Citroen cheesecake in een glaasje

In mei krijg ik de zomer al in mijn bol. Alhoewel, dit heb ik stiekem al in januari, maar in mei wil ik ook echt aan de slag met zomerse recepten. Deze citroen cheesecake in een glaasje valt daar wat mij betreft absoluut onder. Denk aan frisse citroencheesecake, ietwat zurige lemoncurd en dan een heerlijke koekbodem van Jodenkoeken. Dat klinkt toch als muziek in je oren? Wel in die van mij in ieder geval! Het fijne van deze citroen cheesecake in een glaasje is dat ze super makkelijk te maken zijn, ze hoeven namelijk de oven niet in. De koelkast doet al het werk voor je en na een paar uurtjes geduld kun jij genieten van een super fris, zomers toetje. Of je eet de cheesecake potjes als snack, dan smaken ze wat mij betreft ook opperbest.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Veelgestelde vragen bij deze citroen cheesecake in een glaasje:

Waar koop jij je chocolate chips?

Ik koop ze altijd bij de HANOS (groothandel) maar Jumbo en Jamin heeft ze ook. Je kunt ook een reep chocolade gebruiken en deze in stukken snijden.

Kan ik de bakpoeder ook weglaten?

Nee, dat gaat niet zo makkelijk. Wel kun je bloem + bakpoeder vervangen door zelfrijzend bakmeel.

Kan ik de roomboter ook vervangen door margarine?

Liever niet, de smaak is namelijk heel anders en margarine bevat heel veel (onnatuurlijke en onnodige) toevoegingen.

Kun je ook pure, melk of witte chocolade gebruiken?

Ja, chocolade is in principe altijd te vervangen door de kleur/smaak die jij het lekkerst vindt.

Kun je in plaats van vanille-aroma ook iets anders gebruiken?

Vanille-aroma is te vervangen door verse vanille, vanille-extract of vanillesuiker. Andersom geldt dit voor de andere producten ook. Je kunt het 9/10 keer ook helemaal weglaten.

Zijn andere merken dan degene die jij gebruikt ook goed?

Het maakt mij echt niet uit of je boodschappen doet bij de Aldi, Lidl, Albert Heijn of uitsluitend bij speciaalzaken. Gebruik gewoon je verstand. Als ik ‘naturel roomkaas’ gebruik in een recept dan hoef je uiteraard niet per se Philadelphia te gebruiken maar kun je ook uit de voeten met het huismerk van Aldi.

Kun je X vervangen door Y of ik lust geen….

Ik ga er vanuit dat als je een intolerantie hebt voor het een of het ander of een bepaald ingrediënt niet lust, je zelf wel een beetje weet waar je dat specifieke ingrediënt voor kunt vervangen. Zo vervangt Agar Agar gelatine en kun je groenten makkelijke weglaten of vervangen voor een andere groenten. Nog steeds lastig? Google it!

 

citroen cheesecake in een glaasje
Citroencheesecake potjes

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Citroencheesecake potjes
No ratings yet

Citroencheesecake potjes

Porties2 grote (of 4 kleine)

Ingrediënten

Voor de lemoncurd:

  • 75 gr ongezouten roomboter
  • sap van 1 citroen
  • 1 ei
  • 60 gr witte basterdsuiker

Voor de bodem:

  • 130 gr Jodenkoeken grof gestampt
  • 40 gr ongezouten roomboter

Voor de cheesecakevulling:

  • 400 gr naturel roomkaas
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • sap van 1 citroen
  • rasp van 1/2 citroen

Instructies

Voor de lemoncurd:

  • Smelt de boter samen met het citroensap in een pannetje. Klop ondertussen het ei met de witte basterdsuiker los.
  • Schenk al kloppend een deel van de gesmolten boter bij het opgeklopte ei in een kommetje. Schenk vervolgens het geheel weer terug in de pan. Verwarm dit al roerend op middelhoog vuur tot de lemoncurd begint in te dikken.
  • Haal de pan van het vuur als je merkt dat de curd dikker wordt. Laat de lemoncurd rusten terwijl je met de andere onderdelen van het recept aan de slag gaat.

Voor de bodem:

  • Smelt de boter in een steelpannetje en schep de koekkruimels door de gesmolten boter. Schep vervolgens het mixje onderin de glaasjes.

Voor de cheesecakevulling:

  • Doe alle ingrediënten voor de cheesecakevulling bij elkaar in een kom en klop dit tot een klontvrij mengsel.
  • Schenk de cheesecakevulling op de Jodenkoekenbodems in de glaasjes.
  • Schep vervolgens ietwat afgekoelde lemoncurd op de cheesecakevulling in de glaasjes. Zet de citroencheesecake potjes minimaal 2 – 3 uur in de koelkast om op te laten stijven. Serveer ze direct uit de koelkast.

Join the Conversation

  1. Margot says:

    Dit klinkt zeker als muziek in mijn oren! Yum!

  2. Oh wat lekker!

  3. Laura says:

    Citroen cheesecake is altijd lekker! Dit ziet er ook heerlijk uit!

  4. Malou | Blonde Blossom says:

    Oh wat een heerlijk receptje is dit! Echt een heel zomers receptje ook; lekker laid-back omdat je ook amper wat hoeft te doen. Ondanks dat het geen heerlijk weer is, ga ik het morgen al proberen! Malou x

  5. Kun je deze variant ook als taart maken in een springvorm?

    1. Sabine Author says:

      Daarvoor is de cheesecakevulling met deze receptuur te vloeibaar. Dat zou je eventueel kunnen oplossen door gelatine te gebruiken. 3 blaadjes voor deze hoeveelheid moet genoeg zijn.

  6. Berber says:

    Als ik dit recept wil gebruiken voor een gewone grote taart, hoe vaak zou ik de ingrediënten dan moeten vermeerderen?

    1. Sabine Author says:

      Ik zou alles verdubbelen voor een taart van 24cm en gelatine gebruiken om de vulling op te laten stijven.

  7. Marleen says:

    Ik wil dit weekend graag minicheesecakejes maken (in muffinvorm). Kan ik dan hetzelfde recept gebruiken met de gelatineblaadjes toegevoegd? :)

    1. Sabine Author says:

      Ja hoor, dat kan!

  8. jose Koebrugge says:

    Met veel minder ingrediënten hebben wij 9 kleine schaaltjes gevuld. Precies de juiste hoeveelheid voor een lekker toetje en geen toet. Dat wordt smullen. (Is het echt 400 gram roomkaas?) We hebben 200 gram roomkaas en een half blikje gecondenseerde melk gebruikt. De bodem is van kruidnootjes.

  9. Ziet er heerlijk uit. Alleen vroeg ik mij af of de eieren van de lemoncurd voldoende verhit worden voor en zwangere vrouw?

  10. Niet deze cheesecake maken! Het is echt niet lekker. Het smaakt naar een zuivel/yoghurt/kaasmengsel! Wij moesten 10 euro aan ingrediënten weggooien. Erg teleurstellend

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close