Ik ben nog altijd niet klaar met de pistache-trend. In ijs, in koekjes, op cake, en nu dus ook in hartige snacks. Pistachenootjes geven net dat beetje luxe aan een gerecht, vind je niet? Ze zijn zo kleurrijk, hebben een geweldige smaak en doen het verrassend goed in combinatie met kaas. In dit geval feta, en dat pakt écht goed uit. Deze filodeeg hapjes met feta & pistache zijn super knapperig, hartig, een tikje zoet door de vijgenjam én super makkelijk om te maken.
Meestal zie je filodeeghapjes in de vorm van sigaren of driehoekjes – denk aan de klassieke borek of Feta rolletjes met chili honing. Súper lekker, maar ik wilde eens iets anders proberen. Daarom rolde ik het filodeeg deze keer op zoals je bij kaneelbroodjes zou doen. Die techniek werkt ook verrassend goed voor hartige hapjes, zeker als je de rolletjes in een muffinvorm bakt. Het resultaat: perfect ronde, goudbruine en ultra krokante filodeeg hapjes met een smeuïge, zout/zoete vulling. Nieuwe favoriet hoor!

Feta filodeeg hapjes
Filodeeg in combinatie met feta is altijd een succes. De zoute, korrelige witte kaas is ideaal om te gebruiken in combinatie met filodeeg. Feta smelt namelijk niet volledig weg, maar behoudt een beetje structuur. Daardoor krijg je geen zompige vulling, maar juist een mooi stevig midden.
In dit recept combineer ik de feta met vijgenjam en grof gehakte pistachenootjes. Echt een gouden combinatie vind ik zelf. De vijgenjam voegt net genoeg zoetigheid toe om alle smaken samen te brengen, zonder dat je direct een zoete snack in handen hebt.
Die balans tussen hartig, zout en een klein beetje zoet maakt deze filodeeg hapjes zó lekker. En met maar vijf ingrediënten is dit ook nog eens een ideaal recept voor een snel borrelhapje.


Filodeeg met feta en pistache
Werken met filodeeg is niet altijd mijn lievelingsklusje, het is me zó vaak gebeurd dat die vellen al scheuren zodra ik ze uit de verpakking haal.
Het belangrijkste is dat je de velletjes goed laat ontdooien als je ze uit de vriezer hebt gehaald en dat je voldoende vet gebruikt. In dit geval smeer je elk vel in met een beetje zonnebloemolie en stapel je ze op elkaar voordat je de vulling aanbrengt. Zo krijg je lekker veel laagjes die straks allemaal knapperig worden in de oven.
Mocht je koelvers filodeeg kunnen vinden (vaak wel in de Turkse supermarkt!) dan raad ik je aan dat te gebruiken. Dit scheurt namelijk veel minder snel dan filodeeg uit de vriezer.
Een korte samenvatting van de werkwijze (want het recept vind je natuurlijk onderaan):
- Stapel de vellen filodeeg op met olie ertussen
- Verdeel de vulling over het bovenste vel
- Rol strak op en snijd in plakken
- Bak de rolletjes in een muffinvorm tot ze goudbruin zijn
Door ze in een muffinvorm te bakken blijven ze mooi in vorm én worden ze rondom goudbruin. Geen muffinvorm in huis? Dan kun je ze natuurlijk ook op een bakplaat leggen, maar houd er dan wel rekening mee dat de vorm niet perfect rond wordt en dat de hapjes de neiging hebben om sneller uit elkaar te vallen.

Filodeeg hapjes van te voren maken
Wat deze filodeeg hapjes ideaal maakt, is dat je ze heel goed van tevoren kunt voorbereiden. Sterker nog: dat is misschien zelfs beter. Je kunt de rolletjes namelijk al van tevoren vullen, oprollen en in plakjes snijden. Bewaar ze dan ongebakken in de koelkast (afgedekt met plasticfolie) en schuif ze pas in de oven vlak voordat je gasten komen. Zo serveer je ze vers en knapperig, zó uit de oven. Warm zijn ze namelijk wel het aller lekkerst als je het mij vraagt.
Wil je helemaal voorbereid zijn? Dan kun je de gevulde rol óók invriezen voordat je hem in plakjes snijdt. Verpak strak in plasticfolie, leg in de vriezer en haal ‘m er een dag van tevoren uit om rustig te ontdooien in de koelkast. Vervolgens alleen nog snijden, bakken, en klaar ben je.
En als je toch wat overhoudt: afgekoelde hapjes kun je een dag later prima nog even oppiepen in de oven. Zo worden ze weer knapperig en smaken ze nog steeds top.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Filodeeg hapjes met feta & pistache
Benodigdheden
- muffinvorm
Ingrediënten
- 10 vellen filodeeg – diepvries (ontdooid)
- 50 ml zonnebloemolie
- 50 g vijenjam
- 50 g pistachenootjes – grof gehakt
- 150 g feta – verkruimeld
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
- Smeer ieder blaadje filodeeg in met zonnebloemolie en stapel ze op.
- Smeer het bovenste vel in met vijgenjam en verdeel de pistache en feta er overheen.
- Rol de vellen filodeeg op en snijd rolletjes van ongeveer 1 cm breed.
- Verspreid de rolletjes filodeeg over de muffinvorm en smeer de bovenkant in met zonnebloemolie.
- Bak de filodeeg hapjes 20-25 minuten in het midden van de oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn.