Fastfood Friday: Whiskey & Bacon gehaktballetjes

Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken want ik zweer je: dit zijn de allerlekkerste gehaktballetjes die ik ooit heb gemaakt. In mijn Guilty Pleasures boek staat een recept voor de ‘allerlekkerste gehaktballen’, maar hé – dat boek is inmiddels alweer eventjes oud en deze Whiskey & Bacon gehaktballetjes zijn toch echt nóg lekkerder. In plaats van wat je wellicht zou verwachten bij het zien van de titel, heb ik de gehaktballetjes niet in plakjes ontbijtspek gewikkeld maar heb ik spek, samen met ui en knoflook vermalen tot gehakt en dit weer gemengd met rundergehakt. Episch lekker. Deze balletjes zijn ziltig, rokerig, stevig van smaak… echt perfect voor Oudejaarsavond als je het mij vraagt. Hier staan ze in ieder geval zeker weten op tafel en daar maak ik iedereen in huis blij mee. De whiskey voeg ik voor dit gerecht toe aan de barbecuesaus maar je kunt de drank ook prima achterwege laten.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Whiskey & Bacon gehaktballetjes

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Whiskey & Bacon gehaktballetjes

4.30 van 10 stemmen

Whiskey & Bacon gehaktballetjes

Porties24 stuks

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes:

  • 175 gr gerookte spekblokjes
  • 1 ui - gepeld en gehalveerd
  • 1 teentje knoflook - gepeld
  • 400 gr rundergehakt
  • 1 ei
  • 50 gr paneermeel
  • 1 el verse peterselie - fijngehakt
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl cayennepeper

Voor de bbq-saus:

  • 125 ml barbecuesaus
  • 2 el whiskey
  • 2 el donkerbruine basterdsuiker

Instructies

  • Doe de spekblokjes samen met de ui en knoflook in de kom van een foodprocessor of hakmolentje. Maal het geheel tot fijn gehakt.
  • Doe het rundergehakt in een kom en voeg hier het ei, paneermeel, verse peterselie, gerookt paprikapoeder en cayennepeper aan toe. Doe ook het spekgehakt in de kom.
  • Kneed met je handen alle ingrediënten goed door elkaar en vorm kleine balletjes van het gehakt.
  • Roer voor de barbecuesaus alle ingrediënten door elkaar.
  • Verhit een droge koekenpan op het vuur en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin.
  • Schenk de barbecuesaus in de pan zodra de balletjes bruin zijn en schud de pan even goed zodat de saus verdeelt wordt over alle gehaktballetjes.
  • Doe een deksel op de pan, draai het vuur laag en stoof de gehaktballetjes in de barbecuesaus in 20 minuten gaar.
  • Serveer de balletjes warm of laat ze afkoelen en bewaar ze in de koelkast.

Join the Conversation

  1. Ik word soms zo moe van mezelf, mijn staafmixer weggegeven en dan lees ik dit

    1. Sabine Author says:

      Ojee! Je kunt de spekblokjes ook met de hand heel fijn snijden hoor.

  2. Maaike says:

    Wauzers, wat een lekker recept. Vanavond gemaakt voor de jaarwisseling en een instantsucces! Deze ga ik nog heeeeeeeel vaak maken.

    1. Sabine Author says:

      Ha, wat fijn om te horen!

  3. Petra says:

    Deze voor de eerste keer gemaakt en ja ze waren heerlijk maar en heel pittig. Nu vroeg ik mij af of je van de gerookte paprikapoeder de -hot- of de -sweet-variant gebruikt.

    1. Sabine Author says:

      Ik heb de sweet variant gebruikt voor deze gehaktballetjes.

  4. Daniela says:

    Is dit geschikt voor kinderen? Of verdampt de alcohol niet helemaal?

  5. Miranda says:

    Hoi Sabine, welke barbecuesaus gebruik jij hiervoor?

    1. Sabine Author says:

      Die van Saus Guru, verkrijgbaar bij Albert Heijn.

  6. Annette says:

    Afgelopen zaterdag deze gehaktballetjes geserveerd op de verjaardag van mijn man en een groot succes..

  7. Oh wat zijn ze lekker zeg, ik kon helaas de BBQsaus bij onze AH niet krijgen heb een andere variant gekocht maar zeker voor herhaling vatbaar. Gr Reni.

  8. Viola says:

    Ik wil deze maken voor de verjaardag van mijn man en dochter (120 stuks). Kan ik deze ook van tevoren maken en later opwarmen. Of is het lekkerder om ze gelijk te serveren?

    1. Sabine Author says:

      Deze kun je heel goed al van tevoren maken!

      1. Viola says:

        5 sterren
        Het was een groot succes, alleen maar complimenten gekregen dat het zo lekker was.

      2. Sabine Author says:

        Wat fijn!

  9. Chantalle says:

    Hi Sabine, kan ik deze balletjes ook al een dag eerder maken.
    En op dag zelf even zacht opwarmen in pan?

    1. Sabine Author says:

      Ja, dat kan zeker!

  10. Mieke van Rijn-Remans says:

    Ik maakte deze balletjes al vaker en ze vielen erg in de smaak in mijn mannengezin. (ik kan ze zelf ook erg waarderen). Dit jaar maak ik ze weer. Topballetjes.

    1. Blijft een favorietje met oud & nieuw he!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close