Na je uitgebreid te hebben verteld over het Eten in Çesme, wil ik je vandaag van alles meegeven over dingen doen in Çesme. Dat Çesme een regio is die je echt eens zou moeten bezoeken, staat vast. Ik durf te garanderen dat je blik op Turkije als land compleet anders wordt. Zeker als je voorheen enkel de bekende badplaatsen zoals Alanya en Marmaris hebt bezocht.
Çesme is een prachtige regio ten zuiden van Izmir en mag bij deze op je bucketlist komen.
Inhoudsopgave
Çesme Turkije
Regio Çesme in Turkije ligt, zoals ik net al zei, ten zuiden van Izmir. Je vindt Çesme op het schiereiland onder Izmir en bij helder weer heb je over het kristalheldere water van de Egeïsche zee, prachtig uitzicht over de Griekse eilanden.
Çesme is heuvelachtig en kent gezellige stadjes, mooie wijngaarden, en heerlijke restaurants. De regio zal je enorm verrassen als je normaal gesproken enkel naar de bekende wijnlanden afreist voor wijnproeverijen.
Çesme heeft een Mediterraans karakter met hier en daar Arabische sferen. Niet zelden waande ik me in een Grieks of zelfs Italiaans stadje, maar stonden we toch echt op Turkse aarde. En dankzij de rijke historie, kunnen cultuurliefhebbers hun geluk niet op.
Kortom: een bestemming voor op je bucketlist!
Reizen naar Çesme
Reizen naar Çesme is eenvoudig, maar trek er wel een dag voor uit. Doorgaans vlieg je namelijk van Amsterdam naar Istanbul en vandaar uit vlieg je in een klein uurtje verder naar het vliegveld van Izmir. Vliegtuigmaatschappen Ajet, Pegasus en SunExpress vliegen vanaf Nederland naar Izmir, waarvan de laatste de enige is die wèl directe vluchten van Amsterdam naar Izmir aanbiedt.
Van Izmir airport naar regio Çesme is het nog een uurtje rijden. Dikke tip dus om een auto te huren en heel eerlijk, zonder auto is het ontdekken van deze regio niet ideaal.
Het weer in Çesme
Çesme kent een Mediterraans klimaat en dat betekent warme, droge zomers. In de zomermaanden kan de temperatuur oplopen tot meer dan 35 graden Celsius en is de kans op neerslag klein. Een verfrissende duik in de Egeïsche zee nemen is dan dus zeker aan te raden.
In mijn ervaring is het gelukkig wel een regio waar het altijd waait. Tijdens ons verblijf daar gaf de thermometer 37 graden als constante aan, maar het heeft geen moment echt bloedverziekend heet aangevoeld.
Zonbescherming, een goede zonnebril en luchtige kleding zijn echter wel aan te raden tijdens de warme maanden van het jaar.
Ook de herfst- en lentemaanden zijn een prima periode om Çesme te ontdekken, als je er vooral heen gaat voor het ontdekken van de regio en niet zo zeer voor het vieren van een zonvakantie. In die maanden ligt de temperatuur al gauw rond de 15 graden. Zachte, milde naseizoenen dus!
Doen in Çesme
Zoals ik al zei is er meer dan genoeg te doen in regio Çesme. Je kunt je uren vermaken in de talloze leuke stadjes, dineren bij geweldige restaurants en genieten van prachtige wijnen uit de regio. Let op: de locaties liggen niet allemaal op een steenworp afstand van elkaar, dus slinger die huurauto maar aan!
Slenter door de straatjes van Alaçatı
Slenterend door de straatjes van Alaçatı vraag je je vooral af of je nog wel in Turkije bent. Het is een soort Griekenland meets Ibiza, met hier en daar wat Turkse invloeden. Het hele stadje is Instagrammable en met name in de namiddag en avond komt het volledig tot leven, met dank aan de vele restaurants en gezellige boetiekjes die hun deuren opengooien.
Een tip voor je verblijft: het Gaia Alaçatı Bazaar hotel. Een prachtig boetiekhotel waar je, eenmaal binnen de hekken, compleet tot rust kunt komen. Met kamers vol natuurlijke materialen en kleuren en een geweldig Turks ontbijt, zeker een accommodatie om te overwegen. Kleine tip: zorg dat je niet de kamer op de begane grond reserveert. Dit is namelijk de enige kamer met een raam direct aan de straatzijde en met name op vrijdagen- en zaterdag, kan de markt voor overlast zorgen. De verkopers zitten namelijk direct voor je raam.
Alaçatı markt
Ben je op zaterdag in Alaçatı, dan kun je struinen over de ‘bazaar’ met tientallen kramen vol vers fruit waar wij alleen maar jaloers op kunnen zijn. Perziken ter grootte van je vuist, druiventrossen waar je ‘u’ tegen zegt. De ene kraam ziet er nog lekkerder uit dan de ander.
Maar ook kun je er terecht voor serviezen, ondergoed en accessoires. Het is eigenlijk net als de zaterdagmarkt die we hier in Nederland kennen, maar dan een stukje uitgebreider.
Urla Wijnregio
Rondom het heerlijke stadje Urla is vrij recentelijk de ‘Urla Wijnroute’ ontwikkeld. De (nu nog) 10 wijnhuizen die deelnemen aan de Urla Vineyard Route, stellen hun huizen en wijngaarden open voor toeristen om te komen kijken en uiteraard om te proeven. Onderling delen de wijnhuizen hun kennis met elkaar en versterken ze op deze manier de naam van Urla als wijnregio van Turkije.
Deze wijnregio is er al vanuit de oudheid, maar de meeste kennis ging rond 1920 verloren door de grote migratie richting de Balkan en Griekse eilanden. Pas de laatste 30 jaar komt de wijnkennis echt weer terug.
Ieder wijnhuis is even gastvrij en in zijn algemeenheid tref je een mooi scala aan van verschillende soorten wijnen. Kies er van de 10 een aantal uit die jou het leukste lijken. Overal zijn ze in ieder geval even gastvrij, maar mijn persoonlijke favoriet is HUS. Kleinschalig, gerund door een vrouw, net als in totaal 60%(!) van alle wijnhuizen in Urla, en met een geweldige keuken waar je heerlijke gerechten kunt bestellen voor bij de wijnproeverij.
Regio Urla wordt steeds populairder als gastronomische regio en dat is met name te danken aan de komst van de verschillende (Michelin) restaurants die er allemaal voor kiezen om lokale wijnen te serveren.
Urla Art Street
Als je dan toch in Urla bent, breng dan ook direct een bezoekje aan Urla Art Street. Urla is een klein, schattig stadje met verschillende eigenzinnige boetiekjes en leuke terrasjes. Je kunt er uitstekend slagen voor leuke souvenirs om mee te naar huis te nemen en als je zin hebt in een bakkie, dan vind je er genoeg koffietentjes.
Urla zelf is geen stadje waar je je de hele dag kunt vermaken, maar is absoluut de moeite waard om doorheen te lopen.
Efeze
Absolute highlight in de regio is wat mij betreft Ephesus Ancient City, bij ons ook wel Efeze genoemd. Efeze was in de klassieke oudheid een grote havenstad en tegenwoordig is het een ruïne in de provincie Izmir.
In Efeze kun je je makkelijk een hele dag vermaken, er zijn prachtige ruïnes te zien en veel is gerestaureerd. Een aantal highlights:
- De Bibliotheek van Celsus: de bibliotheek van Celsus is een van de best bewaarde bouwwerken in Efeze en daarmee ook direct het punt in Efeze waar het veruit het drukst is. De bibliotheek is ergens tussen 114 en 125 na Christus gebouwd in opdracht van Tiberius Julius Aquila ter ere van zijn overleden vader, een Romeinse gouverneur van de provincie Asia. Celsus werd gegraven in een sarcofaag in de grafkamer onder bibliotheek.
In de nissen in de muren, die je ook zult zien als je de bibliotheek bezoekt, werden ongeveer 12.000 perkamentrollen bewaard. - Het Amfitheater: nog in bijzonder goede staat en het theater bood ooit plek aan 25.000 mensen. Het amfitheater wordt vandaag de dag nog goed onderhouden, want zo af en toe vinden er nog concerten en voorstellingen plaats. Hoe tof is dat, kijken naar een voorstelling in een eeuwenoud amfitheater!
Efeze museum experience
Een unieke attractie binnen de muren van Efeze is het Experience Museum. Een 4D attractie die je middels een audiotour meeneemt in de geschiedenis van Efeze. Ik wil niet al teveel spoileren, maar tijdens de hele gebeurtenis loop je door verschillende ruimtes en word je omringd door beelden, waardoor het bijna lijkt alsof je zelf IN het oude Efeze bent. Dikke tip en absoluut niet overslaan.
Efeze ligt wat verder gelegen van Urla en Alaçatı, dus een accommodatie in de buurt is wellicht fijn. Ik kan je Vinifera Vineyards Hotel 7 Bilgeler aanraden. Een kneuterig hotel met ietwat ouderwetse kamers, maar op een heerlijk rustige plek en voorzien van een bijzonder fijn zwembad met uitzicht over de wijngaarden.
Kortom: er is meer dan genoeg te doen in Çesme en je hoeft je er absoluut niet te vervelen. Voor ieder is er wel wat wils en of je nou gaat voor cultuur, het lekkere eten, de wijngaarden of de gezelligheid van stadjes als Alaçatı en Urla, het is een regio die je ooit een keer bezocht moet hebben.