Ga terug
+ servings
coq au vin
Recept afdrukken
No ratings yet

Coq au vin

Coq au vin is een klassiek Frans gerecht bómvol smaak. Het is een heerlijk winterse stoofpot met kip en echt zalig om te eten. Zorg ervoor dat je de kip een nachtje laat marineren, dan wordt deze namelijk extra vol van smaak.
Voorbereidingstijd8 uur
Bereidingstijd35 minuten
Totale tijd8 uur 35 minuten
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: coq au vin, gestoofde kip, kip recept, kipstoof, stoofpot met kip, stoofpotje
Servings: 4 personen

Ingredients

  • 1 kg kippendijen met bot en vel
  • 500 ml rode wijn
  • 400 ml gevogelte fond
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 200 g spekblokjes
  • 1 ui - gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 1 winterpeen - in partjes
  • 2 el boter - zacht
  • 2 el bloem
  • peper en zout

Instructions

  • Doe de kip samen met de rode wijn, gevogelte fond, laurier, tijm en rozemarijn in een kom. Dek de kom af en laat de kip een nacht in de koelkast marineren.
  • Haal de volgende dag de kip uit de marinade. Zet de marinade even apart en dep de kip droog.
  • Verhit een beetje olie of boter in een ruime pan en bak hierin de kip rondom bruin. Haal de kip uit de pan en zet even apart.
  • Voeg de spekblokjes, ui, knoflook en winterpeen toe aan het bakvet van de kip en bak dit, tot de knoflook goed begint te geuren en de ui zacht wordt.
  • Plaats de aangebraden stukken kip weer in de pan en schenk de marinade erbij.
  • Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat de Coq au vin 30 minuten zachtjes pruttelen, tot de kip helemaal gaar is.
  • Haal de kip uit de pan.
  • Prak de zachte boter met de bloem tot een pasta en voeg deze toe aan de overgebleven saus in de pan. Kook dit al roerend 5 minuten door, tot de saus iets is ingedikt.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout en plaats de kip weer terug in de pan.