Ik zeg het wel vaker, maar als je eenmaal een goed basisrecept hebt kun je eindeloos variëren. Zo is dat ook met focaccia. Nog niet zo heel lang geleden deelde ik hier op OMF een recept voor no knead focaccia met Everything bagel kruiden. Dat brood viel bij ons zó in de smaak dat ik direct een aantal variatie-ideeën aan mijn lijstje toevoegde. Eén daarvan is deze: focaccia met kruidenboter en cheddar. Lekker kazig en daardoor perfect bij een kom soep of bij de borrel.
Ook voor dit focaccia-recept hoef je het niet deeg niet te kneden. Het enige dat je doet is stretch & folds toepassen, daarover zometeen in het recept meer, maar verder hoef je vrij weinig te doen. Ideaal toch?
Het deeg voor deze focaccia is ook helemaal niet geschikt om te kneden trouwens; daar is het veel te nat en vloeibaar voor. Kom ook niet tot de verleiding om dat wel te doen en extra bloem toe te voegen, dat is helemaal niet nodig namelijk! Je stort het deeg zo vanuit de kom in de bakvorm en laat het daar verder rijzen. Vervolgens bak je de focaccia in diezelfde bakvorm af. Ideaal want: weinig afwas, woohoo!
Mocht je het overigens lekker vinden dan kon je de olijfolie uit het recept ook prima vervangen door gesmolten kruidenboter. Dat zorgt alleen maar voor extra smaak.
Focaccia met kruidenboter & cheddar
Benodigdheden
- kom om in te rijzen
- rechthoekige metalen bakvorm van 30x24 cm
Ingrediënten
- 300 g patentbloem
- 300 g tarwebloem
- 2 tl instant gist
- 1 tl kristalsuiker
- 1 tl zout
- 20 g olijfolie
- 580 g lauwwarmwater
- 100 g cheddar - geraspt
- 50 g kruidenboter
Instructies
- Doe beide soorten bloem, de gist, kristalsuiker en zout in een grote kom. Voeg hier de olijfolie en het water aan toe. Roer dit met een spatel door tot alle ingrediënten zijn gemengd en voeg dan de helft van de geraspte cheddar toe. Spatel alles nogmaals door. Let op: het is dus een érg nat deeg, dat hoort!
- Dek de kom af met een theedoek en laat 5 minuten staan.
- Maak je handen vet met een beetje olie en voer een paar sets stretch & folds uit. Dit doe je door met je hand een deel van het deeg op te pakken, uit te rekken en weer over zichzelf terug te vouwen. Draai de kom een kwartslag en stretch & fold nogmaals. Herhaal dit tot je de kom twee keer helemaal rond hebt gedraaid. Je hebt het deeg dan 8 keer gestretcht en terug gevouwen.
- Dek de kom af met een theedoek en wacht 2 minuten. Herhaal het stretch & fold proces nog twee keer. In totaal heb je dus drie rondes van 8 stretch & folds gehad met steeds 2 minuten tussen iedere ronde.
- Drizzle een beetje olijfolie over het deeg en draai het deeg in de kom om zodat al het deeg voorzien is van een dun laagje olie.
- Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 1,5 uur in de kom rijzen.
- Vet de bakvorm in met olie en laat het deeg in de bakvorm glijden. Drizzle extra olie over het brooddeeg en verspreid het deeg met je vingers volledig over de bakvorm.
- Dek de bakvorm af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 230℃ boven- en onderwarmte.
- Maak je handen vet en duw met je vingertoppen op meerdere plekken het deeg tot de bodem van de bakvorm in. Hierdoor ontstaan luchtbellen in het deeg; lekker laten zitten! Dat zorgt straks voor luchtig brood.
- Verdeel de kruidenboter in plukjes over het brood en strooi ook de rest van de geraspte Cheddar er overheen.
- Bak het brood 25-30 minuten in het midden van de oven tot het goudbruin is gekleurd en lekker knapperig is.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Kan het ook op hetelucht stand ipv boven en onder warmte?
Ja hoor, dat kan prima.