Coq au vin is een klassieke stoofpot van, oorspronkelijk, haan en rode wijn. Vandaag de dag wordt het minder vaak gemaakt heb ik het idee; ik zie het nergens echt meer voorbij komen. Zó zonde! En sowieso worden haantjes vrijwel nooit meer gebruikt. Gelukkig is het gerecht ook heerlijk om te maken met kip en resulteert dat in een verrukkelijk winterse stoofpot met kip.
Echt: MAAK DIT! Van alle stoofpotjes met kip die inmiddels op Ohmyfoodness staan, is dit mijn nieuwste favoriet.
Coq au vin maken – makkelijk recept!
Coq au vin maken is niet heel ingewikkeld, het lijkt alleen een beetje bewerkelijk. Maar onderaan de streep valt het allemaal reuze mee.
Het belangrijkste is dat je de kip op tijd in de marinade zet. En dan bedoel ik echt bij voorkeur de avond van tevoren, want door de kip te marineren krijgt de coq au vin echt de meeste smaak. Daarbij gebruik je de marinade vervolgens weer om de kip in te garen; dus niets gaat verloren.
Coq au vin maak je met rode wijn en daar laat je het vlees ook in marineren. Tezamen met gevogelte fond en verse Franse kruiden. De smaak van de rode wijn is, gek genoeg, vrij subtiel aan het eind. Daarnaast verdampt het gros van de alcohol tijdens het stoven van de kip. Ik heb dit gerecht daardoor zonder problemen mijn kinderen laten eten en ze vonden het héérlijk.
Na het marineren van de kip maak je de stoofpot klaar in een ruime pan. Ik gebruik hiervoor zelf een hapjespan. Ik heb al jaren een hele fijne, maar ineens gingen jullie compleet los op die pan via Instagram laatst, dus bij deze link ik hem even voor je. Ik gebruik altijd een hapjespan van Le Creuset. Die is prijzig, maar gaat inmiddels al ruim 6 jaar mee en wordt zo’n 4x per week gebruikt. Echt een hele grote aanrader.
Coq au vin uit de slowcooker
Omdat ik weet dat ik de vraag ga krijgen: ja, Coq au vin kun je ook uit de slowcooker maken. Het recept wordt dan wel enigszins aangepast, want in het reguliere recept gaat gewoon teveel vocht. Ik heb het gelukkig vast voor je uitgedacht zodat jij dat niet meer hoeft te doen; bij deze.
Ingrediënten Coq au vin uit de slowcooker
- 1 kg kippendijen met bot en vel
- 250 ml rode wijn
- 200 ml gevogelte fond
- 4 laurierblaadjes
- 8 takjes tijm
- 3 takjes rozemarijn
- 200 g spekblokjes
- 1 ui – gesnipperd
- 4 teentjes knoflook – fijngehakt
- 1 winterpeen – in partjes
- peper en zout
450 ml vocht in totaal is alsnog relatief veel voor een stoofpotje uit de slowcooker, maar het is wel belangrijk dat de kip goed onder staat en dat je de smaak van de rode wijn in het gerecht krijgt.
Daarbij raad ik aan om, ook als je het gerecht in de slowcooker gaat bereiden, de kippendijen eerst goed aan te bakken. Dit voegt ècht veel toe aan de smaak van de coq au vin, dus sla deze stap niet over. Bak ook de spekblokjes vast aan zodat deze knapperig kunnen worden.
Vervolgens kunnen alle ingrediënten in de pot van de slowcooker. Gaar de Coq au vin 4 uur op Low of 2 uur op High. De kip is in die tijd echt wel gaar.
Wel zul je waarschijnlijk merken dat het stoofpotje vrij nat is. Ik raad je aan om deze in te binden met een maïzenapapje. Schep de kip daarvoor eerst even uit de pan. Roer 2 eetlepels maizena los in 2 eetlepels water en voeg dit daarna toe aan de ingrediënten in de slowcooker. Laat de slowcooker nog eens 15-20 minuten aanstaan, tot de saus iets dikker is geworden en leg daarna de kip weer terug in de pot.
Coq au vin – een winterse stoofpot met kip
Zoals ik al zei is Coq au vin echt mijn nieuwe favoriete winterse stoofpot met kip geworden. Omdat de stoofpot redelijk intens is van smaak, op een goede manier!, raad ik je aan om het qua bijgerechten vrij eenvoudig te houden.
Maak er lekker wat aardappelpuree bij bijvoorbeeld en serveer er haricots verts bij. Strooi een klein snufje nootmuskaat over de boontjes of serveer ze met een likje mosterd. Een heerlijk Frans maaltje bij jou aan de keukentafel!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Coq au vin
Ingrediënten
- 1 kg kippendijen met bot en vel
- 500 ml rode wijn
- 400 ml gevogelte fond
- 2 laurierblaadjes
- 6 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 200 g spekblokjes
- 1 ui – gesnipperd
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 1 winterpeen – in partjes
- 2 el boter – zacht
- 2 el bloem
- peper en zout
Instructies
- Doe de kip samen met de rode wijn, gevogelte fond, laurier, tijm en rozemarijn in een kom. Dek de kom af en laat de kip een nacht in de koelkast marineren.
- Haal de volgende dag de kip uit de marinade. Zet de marinade even apart en dep de kip droog.
- Verhit een beetje olie of boter in een ruime pan en bak hierin de kip rondom bruin. Haal de kip uit de pan en zet even apart.
- Voeg de spekblokjes, ui, knoflook en winterpeen toe aan het bakvet van de kip en bak dit, tot de knoflook goed begint te geuren en de ui zacht wordt.
- Plaats de aangebraden stukken kip weer in de pan en schenk de marinade erbij.
- Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat de Coq au vin 30 minuten zachtjes pruttelen, tot de kip helemaal gaar is.
- Haal de kip uit de pan.
- Prak de zachte boter met de bloem tot een pasta en voeg deze toe aan de overgebleven saus in de pan. Kook dit al roerend 5 minuten door, tot de saus iets is ingedikt.
- Breng de saus op smaak met peper en zout en plaats de kip weer terug in de pan.