarna gekoeld geserveerd. Je hoeft dus niets te koken – alleen snijden en blenden maar.
Mijn versie van het gazpacho recept is extra verfrissend door de toevoeging van komkommer. Dat maakt de soep nóg lichter en frisser, perfect voor een warme zomerdag. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, allemaal vers, en je kunt de soep binnen een kwartier op tafel hebben staan (of beter nog: in de koelkast om goed koud te laten worden).

Gazpacho soep
De basis van deze gazpacho bestaat uit tomaten, komkommer en paprika. Ik gebruik zelf een halve komkommer, een rode paprika en ongeveer 500 gram tomaten. Ik ben niet zo héél moeilijk met het gebruik van tomaten normaal gesproken, ik kijk altijd naar wat er voor handen is, maar aangezien het zo’n smaakbepalend ingrediënt is voor de gazpacho, zou ik wel voor echt smaakvolle tomaten kiezen deze keer.
Voeg een sjalotje en een teentje knoflook aan toe voor wat pit, een beetje gerookt paprikapoeder (mag eventueel ook normaal paprikapoeder zijn, maar dat subtiele rokerige smaakje is wel heel lekker) en een lepel rode wijnazijn voor het zuurtje. Gebruik tot slot ook goede extra vergine olijfolie. Hoewel het maar twee eetlepels zijn op het volledige recept, proef je het echt!
Alle ingrediënten mogen samen in een blender – that’s it. Mix net zo lang tot je een gladde soep hebt.
Vind je de soep iets te dik? Voeg dan een paar ijsblokjes of een klein scheutje koud water toe. De ijsblokjes zijn meteen een goede manier om de soep ijskoud te serveren. Geen fan van blokjes in je soep? Laat het dan gewoon een uurtje (of langer) in de koelkast staan. Hoe kouder de soep, hoe lekkerder bij dit gerecht.
Gazpacho van komkommer
Door komkommer aan dit gazpacho recept toe te voegen, wordt de soep nog frisser dan je al gewend bent van een klassieke gazpacho. Komkommer bevat veel vocht en zorgt voor een soort natuurlijke verkoeling, wat het perfect maakt voor hete zomerdagen. En eerlijk is eerlijk: die zomerse hitte maakt het soms lastig om genoeg groenten binnen te krijgen. Met een bord gazpacho tik je al zo wat groenten weg zonder dat je er erg in hebt.
Serveertip: snijd van tevoren wat extra komkommer, tomaat en paprika in kleine blokjes en houd deze apart. Gebruik ze als garnering voor op de soep. Het geeft niet alleen een leuke, kleurrijke topping, maar ook wat extra bite aan de anders zachte textuur. Je zou zelfs een paar croutons kunnen toevoegen voor nog wat crunch, maar dat is natuurlijk helemaal optioneel.

Gazpacho als zomerse starter
Wat mij betreft is dit gazpacho recept ideaal als lichte starter tijdens een zomers etentje. Serveer het in kleine glaasjes of kommetjes, eventueel met een takje verse basilicum of een scheutje olijfolie eroverheen, en je hebt een verfrissend begin van je diner.
En het fijne is: je kunt de gazpacho prima een dag van tevoren maken. Sterker nog, dan zijn de smaken nóg beter ingetrokken en is de soep lekker koud als je hem serveert. Bewaar de gazpacho in een afgesloten fles of kan in de koelkast, en schenk ‘m vlak voor het serveren in de glaasjes. Even roeren is dan wel aan te raden, want soms kan de soep zich een beetje afscheiden.
Hoewel ik nog steeds de voorkeur geef aan een warme kom soep op koude dagen, heeft gazpacho zich inmiddels wel bewezen als dé zomerfavoriet. Niet te zwaar, vol smaak en zo klaar. En als je het eenmaal geprobeerd hebt, zul je merken hoe makkelijk het is om te variëren met ingrediënten. Voeg bijvoorbeeld eens een beetje watermeloen of aardbei toe voor een zoetere variant, of gebruik gele tomaten voor een andere kleur en smaak.
Maar dit gazpacho recept met komkommer, paprika en tomaat is wat mij betreft een heerlijk frisse basis. Perfect voor de warmste dagen van het jaar, als je eigenlijk geen zin hebt om te koken maar wel iets voedzaams op tafel wilt zetten.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Gazpacho
Benodigdheden
- blender of staafmixer
Ingrediënten
- 1/2 komkommer – in grove stukken
- 1 rode paprika – in grove stukken
- 500 g tomaten – in grove stukken
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- 1 el rode wijnazijn
- 2 el extra vergine olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Zorg dat je van de paprika, komkommer en tomaat een paar blokjes achter de hand houdt ter garnering. Doe de rest in de blender.
- Maal het geheel fijn tot een gladde soep en breng deze op smaak met peper en zout.
- Schenk de gazpacho in kommetjes of glazen en garneer met de overige groenten.