Dubai chocolade fudge

Dubai chocolade fudge? Wat zeg je nou?

Als je een beetje actief bent op Instagram of TikTok, kun je niet om de Dubai chocolade trend heen. O-ve-ral zie je dikke chocoladerepen, gevuld met een vulling van krokante kadayif en pistache. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de chocoladereep nog niet heb geproefd, maar wèl aan de slag ben gegaan met een alternatief recept.

Sinds jaar en dag maak ik al chocolade fudge, de eerste keer dat ik een chocofudge recept deelde was in 2013(!), dus inmiddels mag ik het wel een OMF-klassieker noemen toch? Hoe dan ook, ik combineerde de OMF klassieker met de social media hit van het moment. En geloof mij: dat is verslávend lekker.

P.S: met dit recept voor Dubai chocolade fudge maak je 64 kleine blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 centimeter. Maar de fudge is redelijk machtig en het is leuker om 2-3 kleine blokjes bij de koffie te serveren dan een grote homp. Bovendien: je blijft hiervan eten dus geloof mij: in no time is het weg.

Dubai chocoladefudge

Dubai chocoladereep

Zoals ik al zei is de Dubai chocoladereep dé trend van het moment. Na zoveel proefvideo’s en lyrische reviews te hebben gezien, word ik als vanzelf altijd een beetje sceptisch. Is het wel ècht zo lekker als iedereen beweerd?

Hetzelfde deed zich voor toen de Crompouce zo hyperpopulair werd vorig jaar. Toen ik die eenmaal, als een van de laatsten, had geproefd was ik matig enthousiast.

De echte dubai chocoladereep kenmerkt zich door een buitenkant van pure of melkchocolade en de knapperige vulling van kadayif en pistache. Nog altijd heb ik de chocoladereep zelf nog niet geproefd, ik vind om en nabij de €12,- voor een reep chocolade simpelweg te absurd voor woorden, maar ik kan wel vast verklappen dat die knapperige vulling in combinatie met chocolade, inderdaad ge-ni-aal lekker is.

Vulling van kadayif en pistache

De vulling van de dubai chocoladereep en van mijn chocolade fudge wordt gemaakt met kadayif en pistache. Kadayif wordt gemaakt van hele dunne deegsliertjes dat flinterdun is gesponnen. Engelenhaar wordt het ook wel genoemd. Het wordt gebruikt voor tal van lekkere recepten, waaronder künefe. Ik koop het altijd bij de Turkse supermarkt, daar vind je het in het deegschap onder de naam Taza Kadayif van het merk Öz Yufka.

Kadayif lijkt in de verpakking een beetje op vermicelli, maar dan is het zacht. Om de krokante binnenkant van de chocolade fudge te krijgen, moet je de kadayif eerst krokant maken. Dit doe je door het simpelweg te bakken in een droge koekenpan, tot het een goudbruine kleur krijgt. Knijp de kadayif vervolgens een beetje fijn tussen je handen en meng het met je favoriete pistache pasta.

Ik gebruikte voor dit recept de pistache pasta van Dille & Kamille. Die heb ik eerder gebruikt voor mijn pistache cheesecake en dat beviel me meer dan goed. Kleine waarschuwing vooraf: deze pistache pasta is zó lekker, dat je de pot het liefst zou willen uitlepelen.

Voor wat extra textuur en een mooie look, schepte ik naast de pistache crème ook enkele grof gemalen pistache nootjes door de vulling van de chocolade fudge.

Chocolade fudge maken

Als je die krokante pistache vulling dan eenmaal hebt gemaakt, en er vanaf weet te blijven, is het tijd om de chocolade fudge te maken. Chocolade fudge maken is echt ontzèttend eenvoudig, werkelijk ie-de-reen kan dit. Je hebt er namelijk maar een handvol ingrediënten voor nodig:

  • chocolade uiteraard
  • een klein beetje boter
  • gecondenseerde melk
  • een klein lepeltje vanille-aroma

Eigenlijk is het niet meer dan een kwestie van alle ingrediënten in een steelpannetje mengen tot de boter en de chocolade zijn gesmolten. Je zult merken dat het mengsel, na toevoeging van de gecondenseerde melk, al gauw een stuk dikker wordt. En dat is precies wat je wilt hebben!

Als je de vloeibare chocolade fudge even laat staan, wordt het namelijk weer stevig en kun je er uiteindelijk blokjes van snijden. Blokjes die verslavend lekker zijn welteverstaan.

Omdat de chocolade fudge de neiging heeft om vrij snel op te stijven, raad ik je aan om de tweede helft van de fudge op heel laag vuur warm te houden terwijl je de eerste helft en de pistachevulling in de bakvorm verdeeld. Zo blijft de fudge namelijk schenkbaar en dat is wel zo handig.

Bewaar de blokjes fudge uiteindelijk luchtdicht in de koelkast of vries ze in om langer te bewaren. Maar zolang zullen ze het niet volhouden, gok ik.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Dubai chocofudge
4.67 van 3 stemmen

Dubai chocolade fudge

Al sinds jaar en dag maak ik chocolade fudge en ik kon natuurlijk niet achterblijven met een variant die is gebaseerd op dé Dubai chocoladereep. En geloof mij: hiermee combineer je het beste van twee werelden.
Porties64 blokjes
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Opstijven 4 uur
Totale tijd 4 uur 40 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 1 week of 3 maanden

Benodigdheden

  • vierkante bakvorm van 20×20 cm
  • bakpapier en/of acetaatfolie

Ingrediënten

Krokante pistache vulling

  • 100 g kadayif
  • 150 g pistache pasta
  • 50 g pistache nootjes – grof gemalen

Chocolade fudge

  • 300 g melkchocolade
  • 25 g ongezouten roomboter
  • 1 blik gecondenseerde melk (400ml)
  • 1 tl vanille-aroma

En verder

  • snuf fleur de sel

Instructies

  • Bekleed de bakvorm met bakpapier en de randen met acetaatfolie.
  • Begin met het maken van de krokante pistachevulling. Bak hiervoor de kadayif in een droge koekenpan, tot het goudbruin kleurt en krokant wordt.
  • Knijp de krokante kadayif tussen je handen een beetje fijn en meng het met de pistachepasta en de helft van de vermalen pistache nootjes.
  • Maak de chocoladefudge door de chocolade en de boter in een pan te smelten.
  • Voeg de gecondenseerde melk en vanille-aroma toe en roer het geheel goed door tot een egaal, dik mengsel.
  • Schenk de helft van de fudge in de bakvorm en verspreid hier de krokante pistachevulling overheen.
  • Schenk de rest van de fudge over de pistacehevulling en verdeel het over de bakvorm.
  • Strooi de overige pistachenootjes en de fleur de sel over de fudge en laat de fudge 4 uur in de koelkast opstijven.
  • Snijd na 4 uur de fudge in kleine blokjes en bewaar deze luchtdicht in de koelkast of vries ze in.
Gang: tussendoortje
Keuken: Arabisch
Trefwoord: dubai chocolade, fudge, kadayif, pistache, pistachepasta

Join the Conversation

  1. Martine says:

    Bij de DM in Duitsland verkopen ze biologische pistache crème die vegan en glutenvrij is en een potje met iets meer inhoud is bijna de helft goedkoper. Dan is het niet zo erg als je de pot verder leeg eet

    1. Ah kijk, dat is stukken beter te doen!

  2. marianna furman says:

    Weet je ook of je het k.k kan kopen en waar?

    1. Nee, dit kun je niet kant-en-klaar kopen. Tenminste, ik heb nog nergens de Dubai fudge gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close