Culinaire opvoeding van baby #2: onze ideeën

gesponsord

Ik heb op OMF al vaker geschreven dat Vic een makkelijke eter is. Natuurlijk kent ook hij zijn fases van het niet willen eten of ineens bepaalde dingen niet lusten, maar over het algemeen eet hij volledig met de pot mee en hoef ik geen rekening te houden met bepaalde kruiden of specerijen. Nu broertje onderweg is beginnen we straks weer aan een nieuw culinair opvoedavontuur. Ik zeg bewust nieuw want het is maar afwachten of broertje net zoveel zin heeft om te beginnen met eten vanaf 4 maanden of het liever houdt bij melk. In het artikel van vandaag neem ik je in ieder geval mee in mijn ideeën over de culinaire opvoeding van baby 2. Gaan we het heel anders aanpakken of juist niet? Ook vertel ik je direct welke handige items we vorige keer bij Vic echt hebben gemist en die dus nu sowieso in huis komen.

Vic eten buiten 1

In den beginne

Over de culinaire opvoeding van broertje hebben we de eerste maanden niets te zeggen, gezien er geen andere opties zijn dan melk. Bij Vic heb ik mijn best gedaan om de borstvoeding te laten slagen, maar helaas is dat niet gelopen zoals ik had gehoopt. Ik schreef er al eens eerder een artikel over waarin ik ook heb verteld over de overstap van borst- naar flesvoeding.

Mijn doel voor broertje is om borstvoeding gewoon weer te proberen. Zeker de eerste dagen vind ik het eigenlijk een must, gezien de gigantische hoeveelheid aan goede stoffen in de eerste moedermelk. Maar we zijn er wel over uit: op het moment dat borstvoeding weer een issue wordt stoppen we er ook weer mee. We hebben natuurlijk al een peuter in huis lopen en we willen niet dat iets of iemand onder borstvoedingsstruggles gaat lijden. Zéker Vic niet.

Plan de campagne voor de hapjes

Vanaf 4 maanden
Met Vic begonnen we direct vanaf 4 maanden met bijvoeden. Hij was er op dat moment ook echt aan toe. Dankzij de Stokke Tripp Trapp met babyopzet zat Vic vanaf het begin af aan al tijdens het eten bij ons aan tafel en ik denk wel dat dit heeft bijgedragen aan zijn interesse voor eten. Het is natuurlijk súper interessant om te zien wat papa en mama allemaal in hun mond stoppen!

Vanaf 4 maanden legden we de hoofdfocus op groenten en dan zo simpel mogelijk. Ik kookte alles en begon bewust met zoetere groenten zoals wortel en pompoen. Of dat er een beetje goed inging kun je in deze video zien (zo leuk om terug te kijken!). Ieder soort groenten en later ook fruit gaven we vier dagen achter elkaar zodat Vic wel de kans kreeg om echt aan de smaak te wennen. Voor broertje lijkt ons dit ook een goed idee. Voordeel hiervan is natuurlijk ook dat je veel hapjes in een keer kunt maken als je ze invriest.

Vic stokke met tray 1
Vic met een maand of 7 in de Stokke Tripp Trapp met de tray. Ideaal want dankzij die tray konden we het gesmeer rondom de stoel iets beperken.

Vanaf 6 maanden
Vanaf 6 maanden kunnen we beginnen met het geven van brood en dat wil ik dan ook deze keer weer gaan doen. We hebben altijd brood in huis en met Vic eet ik het één keer per dag. Het lijkt me ideaal als ik straks beide jongens op hetzelfde tijdstip een boterham kan geven. Met Vic hebben we eigenlijk altijd gekozen voor smeerbaar beleg omdat dit zo makkelijk is om mee te oefenen. Denk aan appelstroop, groente- en fruitspreads, margarine en pindakaas en nog steeds is dit favoriet bij hem. Al gaat worst of kaas er tegenwoordig ook heel goed in! Voor Vic sneed ik het brood in superkleine stukjes en met 6 maanden moest ik dat echt nog in zijn mond stoppen en sabbelde hij daarop. Ik kan me niet precies meer herinneren wanneer zijn grijpgrage handjes het zelf wilden doen, maar ik geloof dat ik niet heel lang brood heb moeten voeren.

Vanaf 6 maanden kunnen we ook gaan mengen met hapjes en volgens mij heb ik dit de vorige keer vrij simpel gehouden en kookte ik steeds twee groenten samen. Bloemkool en aardappel bijvoorbeeld of zoete aardappel en broccoli. Lijkt me voor nu ook weer een prima strategie, mits we voldoende kans en tijd hebben gehad om de kleine te laten wennen aan ‘losse smaken’.

Vic eten buiten 2
Vic nu, met ruim 2 jaar. Nog steeds op de Stokke Tripp Trapp maar dan zonder alle opzetstukken en uitbreidingsmogelijkheden.

Vanaf 8 maanden
Echte ‘maaltijden’ volgden bij Vic later, ik geloof vanaf een maand of 8. Hij at toen deels met de pot mee in de zin dat ik bepaalde ingrediënten uit een maaltijd met elkaar mengde en apart hield voor hem. Als wij couscoussalade aten bijvoorbeeld, maakte ik voor hem couscous met tomatensaus i.p.v. rauwe tomaten, wat fijngeprakte groenten en vlees of vis. Na een paar maanden apart hapjes maken voor Vic was ik er stiekem een beetje klaar mee, vandaar dat ik probeerde hem z.s.m. met de pot mee te laten eten. Alle kruiden, specerijen en vooral het zout liet ik nog voor hem achterwege op dat moment, dit introduceerde ik pas rond zijn eerste verjaardag. Knoflook en ui gebruikte ik al wel heel snel in de maaltijden, aangezien wij dit het liefst overal bij eten.

Vanaf 8 maanden begonnen we ook met iets meer vastere voeding. Niet alles glad pureren maar rijst gewoon rijst laten, pasta wat fijner snijden etc. Ik had wel eens gehoord dat kindjes heel erg pro puree kunnen zijn en ik zag het al helemaal voor me dat ik pastagerechten moest fijnmalen in de foodproccesor. Liever niet, vandaar dat we hem al vrij snel aan texturen hebben laten wennen.

Eigenlijk zijn we heel tevreden met hoe we de culinaire opvoeding van Vic hebben aangepakt. We zijn nergens echt tegenaan gelopen en dat is voor het grootste deel natuurlijk te danken aan het feit dat Vic zo makkelijk eet. We kunnen alleen maar hopen dat broertje dit ook gaat doen en net zo nieuwsgierig is naar alles wat er op tafel komt als Vic. We hebben ons tijdens het hele kennis-laten-maken-met-eten-proces vooral laten leiden door ons gevoel en ons niet té veel beziggehouden met regeltjes. Ieder kind is anders en jij als ouder merkt zelf of een kind iets aankan ja of nee. Hopelijk lukt het ons om het de tweede keer weer zo te benaderen. Als het zover is, duurt nog zóóólang, neem ik jullie wel weer mee in het proces.

ezpz stokke
De EzPZ by Stokke placemat met het bekertje en de vork van de Stokke Munch collectie.

Bruikbare props

Met Vic als eerste kind hadden we geen flauw idee waar we mee bezig waren en merkten we eigenlijk pas later welke dingen (handige ‘gadgets’) we toen hebben gemist. Absolute musthaves voor baby nr 2 op het gebied van voeding zijn voor ons in ieder geval:

  • De Stokke Tripp Trap met babyopzet – Onze tweede Stokke is inmiddels in huis en nog voordat broertje wordt geboren wordt de stoel in elkaar gezet en voorzien van de babyopzet. We hebben het als zo handig en gezellig ervaren dat Vic vanaf het begin bij ons aan tafel zat, dat we dit nu ook zeker weer willen. Vic zit inmiddels gewoon los op zijn eigen Tripp Trapp (in de kleur zwart); vanaf november van dit jaar staat er een tweede zwarte Tripp Trapp bij ons aan tafel. Zo leuk!
  • Warmtelepeltjes – Bij Prénatal hadden we van tevoren warmtelepeltjes gekocht, kleine en ietwat stroeve lepeltjes die verkleuren bij warmte. Natuurlijk testen we warme hapjes echt wel door ze eerst tegen onze lip aan te houden, maar aan die lepeltjes konden we al in no-time zien of een hapje (te) warm was. Super handig en het voorkomt ongelukjes.
  • EzPz by Stokke placemat – Voor Vic had ik, toen hij zelf begon met eten, al een EzPz placemat gekocht maar helaas paste deze niet op de tray van de Stokke Tripp Trapp en plakte de placemat ook niet aan onze tafel vast. Balen, zo’n placemat is namelijk súper handig. Het siliconen bakje zit vast aan de placemat waardoor kindjes niet zomaar het bakje (met inhoud!) van tafel kunnen gooien. Inmiddels is er gelukkig wél een EzPz by Stokke placemat beschikbaar die perfect op de tray van de Stokke Tripp Trapp past dus reken maar van yes dat die veelvuldig gebruikt gaat worden straks.
  • Siliconen ijsklontjesbakjes – Ik prepte de hapjes voor Vic altijd van tevoren en verdeelde dit dan over ijsklontjesbakjes. Op de dag dat Vic moest gaan eten kon ik zo een ijsblokje of meerdere uit het vormpje wippen en dit opwarmen. Heel handig om zo een voorraadje aan te leggen. De vormpjes die wij hadden voor Vic hebben het begeven of staan op het punt om het te begeven, dus daar moet ik even nieuwe voor halen.
  • Stokke Munch-collectie – Toen wij de Stokke Munch collectie ontvingen om te testen was Vic eigenlijk al te oud voor de tuitbeker om deze nog te gebruiken, maar gelukkig hebben we hem voor broertje ruim op tijd binnen want handig is die beker namelijk wel! Het bordje en het bakje met deksel daarentegen zijn gewéldig, evenals het bestek. Het zijn voor Vic veruit de makkelijkste accessoires om mee te eten en we gebruiken deze dan ook dagelijks. Het bestek heeft onwijs fijne grip waardoor Vic de vork en het lepeltje vrijwel nooit laat vallen en ook het bordje met de opstaande randen is fijn. Eten gaat niet direct over de rand heen als hij zelf probeert te scheppen en het bordje staat mooi stevig op tafel. Top, dus voor broertje schaffen we een tweede set aan want delen wordt lastig ben ik bang.

Dit zijn toch wel onze absolute musthaves. Uiteraard kun je ervoor kiezen om al het eten te stomen en hier dus een stoomapparaat voor te kopen, maar zelf vonden we dit overbodig en zullen we dat deze keer hoogstwaarschijnlijk ook niet gaan doen. Koken werkt net zo goed!

Stokke Munch Collectie
De volledige Stokke Munch-collectie

Vic eten buiten 3

Goed, dat was hem voor vandaag. Het duurt nog een poosje voor ik moet bevallen, maar het is leuk om weer over dit soort dingen na te kunnen denken. Het zal best wel weer even wennen worden om alles weer in goede banen te moeten leiden. Vic is met zijn bijna 2,5 jaar inmiddels zo zelfstandig. We kunnen ’s ochtends aan hem vragen wat hij wil eten, komt zijn beker brengen als we het hem vragen en gaat op zijn Stokke zitten als we zeggen dat hij vast op zijn stoel moet gaan zitten voor het eten. Die zelfstandigheid is ideaal en hopelijk krijgen we broertje t.z.t ook zover.

In samenwerking met Stokke

Join the Conversation

  1. Leuk om te lezen! Heb je wel eens gekeken naar de kleintjes methode, lijkt me ook wel passen bij een foody als jij. Mijn zoontje vindt het super leuk.

  2. Nienke says:

    Volgens mij is het juist beter om je kindje juist niet te laten beginnen met “zoete”’groentes… ik heb mijn kindje (net zo oud als Vic ongeveer) juist eerst laten kennismaken met groentes als: speciebonen, pastinaak , broccoli, courgette.. dit omdat je anders de eerste smaak van je kindje volledig neerlegt op “zoet”. Bovengenoemde
    groentes hebben een milde smaak,en wat ik deed, was gewoon groentes koken, pureren, en invriezen in ijsblokvormpjes. Zo kun je steeds meer smaken toevoegen en combineren uiteindelijk!
    Heel veel geluk met de komst van jullie 2e wonder !
    Groetjes Nienke

    1. Sabine Author says:

      Iedereen doet het op zijn/haar manier en bij Vic werkte dit super goed. Hij eet nu alles :)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close