Cook the Books: Kaaskoekjes met manchego en tijm van Rutger

Als Rutger (‘Rutger Bakt’) een nieuw boek uitbrengt dan weet je zeker dat het een hit wordt. Ik geloof dat al zijn bakboeken tot nu toe bestsellers zijn geweest en ik heb ze nagenoeg ook allemaal in mijn bezit. Wat ik zo leuk vind aan de recepten van Rutger is dat ze zo simpel zijn om uit te voeren maar dat ze vaak een groots resultaat hebben. En nu is daar Rutger bakt de 100 allerbeste recepten. Na 8 bakboeken en een succesvolle bakblog met inmiddels 700 recepten heeft Rutger in dit boek zijn 100 lekkerste en meest gebakken taarten, koekjes, cakes, gebakjes, broodjes én desserts voor je gebundeld. Hoe tof is dat, om uberhaupt al zoveel boeken op je naam te hebben staan maar dat je daaruit óók al een ‘best of’ boek kunt maken. Ik kon het uiteraard niet laten om ermee aan de slag te gaan en in deze Cook the Books laat ik je het boek zien en deel ik het recept voor overheerlijke kaaskoekjes met manchego en tijm.

Rutger bakt de 100 allerbeste recepten

Rutger bakt de 100 allerbeste recepten

Hoe kies je nou welke recepten de 100 allerbeste zijn? Rutger zegt er zelf het volgende over:

Sommige recepten scoren goed op Rutgerbakt.nl, anderen komen aan de lopende band voorbij op sociale media en weer andere recepten zijn mijn ultieme persoonlijke favorieten: hoe vaak brownies, boterkoek, Zeeuwse bolussen en flammkuchen hier al uit de oven zijn gekomen… Of hoe vaak ik met mijn vriend geniet van zelfgemaakte panna cotta of mijn beroemde aardbeientiramisu meeneem naar etentjes… De tel ben ik inmiddels kwijtgeraakt.

Bij het lezen van bovenstaande achterflaptekst werd ik al gelukkig. Zeeuwse bolussen? Brownies? BOTERKOEK? YES PLEASE!

De 100 allerbeste recepten, ik noem het boek even zo want anders ben ik zo lang aan het typen steeds, is op een hele prettige manier verdeeld in herkenbare hoofdstukken: koekjes, taarten, cakes, desserts, gebak(jes), brood en hartig. Ieder hoofdstuk start vervolgens weer met een kleine inhoudsopgave van dat specifieke hoofdstuk; ideaal want op deze manier ben je nooit lang aan het zoeken naar je favoriete recept. Ik vraag me overigens wel af of je überhaupt een favoriet recept uit het favorieten-boek kunt aanwijzen, IEDER recept zou ik wel willen maken namelijk. Dat is ook een beetje het doel van zo’n favorieten boek natuurlijk, de recepten zijn niet voor niets zo populair en veel gemaakt.

Als je fan bent van Rutger dan ken je alle recepten hoogstwaarschijnlijk al, maar wat ik leuk vind aan zo’n best of boek is dat het je lekker makkelijk wordt gemaakt. Je hoeft niet meer te zoeken naar je favoriete recepten in de verschillende boeken, je vindt ze gewoon allemaal in dit laatste boek! Handig!

Meer woorden hoef ik er ook echt niet aan vuil te maken, dit boek is wat het is: de 100 allerbeste recepten van Rutger Bakt.

Rutger bakt de 100 allerbeste recepten is voor €29,99 o.a. verkrijgbaar bij Bol.com

Kaaskoekjes met manchego & tijm

Het was lastig hoor, een recept kiezen voor deze Cook the Books – er staat zoveel lekkers in het boek! Uiteindelijk viel mijn oog op manchegokoekjes met tijm. Want tja, ik ben meer #teamhartig dan #teamzoet en ik ben dol op kaas. 1 + 1 = 2 dacht ik. De manchego in het koekjesdeeg zorgt voor een bladerende werking tijdens het bakken, wat de koekjes een luchtige en krokante structuur geeft. Heel bijzonder is dat wel, het is bijna bladerdeeg maar dan iets knapperiger. Mocht je niet zo van de manchego of tijm zijn, dan kun je beide ingrediënten natuurlijk ook vervangen. Rutger geeft een voorzetje en suggereert de koekjes te maken met gruyère en rozemarijn. Lijkt me ook heerlijk!

Overigens zou het recept goed moeten zijn voor 30-40 koekjes, maar zoveel heb ik er niet uit kunnen halen – die van mij waren ongetwijfeld iets groter. Ik haalde er 16-20 stuks uit.

Kaaskoekjes met manchego en tijm

Kaaskoekjes met manchego en tijm

No ratings yet

Kaaskoekjes met manchego en tijm

Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Wachttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 5 dagen

Benodigdheden

  • (hand)mixer
  • oven met bakplaat
  • bakpapier

Ingrediënten

  • 8-12 takjes verse tijm
  • 150 gr boter - op kamertemperatuur
  • 200 gr manchego - geraspt
  • 1/2 tl zout
  • peper
  • 225 gr bloem + extra om te bestuiven
  • 1 ei - losgeklopt

Instructies

  • Ris de blaadjes van de takjes tijm en hak deze fijn.
  • Klop de boter los met een (hand)mixer met garde(s). Meng 150 gr manchego en de tijm door de boter en breng het op smaak met het zout en wat peper.
  • Voeg tot slot de bloem toe en meng alles tot je een bal van het deeg kunt vormen. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175℃ boven- en onderwarmte en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
  • Kneed het deeg nog even kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een plak van ongeveer 5 millimeter dik.
  • Steek of snijd koekjes uit de deegplak met een doorsnede van ongeveer 5 centimeter en leg deze op de bakplaat.
  • Bestrijk het deeg met ei en bestrooi dit met wat extra geraspte manchego.
  • Bak de koekjes in 20-25 minuten gaar en goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Kaaskoekjes met manchego en tijm

Join the Conversation

  1. Miranda says:

    Hoi Sabine,
    Heb je de 5 cm en 5 mm misschien omgedraaid?
    Een rol van 5mm en een koekje van 5 cm?

    Gr. Miranda

    1. Sabine Author says:

      Hmm nee? Koekjes van 5mm zijn wel heel klein hoor ;)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close