Ik geloof dat iedereen wel bekend is met Arretjescake. De naam is een beetje misleidend want eigenlijk is het niet echt een cake. Het is meer de vorm die aan cake doet denken, want het is niet meer dan veel chocolade, suiker en biscuit. Het lijkt ergens wel op deze chocoladesalami. Ik besloot het hele concept van Arretjescake een beetje uit te bouwen en maakte voor Fastfood Friday deze Arretjescake taart. Dat is dus een Arretjescake on steroids, haha. Of zoals ik ook wel zei tegen mijn omgeving: diabetes in taartvorm.
Omdat ik zelf nog niet echt een basisrecept voor Arretjescake heb, besloot ik het recept van Rutger te gebruiken. Die sprak me sowieso wel aan omdat in zijn recept geen rauwe eieren worden gebruikt. Aangezien mijn kinderen ongetwijfeld een stukje zouden eten van deze taart, vond ik dat wel een prettig idee. Rutger gebruikt wel eieren, maar hij maakt er eerst custard van. Hierdoor garen de eieren en kun je de taart dus veilig eten.
Deze Arretjescake taart is er eentje voor de echte chocoladeliefhebber. Over de Arretjescake gaat namelijk ook nog een laagje chocoladeganache en die is al heftig van zichzelf. Een tip die ik dus aan je mee wil geven: snijd niet ál te grote stukken van deze taart. Het is een taart van 20cm doorsnede en ik denk dat je hier prima 14 – 16 stukken uit zou kunnen snijden. Dat lijkt klein maar geloof mij: het is genoeg.
Arretjescake taart
Benodigdheden
- 1 springvorm van 20 cm doorsnede
- elektrische (hand)mixer
- spuitzak met spuitmondje
Ingrediënten
- 75 ml slagroom
- 2 eidooiers
- 200 g witte basterdsuiker
- 50 g cacaopoeder
- 225 g boter - gesmolten
- snuf zout
- 200 g Maria biscuits
Ganache
- 100 ml slagroom
- 100 g pure chocolade
Toppings
- 200 ml slagroom
- 30 g poedersuiker
- mokkaboontjes
- geraspte chocolade
Instructies
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
- Doe de slagroom in een steelpannetje en verwarm deze tot de damp er vanaf komt.
- Klop ondertussen de eidooiers samen met 50g basterdsuiker luchtig.
- Schenk de warme slagroom bij de eidooiers in de kom en schenk vervolgens alles weer terug in de pan. Kook de custard al roerend door tot deze dik wordt en schep de custard dan in de kom van de keukenmachine.
- Doe de rest van de basterdsuiker bij de custard in de kom. Voeg ook het cacaopoeder, de gesmolten boter en een snuf zout toe en klop het geheel tot je geen suikerkristallen meer kunt voelen.
- Breek de Maria biscuits in grove stukken (pulseer eventueel twee keer met de foodprocessor) en schep de koek door de chocolademix.
- Stort dan het geheel in de springvorm en zet de Arretjescake 3 uur in de koelkast.
- Maak de chocoladeganache door de slagroom te verwarmen. Haal de pan van het vuur en roer de pure chocolade erdoor tot deze is gesmolten. Schenk de ganache over de bovenkant van de Arretjescake en zet de taart een uur terug in de koelkast.
- Klop de slagroom met de poedersuiker op en schep dit in een spuitzak.
- Spuit toefjes van de slagroom over de bovenkant van de Arretjescake. Leg op ieder toefje slagroom een mokkaboontje en decoreer de taart met geraspte chocolade.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.