Fastfood Friday: Eggs Benedict

Op mijn computer en in mijn OMF-boekje heb ik steevast lijstjes met diverse onderwerpen voor de rubrieken op de blog. Zo heb ik een lijstje met dingen die ik nog graag wil maken voor OMF’s Studentenkeuken maar ook een (hele) lange voor Fastfood Friday. Een gerecht dat al tijden op die lijst staat zijn Eggs Benedict. Echter heb ik me weten in te houden en heb ik dit recept weten te bewaren voor Pasen en nu is het dan eindelijk zo ver: ik deel mijn recept voor Eggs Benedict met jullie! Nu horen deze gepocheerde eitjes met bacon en hollandsaisesaus officieel geserveerd te worden op een English Muffin, maar hey het is al vrijdag en aankomende zondag is het Pasen, dus die skippen we even. Neemt niet weg dat die broodjes wel heel lekker zijn en ik ze zeker nog eens met je ga delen, maar voor nu gaan we voor Eggs Benedict the easy way.

Wat heb je nodig? (2 stuks)

 • 4 meergranen boterhammen (oud brood)
 • 2 eieren
 • 4 plakjes ontbijtspek
 • bieslook naar smaak

Voor de hollandaisesaus*:

 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 1 eetlepel witte wijnazijn
 • ½ eetlepel limoensap
 • 1 eidooier
 • peper en zout

Een instructievideo voor het maken van deze saus vind je op de site van Karin. Hieronder leg ik het ook nog stapsgewijs uit.

1. Rooster de boterhammen en snijd hier een cirkel uit waar het gepocheerde ei straks precies op past.

2. Bak de plakjes ontbijtspek in een droge koekenpan krokant en laat ze uitlekken op een stukje keukenrol.

3. Pocheer de eieren. In de video van vorige week heb ik je laten zien hoe je dit kunt doen.

4. Wanneer je de bovenstaande stappen hebt gedaan gaan we aan de slag met de hollandaisesaus. Maak deze pas op het allerlaatste moment, deze saus kun je namelijk niet meer opwarmen want dan gaat ‘ie schiften. Ik maak mijn hollandaisesaus altijd in de food processor, dan mislukt hij namelijk nooit.

Doe de eidooier in de foodprocesser en doe er peper en zout naar smaak bij. Zet de keukenmachine aan tot het eigeel lichtgeel kleurt.

5. Verhit de witte wijnazijn samen met het limoensap in een steelpannetje en schenk dit vervolgens (terwijl de keukenmachine draait) bij het eigeel.

6. Terwijl de keukenmachine draait smelt je de boter in een pannetje, zorg ervoor dat deze niet bruin wordt. Schenk de gesmolten boter in een dun straaltje bij het eigeel in de keukenmachine terwijl deze draait. Doe dit tot alle boter op is en er een fluffy hollandaisesaus is ontstaan.

7. Leg twee toastrondjes op een bord en leg hier twee knapperige plakjes ontbijtspek bovenop. Leg vervolgens het gepocheerde ei op de spek en schenk er wat hollandsaisesaus overheen. Maak af met verse peper en verse bieslook.

Wanneer je de eitjes goed gepocheerd hebt druipt het eigeel uit het ei wanneer je deze aansnijdt.

eggs benedict

eggs benedict

 

Join the Conversation

 1. My happy kitchen says:

  Dat ziet er echt verrukkelijk uit!!!

 2. Susanne says:

  Oehh dat ziet er lekker uit! Vooral die lopende dooier. Ik heb nog nooit een gepocheerd ei gemaakt omdat ik het altijd een beetje eng vind? Als ik het een keer ga maken dan ga ik zeker je video gebruiken, dankje!

  1. Sabine Author says:

   Ik had ook een angst voor gepocheerde eitjes haha, vooral omdat het steeds mislukte. Maar de techniek uit de video is echt heel makkelijk :)

 3. Laura says:

  Ik heb dit serieus nog nooit gegeten, haha. Ik zie het zo onwijs vaak voorbij komen (o.a. bij alle Masterchef programma’s) en het lijkt me heel lekker :-)

 4. MySimplySpecial says:

  Dat ziet er wel erg goed uit!

 5. Marije says:

  Het ziet er prachtig uit en het lijkt me verrukkelijk :-) Mooie foto’s heb je gemaakt!

 6. Ranna says:

  Ik heb een keer salmonella gehad, dus ben ik een beetje bang voor een gepocheerd ei. Is het hetzelfde als een zachtgekookt eitje of is het nog echt rauw?

  1. Sabine Author says:

   Gepocheerd ei is zeker niet rauw maar gewoon heel zacht gegaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close